Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Hordozható cserépkályha...

Karak451 kérdése:

Hordozható cserépkályha tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Sosem hallottam még a hordozható cserépkályháról, de felkeltette az érdeklődésemet. Egy 50 négyzetméteres parasztházat újítok fel, és jelenleg fém kandalló van benne, de szeretnék valamit, ami jobban tárolja a hőt. Ha egy mobil cserépkályhába befűtök este, reggel ugyanúgy hideg szobában ébredek? Leginkább ez érdekelne. Alapjáraton hőszigetelés tekintetében "D" kategóriájú 63 légköbméteres szoba fűtése lenne a legfőbb feladat, nem hiszem, hogy oda egy egész cserépkályha kell. (Gáz nincs a faluban.)

2019. máj. 13. 07:53
 1/8 mindentudó99 ***** válasza:
Mozgatása nem egyszerű az biztos. De egyszer kell helyre rakni. Ezeknél a látvány lemezkandallóknál csak többet érhet. De saját tapasztalatom nics csak cipeltem ilyet.
2019. máj. 13. 09:30
 2/8 anonim ***** válasza:
Nálunk a nyaralónkban van ilyen a 10 nm-es szobában. Sajnos kettérepedt az öntöttvas felső része, meg deformálódott is, amikor vörösizzásig felmelegedett, úgyhogy már nincs használatban (mert füstöl). Alig ér valamit, folyamatosan rakni kell rá a tüzelőt, ha ez elmarad a 10 nm (kb. 25 légköbméter) helyiség oda hűl le reggelre, ahonnan indult. Súlya meg a mozdíthatatlannal azonos.
2019. máj. 13. 10:01
 3/8 anonim ***** válasza:

Kezdem azzal,ez nem egy samottal bélelt vaskályha,amit eszetlenül kell rakni tüzelővel .Nem véletlenül járt úgy,ahogy leírták .Nála az igazi cserépkályha is megrepedt volna .Sokkal többre értékelem,mint kandallót,esztétikailag is .A tetejére érdemes venni 2 db 40x20x 4 cm vastag samott lapot.Fűtés közben ez is felmelegszik.

Ide egy 5x6x2,5 cserépkályha lenne az igazi,csak hogy az fél millka is lehet.

2019. máj. 13. 16:03
 4/8 anonim ***** válasza:
Építs rakétakályhát, s mellé egy hőtároló padkát. Ha betartod az arányokat, jó hosszú vízszintes járatot építhetsz a füstnek, és gyakorlatilag minden hőt kinyerhetsz belőle.
2019. máj. 14. 15:48
 5/8 A kérdező kommentje:
Közben tovább néztem, találok-e valamit az interneten, és nem tudom mennyire hihető, de egy cserépkályha építő a honlapján arról ír, hogy a mobil cserépkályha nem alkalmas arra, hogy egy ház fűtését kiszolgálja. Nehezebb, mint egy vaskandalló, de nem elég tömeges ahhoz, hogy annyi ideig adjon meleget, mint egy rendes cserépklályha. A tömegkályhán is gondolkoztam, a rakétakályha megint egy új fogalom nekem, a padkás dolog tetszene, csak itt a helykérdés is bejön, mint szempont. Köszönöm az eddigi válaszokat, remélem van valaki, aki fűtött már ilyennel, de az eddigiek alapján a hordozható cserépkályha nem megoldás nekem.
2019. máj. 14. 18:03
 6/8 anonim ***** válasza:
Én azt tanácsolom,hogy kérd ki egy jóhírű cserépkályhás véleményét!Kimegy a házhoz,felméri a hőszükséglettől kezdve a kéményhuzat szükségleten át mindent amit csak számításba kell venni egy cserépkályha építéseelőtt!Én 3 éve fűtök egy nagytömegű cserépkályhával és csak dícsérni tudom!Elégy egyszer vagy néha kétszer begyújtani egy nap és rendkívűl kellemes hőérzetet ad,mert nagyon lassan hűl ki!Egy felfűtéshez elég egy nagy vödörnyi keményfa és nem kell rakosgatni rá a fát,elég egy héten egyszer vagy kétszer kihamuzni!Szóval nagyon megéri befektetni egy cserépkályhába,de meg kell lenni minden feltételnek az építéséhez!Az első feltétel,egy lelkiismeretes sokéves tapasztalattal rendelkező szakember!
2019. máj. 14. 19:48
 7/8 anonim ***** válasza:

Nos, annyi bizonyos, hogy a hordozható cserépkályha neked nem alternatíva, mert annak a csekély tömegénél fogva valóban gyalázatos a hőtároló képessége. Ezért javasoltam a rakétakályhát egy hőtároló felülettel. Ha a padka nem fér el, építheted függőlegesen is, mint a cserépkályha esetében. Azért ezt javasolom, mert amellyett, hogy sokkal kisebb a bekerülési költség, sokkal jobb az égés hatásfoka, és szinte minden hőt kivehetsz a füstből, mielőtt kikergeted a kéményen. A cserépkályhánál min 300 fokos füst megy ki, a rakétánál ezt lecsökkentheted 60-ra.

