A lemezkandalló legalsó füstcső szegmensét célszerű-e koromtalanítani, kikotorni?
Nemrég járt nálunk a kéménykotró és a korom kiszedése közben derült ki számunkra, hogy ki kell cserélni a lemezkandallónk füstcsövének legfelső két szegmensét (a 90-fokban hajlítottat, és a falba bemenőt), mert már sajnos át voltak rozsdásodva. A csere közben vettük észre, hogy a legalsó, kb 1.2 m-es szegmens belseje is igen kormos és lerakódásos. Ez talán ronthatja a füstcső hőleadását, hiszen a körben kb 0.5-1 cm vastag korom vagy kátrányos por réteg nyilván jól szigetel, így talán túlságosan meleg füst távozhat a kéményen, ahelyett, hogy a beltérben adná le a jó meleget. Mindezek okán arra gondoltunk, hogy ha már a kéményt úgyis kikotorta a kéményseprő, akkor megkísérelnénk ezt az alsó füstcsőszegmenset is koromtalanítani, lerakódásmentesíteni a jobb hőleadás érdekében. A kérdésünk az volna, hogy
a.) ezt milyen eszközzel lehetne vajon megoldani? (pl seprűnyélre felfogatott drótkefe)
b.) a kotrás közben várhatóan lehulló kátrányos korom ilyenkor valahová a lemezkandalló belsejébe kerül, hogyan lehet azt onnan végül eltávolítani?
A kandallónk márkája egyébként Bergen.
Én minden évben leszerelem a bekötő csöveket, kiviszem a kertbe, lerakok egy jó nagy újságpapírt és abba kotrom bele a kormot. A kandallót is kitakarítom ilyenkor, mert annak a falán is lerakódik a korom/hamu ami rontja a hőleadást.
Festékboltban vettem egy kb. 1 collos pipa ecsetet. Ennek hajlított a feje és hosszú a nyele. Van egy kémény tisztító drótkefém, amivel a kéményseprők is dolgoznak, de azzal nem szeretem ezeket az apró kis csöveket pucolni. Az épített kéménynek viszont 200-as koracél cső a bélése. Szerintem azt az életben nem kell majd kikormolni, ugyanis kicsi az esély arra, hogy több mint 3,5 cm vastag koromréteg felrakódjon a falára, ami 130 mm alá szűkítené a cső belső átmérőjét.
A kátrányosodást a nedves tüzelő okozza.
Én csakis jó száraz fával tüzelek ezért nem kell küzdeni a kátránnyal.
A kéményből többnyire fehér hamut kotrok ki, korom alig van benne. Sosem fogyasztom ki teljesen a tűzifa tárolót, hanem tavasszal teljesen feltöltöm a készleteket. Így 1-2 évet tud száradni a fa. Mindig a kandalló mellé rakom a másnapi tüzelőt, hogy jól átmelegedjen. Ez megalapozza a könnyű tűzgyújtást, valamint a füstmentes és hatékony égést.
Nagyszüleimtől így tanultam. Attól eltekintve, hogy ők a hatékonyságról még nem beszéltek.
Én a kandallóból ki szoktam venni a samottot az alaposabb takarítás érdekében. Van egy régi leselejtezett, de működőképes porszívóm annak a csövét belógatom a kályhába takarítás közben, hogy elszívja a szálló port.
Így nem tüsszögök és a lakás is tiszta marad.
Kb. 7 év használat után elvittem a lemezkandallót egy karosszéria lakatoshoz, mert a belső hőterelő lemezek fogyni kezdtek. Vittem neki 2mm vastag koracél lemezt (méh telepi guberálásból), az jobban bírja a hőt, mint a gyári lemezek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!