Mennyire számít az, hogy mivel mosunk?
Nálunk otthon anyukám mindig porral, abból is csak valami olcsóbb fajtával mosott. Mindig szürkések, kopottak és elhasználódottak voltak a ruháink.
Nemrég költöztem össze a párommal, szeretnék vigyázni a ruháinkra. Nektek milyen szerek váltak be? Van amiket kímélő/kézi mosásra tesztek, vagy mindent csak egybe, ugyanarra a programra. Kímélő mosószert használtok (Perwoll) vagy sima mosószereket?
Köszönöm előre is a segítséget! :)
Anyaga és színe szerint válogatva.
Külön a törölközők, külön az ágyneműk, fertőtlenítő mosás.
Fehérnemű, szín és anyag számít.
Külön mosom a zoknikat is, figyelve a fehér, fekete, színes.
Mindegyikhez van megfelelő folyékony mosószer és öblítő.
A ruhákon a címke, hogy milyen mosást kíván.
Vannak jók tarka, fekete és fehér, valamit kényes anyagok mosására.
Vannak folteltávolító áztatók, fehérîtők, stb.
A centrifuga erőssége, a hőmérséklet is fontos.
Nézz körül az üzletekben.
Folyékony Ariel mosószert használok, mellé Coccolino öblítőt, nekem jelenleg ez a kombó vált be, de folyamatosan cserélgetem, nyitott vagyok. Mellé sajátmárkás Auchan kék vízlágyító lötty, 2-3 mosásonként mellé extra vízlágyító kapszula.
Nem végzek semmilyen fizikai munkát, csak sportolok, ezért a ruháim tiszták, csak "frissítő" mosásra van szükség, kivétel a törülköző és az ágynemű.
Én a fehéret és a színeset mosom csak külön, 30 fokon, 30 percig, az ágyneműt törülközőt 40 fokon 45 percig.
Ingeket illetve minőségibb szöveteket külön mosózsákban mosom, az ingek belső gallérját néha külön átdőzsölöm kézzel mosószappannal.
vagy 10 éve Perwollt használok, előtte sok másikat kipróbáltam, mosóportól, a kapszulán, mosókrémen át mindent.
A Perwoll nem csúcs mosószer de nekem bevált. Sokféle változata van és könnyű használni, adagolni, elég gyakran van akciójuk is különböző üzletekben. Akkor szoktam megvenni 1-2 nagyobb flakonnal amikor le van árazva és az sokáig kitart.
Mindig van fekete változata (Black), ezt ahsználom a sötét ruhákhoz, meg a fehérekhez való (White), ezt a csak fehérekhez. Általában va egy harmadik is amit a színes ruhákhoz használok meg amik nem teljesen fehérek. Most a lilás palackos Blossom változata van épp, az színkímélősnek van hirdetve, de szeretem az aranysárga színű flakonos Repair változatot is meg a piros színű Color-t is. A többi is biztos jó, azokat nem próbáltam, nekem ennyi variáció elég volt.
A fehéreket soha nem mosd össze színesekkel, sötétekkel. A feketéket soha nem mosd fehérítő mosószerrel és világos szálas anyagokkal. A fehér holmikat időnként át lehet mosni a szín megújítására más fehérítővel, nekünk a DM-ben vett vált be, de több hasonlóan jó szer van.
Ha kevés ruhát kell mosnod az adott színcsoportból akkor van hogy érdemes inkább beáztatni kevés mosószeres, nem túl meleg vízbe és átdörzsölni, átnyomkodni kézzel, majd kicsit kiöblíteni. Én ilyenkor a legvilágosabbal kezdem, annak az kiveszem a mosóvízből és félre teszem, a sötétebbet is kimosom abban a vízben, majd a feketét. Aztán hideg vízzel egyszer kicsit átöblítem, hogy egymásra ne folyjon a mosószeres vizük és a mosógépbe már így be tudom tenni együtt (nem a fehérrel, csak mondjuk a világosabb zölddel, narancssárgával) és a géppel megy már csak az öblítés meg a centrifugálás.
A nöi fehérneműnek, melltartónak, drágább bugyinak vegyél mosózsákokat, nem árt 1-2 nagyobb zsák is a kényesebb blúzoknak vagy kötött, nyúlásra hajlamos pulóvernek. A melltartókat elég betenni a szűkebb, ennek való zsákba. Az én bugyijaim mehetnek simán a mosásba, nem kényesek és tisztasági betétet használok, de a lányomnak nagyon szép de sérülékeny selyem meg hasonló bugyijai vannak, azokat előbb be kell áztatni és át kell dörzsölni, hogy tiszták legyenek a zsákban mosáskor is. Vannak kényesebb blúzaim amiket mindig zsákban mosok, meg a párom kötött pulcsijait is. A zsák nem véd meg a színektől, akkor is a megfelelő ruhákkal kell együtt mosni és a mosózsák színe nem számít, a fekete sem okoz gondot a fehérek között - de csak a zsák, nem ami benne van.
Mosószert, öblítőt nem kell túl sokat tenni a gépbe. A kupak általában a mennyiség kiméréséhez van, de függ a víz keménységétől is. Ha nálatok a víz kicsit csúszósabb, kevés samponnal is nagy habot tudsz csinálni hajmosáskor akkor lágyabb a vizetek, kevesebb mosószer is elég. A települések többségén azonban keményebb a víz. Ott egy mosáshoz egy teli kupaknyi mosószert simán használhatsz, több nem kell. Az öblítőből kicsit kevesebb is elég, nem fog megmaradni az illata ha jól öblít a mosógéped.
van aki szereti a színfogó kendőt használni, az elszürküléstől az is védi a ruhákat.
Sosem válogattam annyira mint 3#. Nálam világos meg sötét van. Nincsenek kényes ruhák. Törölközők, konyharuhák áztatás után 60fokra.
A fehér ruhák anyagtól függően szürkülnek vagy sárgulnak. Ezért a fehér ruhához való mosószerekban optikai fehérítő van, ami bevonja az anyagot, és a visszavert teljes fény miatt látszatra fehérek.
A legtöbb reklámozott mosószer semmivel sem jobb mint az olcsóbbak. Ezt számos teszt bizonyítja a reklámok ellen. Valamint összetételben sem igen különböznek. Az öblítők sok hölgy kedvence, az illatok miatt, nekik az öblítő illata adja a tisztaságot mint a reklámokban.
Köszönöm a részletes válaszokat, kedvesek vagytok! :)
Ki fogom próbálni a Perwoll mosószert, most jelenleg Persil folyékony van itthon. Valahogy nem érzek annyira szépnek tőle a ruhákat, minden nagyon kibolyhosodik mosások után, bár az is lehet, hogy másik programot kellene választanom, vagy jobban szét válogatni a ruhákat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!