A helyzet mára már tuti eldőlt, de kiefesziteném az előttem elhangzottakat. Ha állandóan lakott házról van szó, sajnos nem lehet megúszni a normál cserepkalyhát. Legköbönként 1 cserepet kell számolni, és fatuzeleshez is erdemes szeneskent rakatni, ami alul rostelyost jelent. Nálam 60 m2 bruttó ház 2 szobája közé van építve, konyha felől is attorve a fal, így egész házat fűti. 124 csempe, a furdoajto csak nyitva, sose kellett ott hosugarzo sem. Ez kicsit tulmeretes, de a régi előtér kisebb volt, de így 12 fokot a mostani 15 m2 új előtér is kap a pár órás tulfutesi szakaszokban. Na epp emiatt néztem ide, mert oda viszont elég lesz a kis hordozható cserépkályha. Pont amiatt hogy ne legyen két nehezen szavalyozhato nagy tömeg a házban hanem a kicsit csak szolidan rafutesre használom. Viszont: aki egy picit is ért a kemények mukodesehez és a kalyhakhoz, az nem fog az előzőekben elhangzottakat írni. Elsőként a füst hofokat le lehetne 40 fokig is vinni ha kell. Vegyipar az alapszakmam. Csak épp ha 110 fok alatti a kemény tetején a füst kikepoje, akkor a kondenzviz elsavasitja és szétmarja a nem 10 forintba kerülő kemény falat és az alsó részre lefolyva ott is mindent gallyra tesz. Másik hogy kandallóknak és kiskalyhaknak van 250 fok körüli kilepoje a fali csatlakozásnál, ebből még sokat veszt a kemény tetejeig. A cserepkalyha tudtommal 140 fok körüli és ennyi kell is. A bűnös kemence után a legmagassbb a hatékonysága hofelhasznalas téren. Kivéve a faelgazosito kazanokat de az már más játék és amúgy sincs 10 százaléknál nagyobb difi. Nekem a cserepkalyhám kB 2 tonna, 24 órát 2 fok, 36 órát 5 fok különbséggel tart nettó 50 m2en, 2 nap után is meg 17 fok van a házban. De 24 óránként futok. Hamuznom 2 hetente kell, 2 diszperzites vodor lazán tett keményfa kell naponta. Októbertől április végéig 4 kob, tehát olyan 100ezer Ft, viszont félig futve van egy 15 m2 előtér is. Ha bontott csempét veszel, gyakran mindenestül megkapod 10ezerert ajtókkal és egészséges ráccsal. Meg Mosonmagyaróváron is megcsinalnak igy egy átlag kályhat régi szakikent akár 150-180ezerbol, persze főleg március április májusban mert akkor gyengébb a forgalmuk. És ez 2021es ajánlat volt. Apu rengeteg profi kazánt csinált, mikor idekoltoztem volt is egy készen, fűtés is beszerelte volna de a 24 órán keresztüli egyenletes melegnek, a villanytol független fűtésnek, a mar délig kihult cserepkalyha infrahojenek nincs párja. 2-3 ciposdoboz hamu jön ki 2 hetente, nyitott felső ajtó mellett alig van pora és úgyis utána takarítok. Ráadásul sokmindent sütök benne racson: pogácsát, Mini pizzát, húst, nyárson rablopecsenyet, kolbászt, virslit. Utóbbi épp 30 másodperc.. Én csak ajánlani tudom, mert egy mobil kályha se olcsó ha jó, a rosszakat pedig ujrarakatni ugyanúgy egy 50es. Amúgy a legolcsóbban telepíthető és fenntarthato, ráadásul megujulo energia alapú fűtés 5 percnyi begyujtassal, kényelemmel, az igazi tűz látványaval.