A panelházak külső hőszigetelése és a fűtéskorszerűsítés valóban olyan hatékony a lakók szempontjából?
12cm hungarocellel semmi probléma nem lesz többé, valőszínű fűteni se nagyon kell.
4cm az egyértelmű átverés kategória.
Két lakás viszonylatában is tudok megosztani tapasztalatokat.
5 éve élek egy szigetelt panelben (10cm nikecell) a 3. emeleten, 2 szoba, mindkét szoba utcafronti fallal, a többi fal a lépcsőház/szomszédok felé néz. Ablakok régiek (ez a középső tengely mentén elfordulós dolog), konkrétan mozog a függöny ha kicsit fúj kint a szél. Nálunk nagyjából évente 1-2 hétig megy a fűtés összesen (január-február környéke), akkor is csak az egyik szobában, felváltva. A fürdőben konstans megy a fűtés, az befűti az egész lakást.
Most vettünk egy panelt ahova átköltözünk. Jelenleg még a felújítás zajlik. Új ablakok vannak (5 kamrás, 2 rétegű üveg), a fűtés még nincs kész, nincsenek fent radiátorok, csak a csövek melegek. A lakás első 2 és hátsó 2 szobája teljesen külső fal, jobbra lépcsőház + szomszéd, balra végig szomszéd van, 6. emelet. Ez 15cm nikecellel van szigetelve és konkrétan bukóra nyitott ablak mellett pólóban lehet dolgozni a lakásban.
Rengeteget fog segíteni, ennyi pénzt bőven megér a korszerűsítés. Többet biztos nem fogsz fizetni fűtésért, mert egyrészt csökken a hőveszteség, másrészt a távfűtésnél pazarlóbb a világon nincs, szuper lesz, ha értelmesen tudod szabályozni.
Én csúszózsalus lakásban lakok, szigeteletlen. Ismerős ugyan ennek a klónjában, de szigetelt. Én télen 20-25 ezret fizetek a másfél szobás lakás fűtésére, ő 5-10 ezer körül, és nála melegebb van. Most cseréltem műanyag ablakot, már most durván érződik a különbség. Nálunk a múmiák nem mennek bele a korszerűsítésbe, mert már úgysem élik meg a hasznát, meg nem is hisznek benne, fel sem fogják, pedig részletfizetésre csinálnák, gyakorlatilag annyiba kerülne, mint amennyit megspórolnak a fűtésen, az unokák pedig egy normálisabb lakást örökölnének. De nem, nekik már nem kell. Örülj, hogy normális lakóközösségben laksz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!