Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Van egy vajog házunk, az be...

Hambi20 kérdése:

Van egy vajog házunk, az be van már vakolva, van drót is rajta, azon a kék háló. Milyen nemes vakolatot vegyek rá, ami tartós is?

Figyelt kérdés
Mondták a baumitot is, meg tudom van sok féle
2019. júl. 14. 17:57
 1/7 anonim ***** válasza:
Ha nincs vízszigetelésed, akkor egyiket sem, mert belülről felvizesednek a falak, és a nemesvakolat is elenged a magas nedvesség miatt. Az esély elég nagy rá.
2019. júl. 14. 18:08
 2/7 mindentudó99 ***** válasza:
Ha nincs vízszigetelés akkor semmilyet. Pénzkidobás mert úgy is ledob mindent idővel. Inkább meszeld csak úgy könnyebb olcsóbb javítgatni.
2019. júl. 14. 18:30
 3/7 A kérdező kommentje:
Bocsi de nem igazán értek hozzá. Mi az a vizszigeteles?
2019. júl. 14. 18:39
 4/7 anonim ***** válasza:

A sávalap tetején kell lennie a vízszigetelésnek,kátránypapírt használtak régen.Ezt vakolás előtt ha le volt verve lábazatig,akkor látnotok is kellett,tehát az alap és az első sor vályog között van fekete színű kátránypapír.Ha ez nincs meg,akkor felejtsd el ahogy előttem is írták a nemesvakolatot.Sima mészvakolat,és meszelés,mészfesték.Egyébként lesznek problémáid a későbbikekben.

Nekem is vályogházam van,'79-ben épült rendes "kockaház"...nekem 90 centis alap van,azon vízszigetelés,két sor égetett tégla és úgy jön rá a vályogfal.Én akár nemesvakolatot is húzhattam volna rá,de nekem sima mészvakolat van rajta,szépen simítva kültéri klímaglettelve és halványbarnára kevert mészfestékkel festve,ugyanezt játszottam el a belső helyiségekben is.A falba a padlószinten is alig tudsz beütni egy szöget.

A vályogházak,főleg a régebbiek nem alkalmasak a mai modern igények szerinti külsőségek alkalmazására.

2019. júl. 14. 19:02
 5/7 A kérdező kommentje:
Akkor jól sejtem, én is a katrány rá gondoltam.Köszi!Szóval eddig se volt szigetelés, és kb 8-10 évet bírt, remélem nekünk is legalább 10 évet kibir.
2019. júl. 14. 19:34
 6/7 A kérdező kommentje:
Most olyant kérdeznék, ha mondjuk 5 év múlva alá lenne vágva és a szigetelés be lenne rakva? Vagy az hogy működik,a földtől 10 cm - re kell bevágni.
2019. júl. 14. 19:37
 7/7 anonim ***** válasza:

A fal és alap közé kell a besajtolásos módszernél. A szigetelés alatt maradt vályog vizes lesz és szétmegy a felső nyomástól. Valamint az alapnak a külső járószint felett kell lennie, különben szintén nem jó. Ha nincs alap, vagy nem megy a sajtolásos módszer, akkor az injektálás marad. Mindez akkor lesz jó, ha a lakás aljzata alá is kerül vízszigetelés, és ezt összekötöd a faléval.

Sajnos részleges megoldások a vályognál nem működnek.

Sokkal egyszerűbb, ha régi módszerekkel felújítod. Sokat kibír a vályog gond nélkül. ha eddig nem volt baja, akkor a régi módszereket alkalmazva, még nem is lesz.

A facebon van vályogházas csoport, keress rá, nézz szét, sok kép és módszer van leírva, eredményekkel; akár építészt is ajánlanak aki ebben jó.

2019. júl. 15. 19:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!