Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Kell valami féle építési...

Kell valami féle építési engedély?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Adott egy 70es években épult téglalap alapú, téglából épült családi ház ami tetőcserére szorul. A födém vas-beton gerendakkal es salakaggyal keszult. tavasszal szeretnék egy teljesen új tetőt, de nem pontosan a regi helyere hanem szerernek epiteni egy falat kb 30-40 cm magassagig a ház 2/3a fölé amire jonne a teto, valamint a haz kb 1/3ának a tetejet ugy szeretnem kialakitani / szigetelni, hogy ott egy lapostatő - terasz legyen. a padlas szint lakasra nem alkalmas es nem is akarom erre alkalmassá tenni csak a teraszra valo feljarasra lenne hasznalva. milyen burokratikus koroket kene futni?
2019. febr. 20. 07:18
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ez így egyértelműen egyszerű bejelentéshez kötött. Kell egy építész, neki van statikusa, felmérik az épületet, elkészítik a terveket, látványtervet, kiviteli tervet. Egyeztet a hatósággal, ha kell, akkor településképi véleményt kér. Utána e napló feltöltés, 15 nap múlva kezdhet a kivitelező. Az egész folyamat 3-4 hónap kb.

Arra készülj, hogy egy terasztető, főleg meglévőnél a lehető legdrágább, érzékenyebb, bonyolultabb szerkezet. Ezt úgy megcsinálni, hogy ne ázzon be, hogy jó legyen a vízelvezetés, hogy minden rendben legyen, komoly kihívás, végigszenvedtem egyet. Tervezéshez és kivitelezéshez is jó szakember kell.

2019. febr. 20. 07:33
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm szepen a gyors informaciókat :) kicsit elijesztettel a tervtől. :( de azert meg nem adom fel. jelenleg a haz nincs kivulrol se burkolva. es addig nem akarnam amig nem nyeri el az epulet a vegso alakjat. de ha tul bonyolult vagy nehezen megoldhato akkor egyszeru teto ujrarakas lesz csak es a meglevo falak burkolasa. :) amugy a latkep valoszinu nalunk nem jatszik. minket se kerdeztek meg h akarunk e magunk melle ketemeletes tarsashazat.. ugytudom az a torveny h az utcaba levo legmagasabb haznal nem lehet magasabbat epiteni, de mivel azbutcaba van egy harom emeletes iskola, igy ez nem tul nagy megkotes.. koszi, ment a zold
2019. febr. 20. 07:59
 3/8 anonim ***** válasza:
90%

Nem akartalak megijeszteni, a Balaton partján csináltunk egy régi házból cabriót, nagyon menő lett :)

Csak ez tipikusan olyan dolog, hogy nem szabad sajnálni rá a pénzt és nem zugtervezőt kell keresni rá.

A törvényt rosszul tudod, meg van szabva a helyi építési szabályzatban, hogy adott területen mekkora a megengedett épületmagasság. Valamennyire logikus, hogy akkora lehet, mint az utcában a legmagasabb, de millió olyan eset lehet, hogy ez nem igaz (például amikor az épült még nem is volt építési szabályzat, vagy változott, vagy más zónába esik, vagy valami egyedi elbírálással épült, szabálytalanul épült, vagy millió eset lehet még).

2019. febr. 20. 10:22
 4/8 anonim ***** válasza:
44%

"meg van szabva a helyi építési szabályzatban, hogy adott területen mekkora a megengedett épületmagasság"

Rosszul tudod mert nem mindenhol van megszabva.

2019. febr. 20. 12:19
 5/8 anonim ***** válasza:
44%
Az viszont megvan ,hogy a ház bele,illjen az utca képbe .
2019. febr. 20. 18:07
 6/8 A kérdező kommentje:
nalunk sajnos valoszinu h nem lehetett megszabva mert kulonben nem engedtem volna. bearnyekoltak az egesz telkunket... ket bazinagy tarsashazzal.. am az ilyen lapos tetoket/ teraszokat mivel szokas szigetelni? katranyra gondoltam volna elso.sorba mint zaroreteg. bar az is jo kerdes h arra adott esetben hogy raknak olyan burkoloanyagot ami valahogy kinez es nem ragad bele a.labam.. :) lattam meg olyatis h muanyag teraszburkolat, de az hosszu lecekbol van. gondolom azt le lehetne ragasztani ugy h ne tudjon a viz alafolyni. de ha megis akkor sose talaljuk meg hogy hol folyik ala... azt gondolom h egy fix lejtesenek kene lennie par fokban h mindig egy iranyba follyon el a viz ami oda esik. lehet nagyon laikus hozzallassal gondolkodok ezzel kapcsolatban de ugy kepzelem el ezt a terasz dolgot mintha egy alacsony medencet kene epiteni a haz tetejere. es valamslyik sarokban(amerre lejt) a vizet elvezetni.
2019. febr. 21. 08:58
 7/8 anonim ***** válasza:

Na hát ez az, amihez kell a szakértelem. Én egy megoldást leírok neked, én ezt tartom biztonságosnak, karbantarthatónak.

Alulról fölfelé:

- Vasbeton födém

- Alsó bitumenes záróréteg, alumínium kasírozott, párazáró.

- Hőszigetelés lejtésben (2,5%)

- Bitumenes vízszigetelés két rétegben, alsó mechanikailag rögzítve, a felső forrasztással vagy ragasztással (Villas, Isoline jók pl).

- Védőréteg, nem szőtt geotextília

- Kavicsterítés, amely egyrészt védi a szigetelést a felmelegedéstől, másrészt fagymentes szűrőréteget képez, harmadrészt ki tudod hozni a lejtést 1%-ra

- Előregyártott, fagyálló beton járda (pl 40x40x5 cm)

- Ha igényesebb felületet szeretnél, akkor erre még jöhet a WPC teraszburkolat.

Így gyakorlatilag fagymentes a rétegrend, hiba esetén pedig roncsolás nélkül hozzáférsz a vízszigeteléshez.

Én vonalmenti vízelvezetést javasolnék, egy lefolyóval és egy biztonsági túlfolyóval.

De amit leírtam még csak a jéghegy csúcsa, mindenképpen bízd szakértőre a dolgot.

2019. febr. 21. 09:56
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen!
2019. febr. 22. 06:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!