Vagy keress valakit, aki tömegkályhában tud neked segíteni.

2019. máj. 15. 16:45
 8/8 anonim válasza:
A helyzet mára már tuti eldőlt, de kiefesziteném az előttem elhangzottakat. Ha állandóan lakott házról van szó, sajnos nem lehet megúszni a normál cserepkalyhát. Legköbönként 1 cserepet kell számolni, és fatuzeleshez is erdemes szeneskent rakatni, ami alul rostelyost jelent. Nálam 60 m2 bruttó ház 2 szobája közé van építve, konyha felől is attorve a fal, így egész házat fűti. 124 csempe, a furdoajto csak nyitva, sose kellett ott hosugarzo sem. Ez kicsit tulmeretes, de a régi előtér kisebb volt, de így 12 fokot a mostani 15 m2 új előtér is kap a pár órás tulfutesi szakaszokban. Na epp emiatt néztem ide, mert oda viszont elég lesz a kis hordozható cserépkályha. Pont amiatt hogy ne legyen két nehezen szavalyozhato nagy tömeg a házban hanem a kicsit csak szolidan rafutesre használom. Viszont: aki egy picit is ért a kemények mukodesehez és a kalyhakhoz, az nem fog az előzőekben elhangzottakat írni. Elsőként a füst hofokat le lehetne 40 fokig is vinni ha kell. Vegyipar az alapszakmam. Csak épp ha 110 fok alatti a kemény tetején a füst kikepoje, akkor a kondenzviz elsavasitja és szétmarja a nem 10 forintba kerülő kemény falat és az alsó részre lefolyva ott is mindent gallyra tesz. Másik hogy kandallóknak és kiskalyhaknak van 250 fok körüli kilepoje a fali csatlakozásnál, ebből még sokat veszt a kemény tetejeig. A cserepkalyha tudtommal 140 fok körüli és ennyi kell is. A bűnös kemence után a legmagassbb a hatékonysága hofelhasznalas téren. Kivéve a faelgazosito kazanokat de az már más játék és amúgy sincs 10 százaléknál nagyobb difi. Nekem a cserepkalyhám kB 2 tonna, 24 órát 2 fok, 36 órát 5 fok különbséggel tart nettó 50 m2en, 2 nap után is meg 17 fok van a házban. De 24 óránként futok. Hamuznom 2 hetente kell, 2 diszperzites vodor lazán tett keményfa kell naponta. Októbertől április végéig 4 kob, tehát olyan 100ezer Ft, viszont félig futve van egy 15 m2 előtér is. Ha bontott csempét veszel, gyakran mindenestül megkapod 10ezerert ajtókkal és egészséges ráccsal. Meg Mosonmagyaróváron is megcsinalnak igy egy átlag kályhat régi szakikent akár 150-180ezerbol, persze főleg március április májusban mert akkor gyengébb a forgalmuk. És ez 2021es ajánlat volt. Apu rengeteg profi kazánt csinált, mikor idekoltoztem volt is egy készen, fűtés is beszerelte volna de a 24 órán keresztüli egyenletes melegnek, a villanytol független fűtésnek, a mar délig kihult cserepkalyha infrahojenek nincs párja. 2-3 ciposdoboz hamu jön ki 2 hetente, nyitott felső ajtó mellett alig van pora és úgyis utána takarítok. Ráadásul sokmindent sütök benne racson: pogácsát, Mini pizzát, húst, nyárson rablopecsenyet, kolbászt, virslit. Utóbbi épp 30 másodperc.. Én csak ajánlani tudom, mert egy mobil kályha se olcsó ha jó, a rosszakat pedig ujrarakatni ugyanúgy egy 50es. Amúgy a legolcsóbban telepíthető és fenntarthato, ráadásul megujulo energia alapú fűtés 5 percnyi begyujtassal, kényelemmel, az igazi tűz látványaval.
2022. febr. 12. 15:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!