Sóskúti kőből épült házról mi a vélemény? Víz szigetelni hogyan lehet utólag legolcsóbban egy ilyen házat?
Sehogy!
Ne vegyél sóskúti kőből házat!
olcsón sehogy, sajnos az egyetlen szóba jöhető utólagos vízszigetelési forma mészkőnél, mikor műanyag vagy rozsdamentes acél lemezeket préselnek a lábazat és a falazó elem közötti fugába.
ezáltal nem tudja tovább szívni a vizet a mészkő.
hozzáteszem horror áron, egy 100 négyzetméteres sóskúti kőből épült házat 1,5 millióért csináltak így meg tavaly ősszel.
az elektromost és injektálható szigetelést felejtsd is el, saját tapasztalat hogy mészkőhöz nem jó.
egyébként én is azt mondom, jobb kerülni a mészkő házakat, rengeteg a nyűg vele és horror ára van az utólagos hő-víz szigeteléseknek.
A mi házunknál azt csinálták, hogy egy sor téglát kiszedtek (széles flexxel kimarták a maltert), persze egyszerre csak hármat, beraktak alá egy kátrány szigetelő réteget, aztán visszafalazták a téglát, pontosabban visszarakták a helyére, aztán a tégla feletti résbe benyomogatták a maltert. Elég lassan lehetett haladni, de működött. Szerencsére csak két falat kellett így megcsinálni.
Mai fejjel már én is inkább rozsdamentes acéllemezt tennék be, de akkor ez nem merült fel. A kérdés az, hogy milyen vastag a falad, létezik-e egyáltalán olyan széles flex, ami két oldalról nekiesve átéri a falat.
Én nem venném ki az egész mészkőtéglát, csak alatta vágám át, betolnám a rozsdamentes lemezt, híg cementet öntenék a maradék résbe, hogy tömítsen, aztán két nap múlva haladnék tovább. Nyilván átfedést kell kialakítani a lemezek között. Rozsdamentes vaslemezt a vaskereskedésekben lehet kapni, táblásan, ezt flexel kell méretre vágni.
Egyébként szerintem alumínium lemezzel is működik, azt könnyebb vágni.
#8 Ytong fűrésszel simán át lehet vágni a mészkövet, nem sokkal keményebb mint az Ytong főleg ha vizes is.
az injektálást én azért nem ajánlom, (fentebb is írtam már) mert a mészkőnek akkora a nedvesség szívóképessége, hogy a kapillárisokat nem fogja lezárni rendesen a szigetelő krém.
saját tapasztalat, eddig 3 mészkőből épült házat csináltunk és egyiknél sem lett 100%-os az eredmény, csak olyan 65-70%-os.
ellenben a téglaépületnél, ahol valóban por szárazak lettek a falak pár hónap után.
szóval hiába mondják a forgalmazók, hogy szinte minden anyaghoz lehet alkalmazni, ez nem mindig igaz. lassan már a 3. alkalom hogy bizonyos mészkő szakaszokat újra kell még mindig injektálni, mert még mindig szívja a talajnedvességet.
arról nem is beszélve, hogy nem olcsó mulatság mivel egy adag 10-12 ezer forint és kb 1-1,2 méterre elég, ha pedig újra kell injektálni egyes szakaszokat az nagy többletköltséggel jár.
amit írtak, hogy falazat bontás jó megoldás.
vagy a lemezbesajtolás ami gyors és hatékony, és nem biztos hogy sokkal drágább lenne mintha egy kőműves csinálná a falbontást és szigetelést.
iszonyat nagy munka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!