Hányféle mosást raksz be? Hogy lenne érdemes: sötét és világos, vagy fehér-fekete-színes?
Mennyire kell ezt a szétválasztást komolyan venni?
A feketébe mehet 1-2 sötétebb kék vagy zöld ruha, a fehérhez meg vajszínű? És ami a kettő között van, azt inkább külön?
Nálunk nincs annyi ruha, hogy válogassak. Ha valamiért, mégis, akkor sötétet meg világosat válogatok külön, a kék/zöld bőven jó a feketéhez, a vajszínű meg a fehérhez.
Laktam aupairként egy családnál, 3 gyerekkel nagyon sok mosnivaló volt - egyszer megszámoltam, 20 nap alatt 22-szer mostunk. Ők külön mosták a feketét, a fehéret (ez nagyrészt törölköző volt), a pirosat/lilát, és a többit. De ott ténlyeg legkésőbb két nap alatt összegyűlt egy mosógépre való mindegyikből.
Naponta többször mosok, össze is gyűlik.
Fekete mellé nagyon sötét színek mennek.
Fehéreknél, van a hófehér, ami egy pár póló felső, amellé nem rakok mást.
Meg az elszurkult fehéret sem.
Ágynemű mellé konyaruha.
Pirosat csak pirossal, az nagyon engedi a színét.
És én a zoknikat csak külön mosom, fertőtlenítővel.
fekete + sötétkék + sötétzöld
fehér + mintás konyharuhák és terítők (+ világoskék + halványsárga, ha csak pár darab vár mosásra)
világos vegyes
piros + lila
Extra kis kapacitású gépem van, szóval így is, úgy is érdemes színenként mosnom, mert nem fér be az összes vegyes ruha együtt.
Figyu, egyedül élsz, vagy többen?
A mosás már vásárlásnál kezdődik. Ágyneműt úgy állíts össze, hogy cakpakk bele tudd hajítani, magyarul a lepedő ne fehér legyen, hanem hasonló színű mint az ágynemű, ami pedig ne legyen ferraripiros...
Tehát... fehéreket külön, ebbe mehet a fehér lepedő, fehér gatya-bugyi, zokni, 40 fokos pamutprogramon. 1-2 műszálast is bedobhatsz, attól nem lesz gond. mehet a vajaskenyérszínűd is ebbe. Kap egy kis UV reagens anyagot, de ettől nem szakad le az ég.
Elsőnek fehéret moss, és hajíthatod ki a napra száradni!
Utána jön a színes ide minden ami virágmintás, világos színűek. Ezeket kb 4 óra után kidobhatod szárítani, addigra a fehér kész is.
Végül mehet a sötét. Ez a maradék, ide kerül a fekete, sötétkék, sötétbarna, és az összes szürke!
A sötétet már este hajítsd ki száradni, hogy a nap ne szívja ki.
De mint mondtam, a vásárlásnál kell nagyon tudatosnak lenni! Pizsama, ágynemű, lepedő 1 mosásba belerakható legyen! Ez különösen akkor kritikus, ha egyedül élsz. Ahol többen vannak, ott össze lehet válogatni az 1 mosásokra valót.
Ha nem koszos a ruhád, csak sima napi viselet, akkor 40fok, pamutprogram és legrövidebb idő tökéletesen elég, a gyári ajánlott mosószerrel ami a lágy vízre értendő. Ha keméyn a víz nálatok, akkor sohase több mosószert önts a nyakába, hanem vegyél külön vízlágyító adalékot.
Az öblítő értelmetlen pénzkidobás, de ha a szaga neked kvára fontos, olyat tolsz rá amilyet akarsz.
Ha jót akarsz magadnak, nem veszel semmilyen, fentebb már említett dögöspiros gúnyát, és szebb lesz az éjszakád.
"Nálunk nincs annyi ruha, hogy válogassak."
Én összevárom a megfelelő színeket, van, hogy 3-4 hónap is, míg összegyűlik, de összevárom.:)
Fehérek, vajszínűek külön
Pólók, alsóneműk külön
Nadrágok (szinte mind sötét) külön
Ágynemű főzőprogrammal külön
Törölközők főzőprogrammal külön
Ha összegyűlik annyi, akkor a pólós-alsós mosást is szétszedem világosra és sötétre, de általában egyben megy. a fehér, nagyon világos úgyis külön van, a többinek meg nem annyira számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!