Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Egy teljes ház ill. melléképül...

Zolika217336 kérdése:

Egy teljes ház ill. melléképületek vezetékcseréjét ki lehet küszöbölni ezzel a megoldással?

Figyelt kérdés

Adott egy családi ház a jó öreg régi alu vezeték kábelekkel (elektromos hálózat) ahogy rég volt divat építkezni .

Mostanság sokat hallani hogy elavultak már a mai világban ezek a kábelek,elektromos zárlatok keletkeznek ,leégnek a házak stb... (persze ha nem mindenhol 5-10 mm2-es vezeték van minden konnektornál , lámpatestnél.. de ez egy másik téma ) felváltotta őket a réz kábelek... azoknál normál helyzetben nincs akkora veszélyfaktora , egy darabig".

Beleástam magam ebbe a témában egy kicsit a neten

mostanában hogy okosabb legyek de egy dolog viszont kirajzolódott a fejemben amiről még nem találtam semmit.

Kihangsúlyozom hogy nem a vezetékcserét szeretném elkerülni a teljes hálózaton hanem:

-abban szeretnék okosabb lenni hogy ha az egész házban a világítást (izzókat) a hagyományos wolfram szálas izzót korszerűbb smd-s led izzókra cserélném az oké hogy a fogyasztás csökkenni fog; de ugyanolyan terherlés", rizikófaktor alatt lesznek a régi vezetékek mint a régi volframos izzóknál ??

(JA ! nyilván nem említettem az elektromos ház-ill. szórakoztató eszközöket mivel azokkal sokat nem lehet kezdeni az létfontosságú eszközök manapság maximum modernizálni lehet a őket de ugyanolyan fogyasztó maradnak ők is csak kevesebb wattokkal .)

Köszönöm a hozzáértő válaszokat !! :)

2019. jan. 5. 11:49
 1/6 anonim ***** válasza:
Én azt csináltam, hogy a fővezetéket oszloptól a biztidobozig csinálta szaki. Onnan jöttem én, kiépítettem azokat a dugaljakat, ahol magas az áramfelvétel. A világítás, szobai dugaljakat nem bántottam, csak ahol vegyes volt a vezeték. Mert régen abból építkeztek, amit a bányából el tudtak hozni.
2019. jan. 5. 12:16
 2/6 anonim ***** válasza:

Az aluval csupán 1 nagy gond van, hogy nincs rugalmassága ès nyomás hatására folyósodik. Ezèrt a règi kötèsek lazulnak. Ez nagyobb átmeneti ellenállást okoz ami helyi melegedèshez vezet. Arossz kontakt ès kimelegedès idővel egyre több okot okoz. Nemcsak tüzet, hanem a kontaktból eredő feszültsèg ingadozát, amit sok mai kèszülèk nem visel el. Szóval idővel ilyen láncolat indul el.

Ezèrt kellene a kötèseket ellenőrizni, javítani.

A 100w normál izzö helyett mehet ~10w led. Ez azt jelenti, hogy tized teljesítmènyt fogyaszt, tizede az árama is.

A rizikó faktort valamelyest csökkented a kisebb teljesítmènnyel, de a kötèsek lazulása okozta feszültsèg ingást marad. Ez pedig a jóval èrzèkenyebb led ègő elektronikáját teszi tönkre.

Első lèpèsben jó kötèsek kellenek. Ès minèl kevèsbè tekergetni a vezetèket, mert könnyen tőrik.

Valószínűleg a meglèvő csavart kötèsekre legegyszerűbb egy lemezes sorkapcsot ráhúzni.

Ezel egyidőben kellene, hogy a vezetèket a megfelelő kismegszakító vèdje.

Lètezik újabban egy zárlati ív elleni kèszülèk, ami jó szolgálatot tesz, de úgy 50E körüli az ára. Ez az elektromos tüzeket tudja előre jelez i ès megakadájozni.

2019. jan. 5. 12:22
 3/6 anonim ***** válasza:

Pont a világítgás az, ami épp hogy számít valamit. Ha nincs a 30 éves alu megpiszkálva, és feltehetőleg anno normálisan összekötötték, az akkori igényeknek megfelelően elmegy az még több évet. Csak a kulcsszó az akkori igények. Volt világítás, 1 hűtő, tv, rádió. Ennyi. Most meg mi van, Bejöttek a mosógépek, mosogatógépek, villanytűzhelyek, klímák, meg rengeteg minden, hozzáépültek a házhoz a 2000-es éve elején, azt már rézzel csinálták, persze nem új áramkört, csak épp a legközelebbi dobozba bekötötték. Fázik a kisgyerek a szobában, 2kw-os hősugárzó durr bele.

Ha nem használsz mást, mint tv rádió hűtő világítást, jó az alu, amúgy tényleg nem egy életbiztosítás. Rengeteg időzített bomba ketyeg, és valamikor robbanni fognak. Én azért nem merek panelba költözni, mert én megcsinálom a felújítást, alattam meg nem kiég a lakás ezmiatt, és hopp volt nincs lakásom.

2019. jan. 5. 12:55
 4/6 anonim ***** válasza:

Egy háztartás áramfelvételének kb századrészét teszi a ki a világítás. Sokkal veszélyesebb a vasaló, hajszárító, mosógép, esetleg szárító, hősugárzó, főzőlap, vízmelegítő, villanybojler, stb.

Mindazonáltal környezetvédelmi szempontból nem ördögtől való gondolat a világítás korszerűsítése.

2019. jan. 6. 19:26
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha 4 éve ezen görcsölsz akkor bajok vannak.
2023. aug. 5. 12:41
 6/6 A kérdező kommentje:
Én nem görcsölök ezzen , hanem te írtál 4 évvel utána !!
2023. aug. 19. 05:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!