Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Mit gondoltok a régi havas...

Mit gondoltok a régi havas szokásról?

Figyelt kérdés

Nagyanyáink idején, amikor leesett az első hó, akkor szokás volt kivinni a szőnyegeket az udvarra. Leteríteni a hóra, hagyni ázni jó fél-egy órára és utána seprűvel kiveregetni. Ez volt az éves nagytisztítása a szőnyegnek. Azt mondják, hogy gyönyörűen kitisztította a hó, friss lett, mint új korában és csodálatos illatot árasztott utána a lakásban.

Manapság csinálja ezt még valaki, tényleg ennyire jót tesz a hó a szőnyegnek? Valahogy nehezen tudom elhinni, de akkoriban annyira bevált szokás volt, hogy még fotón is meg van örökítve.

nov. 24. 17:53
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Próbáld majd ki, ha lesz hó egy kisebb szőnyeggel. Természetesen szíbével lefelé kell kitenni.
nov. 24. 18:34
 2/9 A kérdező kommentje:
Ezt most nem értem, milyével lefelé? Egyébként én kételkedem benne, hogy ennek van bármi haszna is. A hó tele van szennyeződéssel.
nov. 24. 21:48
 3/9 anonim ***** válasza:
Akkor még nem találták fel a vízpermetezős és a vizet visszaszívó kárpit (szőnyeg) tisztító takarítógépet. Korábbi válaszoló azt akarta írni, hogy szőrével lefelé. Azaz a szőnyeget a szőrös, nyírott oldalával lefelé kell a hóra kiteríteni és a hátoldal felől veregetni porolóval. A keletkező port megköti a hó, közben a nedvesség kioldja a szálakon levő vízoldható szennyeződést. De egy mai takarítógéppel sokkal eredményesebb munkát lehet végezni.
nov. 24. 21:55
 4/9 anonim ***** válasza:
Atkák kidöglöttek kemény minuszokban. Nem lehetséges?
nov. 25. 08:44
 5/9 anonim ***** válasza:

Porhó kell hozzá, amihez mínuszok kellenek. Kint kell hagyni negyed- vagy félórára, és utána nekifogni.

A poratkák egész biztosan lebénulnak a hidegtől, nem tudnak kapaszkodni, és az ütögetéstől kipotyognak. Nem csak a por.

Valamit olvastam vagy 20 éve, hogy a hideg miatt történik még valami, ami a szagtalanításnak jó, de nem tudok rá visszaemlékezni.

dec. 17. 17:48
 6/9 anonim ***** válasza:

Mikor vettünk a dupla gyapjú derékaljat meg takarót, arra is azt mondták, hogy a hóba huzigáljuk meg, úgy tisztítsuk.

Azóta is várok egy olyan rendes havat...

dec. 18. 15:54
 7/9 anonim ***** válasza:

Gyerekkoromba sokat csináltam ilyen módon, de nem csak én, mások is.

Friss porhó kell hozzá, hogy ne ázzon a szőnyeg, és valóban színével lefelé a hóra borítva érdemes püfölni.

Egy alapos porolás után meg fogsz lepődni milyen piszkos lesz a visszamaradt hó!

(ma már nem divat, mert sok helyen nem használnak szőnyeget, vagy pedig a padlószőnyeget leragasztják)

febr. 1. 17:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Arra emlékszem tök friss illata lett.
febr. 1. 17:19
 9/9 anonim ***** válasza:
Mivel vizes kárpittisztítógép nem volt elérhető, ezért ezt alkalmazták. Szép tiszta, friss illatú lett tőle a szőnyeg. Igen mínusz kellett hozzá és friss porhó. Először a porolón (ami akkor természetes volt egy lakótelepi játszótéren is, meg családiház udvarában is) ki kellett porolni a szőnyeget mindkét oldalát alaposan. Utána letenni a porhóba és húzigázni a hideg hóban 10-15 percig. Utána a havat szintén a porolón kiverni a szőnyegből alaposan. Gyerekkoromban anyukámmal csináltam telente, tényleg élink színű, friss illatú lett a szőnyeg.
febr. 2. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!