Hogy kell a tapétát úgy felrakni, hogy az illesztésnél ne távolodjon el a két tapétacsík?
Úgy érti az első válaszoló, hogy a vlies tapéta nyúlik a legkevesebbet.
Épp ősszel újítottunk fel, sokat beszélgettem a festővel, így tudok 1-2 dolgot én is.
A vlies tapétához metylan ragasztó kell, a hagyományos tapéta ragasztó nem jó hozzá. Nekünk is vlies lett feltéve, én simán azt hittem, hogy papír, de nem. Nem értek én ehhez. :)
Mindegyik nyúlik egyébként, de a vlies az nem vészesen. A fűrészporos a legdurvább, mert abban a fa darabkák még több vizet vesznek fel. A festőm mesélte, hogy amikor kezdő volt, akkor látott olyat is, hogy száradáskor annyira összeugrott a tapéta, hogy letépte a glettelt falat. Egyébként meg egyrészt fedéssel kell a tapétát feltenni, pontosan sose szabad illeszteni, másrészt van valami csík is aminek már nem tudom a nevét, de azt kell az illesztések alá a falra tenni, az elvileg megfogja. Ennek járj utána esetleg. Remélem tudtam segíteni.
Utolsó kérlek ne adj tanácsot úgy, hogy nem értessz hozzá. Ami igaz, hogy a vlies nyúlik legkevésbé, hiszen nem is ázik a tapéta, szárazon dolgozol vele.
A normál tapétaragasztó is metylan... De a vlies-hez a Metylan direct ragasztó való
Soha nem fedetünk át tapétát, kivéve, ha a leírás kifejezetten ezt kéri. Pontosan kell illeszteni. Amiről az utolsó írt az a makulatúra ami egy vékony papírréteg a falra ragasztva a tapéta alá, ami meggátolja a zsugorodást. Speciális tapéták esetében van hogy előírás a használata.
Viszont a kérdezőnél másban keresném a hibát, mert szakszerűen felrakva nem történhet ilyen.
A tapétázandó falat célszerű lealapozni falfixel az egyenletes szívóképesseg érdekében. Sokan elkövetik a hibát a nem a tapétához való ragasztó használatával. Vagy bekenik a tapétát is ragasztóval és áztatják, ahogy a papírtapétával látták régen. Vagy túl vastaon kenik be a falat ragasztóval ami szintén problémás lehet. De ha sokat kínlódsz egy csíkkal, azt egy idő után már elnyujthatod ha már átázott a falon, és akkor zsugorodhat száradásnál. Dr még gondot okozhat a hirtelen száradás is ezért nem szabad ablakot nyitni tapétázás közben :-)
Ha odafigyelsz lérdező ezekre, alapozott fal,megfelelő ragasztó használat,csak a falat kened normál anyagvastagsággal, és nem nyújtod el a falon a tapétát, illetve figyelsz a száradásra, akkor nem lehet ilyen probléma :-)
Vagy tapétázás előtt fesd le a falat olyan színűre mint a tapéta, és ha szét is nyílik akkor sem lesz feltűnő :-)
Köszönöm mindenkinek a választ.
Alapozás nélkül Metylan direct ragasztót használtunk, ezzel kentük át a teljesen sima falat felragasztás előtt. A tapétát is beragasztóztuk, ezek szerint ez is gond lehetett + illesztésnél meg lett nyújtva.
Most már össszállt a kép, hogyan is csináljuk helyesen. Hálás köszönet mindenkinek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!