A lakásotok egyes részeit milyen gyakorisággal takarítjátok?
Ugy értem hogy pl wct naponta, szekrény tetejét félévente, felmosni hetente, stb.
Érdekel hogy ki hogyan tudja (nagyjából) tisztán tartani a lakását.
Fürdőszoba (beletartozik a wc is): hetente
Konyha takarítása: legalább hetente, plusz igény szerint
Padló (porszívózás, felmosás ahol kell): heti 2x, plusz igény szerint
Portörlés mindenhol (szekrény teteje is, polcokról mindent lepakolós módon): 2-3 hetente
Rendrakás minden nap
Fertőtlenítés (kapcsolók, kilincsek, fogantyúk stb-k): hetente, kéthetente
Hirtelen ennyi jut eszembe. :)
Igazából nagyjából ennyi szerintem, nálunk az a legfontosabb szabály hogy ha extra koszt csinálunk (valami kiborul, sáros cipővel jövünk be, stb) akkor azonnal feltakarítjuk. Ugyanez a rendetlenség ellen, folyamatos a rendrakás.
Így egyszerre sose kell sok időt tölteni a feladatokkal hiszen semmi nem lesz úgy igazán koszos vagy kupis.
Amikor látszik a kosz
Fürdőszoba: 2havonta
Konyha takarítása: 2havonta
Padló (porszívózás, felmosás ahol kell): havonta
Portörlés mindenhol (szekrény teteje is, polcokról mindent lepakolós módon): falfestéskor
Rendrakás évente
Fertőtlenítés (kapcsolók, kilincsek, fogantyúk stb-k): soha
Így van időm a hobbimra
Napi 20-25 percet takarítok, hetente pedig egyszer egy alaposabbat.
Ahogy írták előttem is, vigyázunk a rendre, ha extra kosz van, azt azonnal eltakarítjuk. Így gyakorlatilag a házimunka nem plusz feladat.
Van robotporszívónk, ami minden nap körbe megy a házban, heti egyszer pedig rendes porszívóval átmegyek a házon. Portörlést úgy küszöböltem ki, hogy nincsenek polcok, amik tele vannak apró csecsebecsékkel. Ami van azt meg pikk-pakk áttörlöm.
A fertőtlenítést én nem viszem túlzásba, amikor hazaérünk első egy alapos kézmosás mindenkinek az előszobában, utána megyünk be a házba.
Hetente minden helyiségben portörlés, porszívózás, felmosás. A szekrények tetejét is minden héten letörlöm.
Plusz a fürdő/wc-ben a szaniterek kipucolása, fertőtlenítése is.
Plusz a konyhában minden főzés után rendrakás, tűzhely pucolás, stb.
De ha hét közben valami koszos lesz, akkor azzal sem várok a hétvégi takarításig :D
A heti takarítás másfél, két óra. Szóval olyan sok időt nem vesz el.
Én nem vagyok ilyen angyal 🙂. Férjem nem tud vigyázni a rendre úgyhogy naponta pakolok sajnos. Ha nem vigyázok, fáradt vagyok az lesz amit kupinak hívnak, minden szerteszét.
Mindig részletekben takarítok. Ahogy rámjön, kedvem van.
Szeretek mosni és hajtogatni, úgyhogy néha azon veszem észre magam hogy szinte keresem hogy mit moshatnék ki.
Teljes fürdőszoba+wc hetente egyszer domesztosszal, plusz egyszer egy kevésbé erős tisztítóval csak a WC-t és a csapot.
Konyha felmosás hetente egyszer mindenféleképpen, seperni kétszer, háromszor. Kukát is kimosom 1-2 hetente. A konyhaszekrényeket kb havonta lemosom. Főzés utáni rendrakás természetes, soha nem hagyom állni a mosogatóban az edényeket.
Polcok, szekrények portalanítása nem az erősségem, ha látom hogy poros letörlöm de bevallom külön nem szoktam hetente.
Szegélyleceket és az ablakokat kb 3-4 havonta.
Fürdő, WC - hetente
Konyha - hetente, plusz használat után ha szükséges
Fertőtlenítés (kilincsek, kapcsolók) - hetente
Portörlés (polcok, szekrények teteje, lámpabúrák stb) - hetente
Felmosás - hetente
Porszívózás - hetente egyszer a naggyal, kétnaponta megy a robot
Rendrakás - mindennap ha kell
Mosás - hetente (ketten vagyunk csak)
Ablakpucolás - félévente (ebben nem vagyok jó, nem is szeretem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!