Vízkő a bútorokon? Amióta használjuk a hidegpárásítót, azota vastag réteg képződik a bútorokon. Olyan, mintha poros lenne, de szerintem vízkő. Mit tehetek ellene? Minden nap nem törölgethetem le az összes szekrényt és polcot.
szerintem egy párásítóba alap hogy desztílált vizettegyél. nekem eszembe sem jutna csapvizet bele tenni.
ecetezd ki, az lemraja a vizkövet, és vagyél desztilált vizet.
de nem hinném hogy a bútorokon vízkö van.
Sziasztok,
Nem szoktam írni fórumokba, de mivel egy szakszerű válasz sem érkezett, úgy érzem érdemes tisztázni a problémát:
A vízkő: A vízkő az elpárolgott víz után maradt szilárd anyag, ami oldott állapotban volt jelen a vízben. A vízkő nem egy anyag, hanem anyagok halmaza. Mindazon anyagok halmaza, melyek oldott állapotban voltak jelen a vízben, és párologni nem képesek.
Amit mindannyian tapasztaltok a hidegpárásításnál, az valóban vízkő, illetve olyan anyag, mely nem tud elpárologni. IGEN! Ugyanis a hideg párásító nem párologtat, hanem a cseppfolyós vizet ultrahanggal széjjelbombázza olyan kis mini vízcseppekké, mely lebeg a levegőben. Az ilyen mini vízcseppek a levegő energiájának részleges elvonásával párává alakulnak, vagyis légnemű halmazállapotúvá vállnak. És itt jön be az, hogy valóban nem párolog el a vízkő, ami miatt az a levegőben maradva porként repül, majd idővel száll alá.
A hidegpárásítóknál engedik a csapvíz használatát, mert aki a papírt írta nem törődött az ész érvekkel, sőt azzal sem foglalkozik senki, hogy azon többnyire ásványi anyagok melyek a csapvízből így a levegőbe kerülnek milyen károkat okozhatnak családtagjaink tüdejében.
Felháborító, hogy a párásítók használati utasítása felületes, sőt egészségkárosításra buzdít.
Csak desztillált vizet szabad beletenni.
Pap László
Az bizony vízkő !
A hideg párásításnak kétféle eljárása terjedt el, a párologtatásos és a porlasztásos. A hideg párásítók a szoba hőmérsékleténél 2-5 °C-al hidegebb párát állítanak elő. A durva cseppekre porlasztó mechanikus kialakítású készülékek csak kevéssé képesek növelni a levegő páratartalmát, mert túl nagy vízcseppeket állítanak elő, amelyek nem tudnak teljesen elpárologni a padlóra hullás előtt. Kemény csapvíz használatánál dérszerű fehér vízkőporral lepik el környezetüket. Az ultrahanggal porlasztó készülékek csendesebbek, a vizet mikroszkópikus méretű cseppekre porlasztják ködfelhőt fújva.
Az ultrahangos hidegpárásítók széles teljesítményválasztékukkal képesek a szobamérethez igazodó páramennyiséget a légtérbe juttani. De sajnos nem csak a vizet, hanem a benne lévő vízkövet is a levegőbe porlasztják, amely a bútorok felületén rakódik le fehér porréteget képezve. Ha a normál csapvíz helyett ioncserélt vizet - amelyben a Ca ionokat más, gyakran Na ionokra cserélik le, amelyek magasabb hőmérsékleten sem válnak ki, így lágy víz keletkezik, - használunk a párologtatáshoz, akkor változatlanul tapasztalható - habár kisebb mértékben - porlerakódás, de ez tartalmazhat emberre káros szennyezőket, ezért használata nem ajánlott. Kizárólag a desztillált víz - amelyből már a víz állandó keménységet adó földsói is eltávolításra kerültek, - ultrahangos porlasztása kímél meg bennünket ezen kellemetlenségtől, de ennek használata meg költséges és benne gyorsabban elszaporodhatnak a mikroorganizmusok mint a klórozott csapvízben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!