Kell valami féle építési engedély?
Ez így egyértelműen egyszerű bejelentéshez kötött. Kell egy építész, neki van statikusa, felmérik az épületet, elkészítik a terveket, látványtervet, kiviteli tervet. Egyeztet a hatósággal, ha kell, akkor településképi véleményt kér. Utána e napló feltöltés, 15 nap múlva kezdhet a kivitelező. Az egész folyamat 3-4 hónap kb.
Arra készülj, hogy egy terasztető, főleg meglévőnél a lehető legdrágább, érzékenyebb, bonyolultabb szerkezet. Ezt úgy megcsinálni, hogy ne ázzon be, hogy jó legyen a vízelvezetés, hogy minden rendben legyen, komoly kihívás, végigszenvedtem egyet. Tervezéshez és kivitelezéshez is jó szakember kell.
Nem akartalak megijeszteni, a Balaton partján csináltunk egy régi házból cabriót, nagyon menő lett :)
Csak ez tipikusan olyan dolog, hogy nem szabad sajnálni rá a pénzt és nem zugtervezőt kell keresni rá.
A törvényt rosszul tudod, meg van szabva a helyi építési szabályzatban, hogy adott területen mekkora a megengedett épületmagasság. Valamennyire logikus, hogy akkora lehet, mint az utcában a legmagasabb, de millió olyan eset lehet, hogy ez nem igaz (például amikor az épült még nem is volt építési szabályzat, vagy változott, vagy más zónába esik, vagy valami egyedi elbírálással épült, szabálytalanul épült, vagy millió eset lehet még).
"meg van szabva a helyi építési szabályzatban, hogy adott területen mekkora a megengedett épületmagasság"
Rosszul tudod mert nem mindenhol van megszabva.
Na hát ez az, amihez kell a szakértelem. Én egy megoldást leírok neked, én ezt tartom biztonságosnak, karbantarthatónak.
Alulról fölfelé:
- Vasbeton födém
- Alsó bitumenes záróréteg, alumínium kasírozott, párazáró.
- Hőszigetelés lejtésben (2,5%)
- Bitumenes vízszigetelés két rétegben, alsó mechanikailag rögzítve, a felső forrasztással vagy ragasztással (Villas, Isoline jók pl).
- Védőréteg, nem szőtt geotextília
- Kavicsterítés, amely egyrészt védi a szigetelést a felmelegedéstől, másrészt fagymentes szűrőréteget képez, harmadrészt ki tudod hozni a lejtést 1%-ra
- Előregyártott, fagyálló beton járda (pl 40x40x5 cm)
- Ha igényesebb felületet szeretnél, akkor erre még jöhet a WPC teraszburkolat.
Így gyakorlatilag fagymentes a rétegrend, hiba esetén pedig roncsolás nélkül hozzáférsz a vízszigeteléshez.
Én vonalmenti vízelvezetést javasolnék, egy lefolyóval és egy biztonsági túlfolyóval.
De amit leírtam még csak a jéghegy csúcsa, mindenképpen bízd szakértőre a dolgot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!