Igen makacs vízkő eltávolítására mit használnátok mosdókagylón?
Vásároltam a minap Cillit Bang-et. Befújtam a mosdót, hagytam kicsit állni, majd ismét befújtam, és elkezdtem masszívan a mosogatószivacs durvább oldalával sikálni, de szinte semmit sem sikerült eltávolítanom.
Mit javasolnátok?
Olvastam házi praktikákról, azok valóban hatásosak?
Köszi, megpróbálom 20%-os ecettel.
Hogy használjam egyébként? Szépen "bekenem" a mosdót, várok, és később dörzsiszivacs?
A sósav nem bánt semmit arrafelé?
(1-es vagyok)
Én úgy szoktam, hogy a legproblémásabb helyekre (ahol nem marad meg ráöntve az ecet), ecettel jócskán átitatott vattapamacsokat teszek, jól odanyomkodom, és otthagyom akár órákra is.
Ha a csaptelep nem rozsdamentes, ott azért óvatosabban csináld, mert a sav kikezdheti a krómozást...
Ez kitűnő ötlet! Köszönöm!
A csap anyagáról nincs pontos tudomásom, oda inkább nem locsolok majd.
Több óra állás után mivel szeded le a vízkövet? A jó öreg dörzsiszivacs?
Sósav megmarja a felületet!
Ne használd!
Ecet+ szódabikarbóna keverj belőle pasztát, elég sima szivaccsal átdörzsölni.
Lehet, hogy a víz sárgás rozsdafoltokat hagyott. Ettől is lehet olyan hatása mintha vízkő lenne. Sajnos nálam a zuhanytálca ilyen. Semmi nem segít rajta.:-(
7: bakker, ne kuruzsolj már!
Ha savat meg lúgot összekeversz, az só és víz lesz. Ergo hatástalanítod a sav vízkőoldó hatását!
Minden 10 fok hőmérséklet emelés duplájára gyorsítja a reakció sebességet. Én citromsavat vennék ( [link] ) és egy lábosba tennék vagy 5 evőkanálnyit rá egy fél liter vizet, és felforralnám. Ezt locsolnám a vízkőre forrón, ha nem is cseppenként, de nagyon lassan, mondjuk kanalanként...
Szobahőfokon lassan megy a reakció. A sósavat abszolút NEM de az ecetet se melegíteném. A citromsavat viszont lehet, és 100 fok körül már elég gyors az oldódási sebesség...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!