Nagyanyáink idején, amikor leesett az első hó, akkor szokás volt kivinni a szőnyegeket az udvarra. Leteríteni a hóra, hagyni ázni jó fél-egy órára és utána seprűvel kiveregetni. Ez volt az éves nagytisztítása a szőnyegnek. Azt mondják, hogy gyönyörűen kitisztította a hó, friss lett, mint új korában és csodálatos illatot árasztott utána a lakásban.
Manapság csinálja ezt még valaki, tényleg ennyire jót tesz a hó a szőnyegnek? Valahogy nehezen tudom elhinni, de akkoriban annyira bevált szokás volt, hogy még fotón is meg van örökítve.
Próbáld majd ki, ha lesz hó egy kisebb szőnyeggel. Természetesen szíbével lefelé kell kitenni.
nov. 24. 18:34
2/9 A kérdező kommentje:
Ezt most nem értem, milyével lefelé? Egyébként én kételkedem benne, hogy ennek van bármi haszna is. A hó tele van szennyeződéssel.
nov. 24. 21:48
3/9 anonim válasza:
Akkor még nem találták fel a vízpermetezős és a vizet visszaszívó kárpit (szőnyeg) tisztító takarítógépet. Korábbi válaszoló azt akarta írni, hogy szőrével lefelé. Azaz a szőnyeget a szőrös, nyírott oldalával lefelé kell a hóra kiteríteni és a hátoldal felől veregetni porolóval. A keletkező port megköti a hó, közben a nedvesség kioldja a szálakon levő vízoldható szennyeződést. De egy mai takarítógéppel sokkal eredményesebb munkát lehet végezni.
nov. 24. 21:55
4/9 anonim válasza:
Atkák kidöglöttek kemény minuszokban. Nem lehetséges?
nov. 25. 08:44
5/9 anonim válasza:
Porhó kell hozzá, amihez mínuszok kellenek. Kint kell hagyni negyed- vagy félórára, és utána nekifogni.
A poratkák egész biztosan lebénulnak a hidegtől, nem tudnak kapaszkodni, és az ütögetéstől kipotyognak. Nem csak a por.
Valamit olvastam vagy 20 éve, hogy a hideg miatt történik még valami, ami a szagtalanításnak jó, de nem tudok rá visszaemlékezni.
dec. 17. 17:48
6/9 anonim válasza:
Mikor vettünk a dupla gyapjú derékaljat meg takarót, arra is azt mondták, hogy a hóba huzigáljuk meg, úgy tisztítsuk.
Azóta is várok egy olyan rendes havat...
dec. 18. 15:54
7/9 anonim válasza:
Gyerekkoromba sokat csináltam ilyen módon, de nem csak én, mások is.
Friss porhó kell hozzá, hogy ne ázzon a szőnyeg, és valóban színével lefelé a hóra borítva érdemes püfölni.
Egy alapos porolás után meg fogsz lepődni milyen piszkos lesz a visszamaradt hó!
(ma már nem divat, mert sok helyen nem használnak szőnyeget, vagy pedig a padlószőnyeget leragasztják)
febr. 1. 17:12
8/9 anonim válasza:
Arra emlékszem tök friss illata lett.
febr. 1. 17:19
9/9 anonim válasza:
Mivel vizes kárpittisztítógép nem volt elérhető, ezért ezt alkalmazták. Szép tiszta, friss illatú lett tőle a szőnyeg. Igen mínusz kellett hozzá és friss porhó. Először a porolón (ami akkor természetes volt egy lakótelepi játszótéren is, meg családiház udvarában is) ki kellett porolni a szőnyeget mindkét oldalát alaposan. Utána letenni a porhóba és húzigázni a hideg hóban 10-15 percig. Utána a havat szintén a porolón kiverni a szőnyegből alaposan. Gyerekkoromban anyukámmal csináltam telente, tényleg élink színű, friss illatú lett a szőnyeg.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!