Acél bejárati ajtó családi házra, tényleg olyan rossz? Van ilyen valakinek?
Több cég honlapját nézegettem, és egyik-másik kitér arra, hogy fém kültéri ajtóból 2 féle van.
Az egyik lépcsőházakba való, ahol nincs kitéve napsugárzásnak és fagynak.
A másik kifejezetten bírja ezt, és szigetelése is van.
Ma voltam személyesen egy boltban, ahol azt mondták, ne higgyem el, hogy van kül-és beltéri fém ajtó.
Kültérre nem jó, mert csak a tokja acél, ami zsugorodik-tágul, és majd bajban leszek, ha pl. fagyban kell nyitni-zárni.
Sem műanyagot, sem fát nem akarok, mert most is fa van, de van 3 kutya, és szétkaparják.
Ezek a kültérinek hirdetett acél ajtók 70-90 ezer körül vannak.
A műanyag fehérből olcsóbb, de szerintem az nem való családi házra bejárati ajtónak, vagyis nekem nem tetszik.
Ami műanyag, de fa mintázatú, vagy a valódi fa, azok 150-200 ezer.
Amúgy sem szeretnék ilyeneket, ezt már írtam, de 3x annyit sem szeretnék rá költeni.
Viszont tényleg kíváncsi vagyok, hogy az acél annyira rossz választás, vagy csak azt akarja a vállalkozó, hogy 3x annyit hagyjak ott nála?
Azt is mondta, hogy az acélt 2 éven belül cserélni kell majd, annyira nem való ilyen helyre.
Ezt nem akarom elhinni, de lehet én vagyok naiv.
Ezért szeretnék tapasztalatokat kérni, választott-e valaki ilyet bejárati ajtónak családi házra.
Lehet készíteni dupla ajtós megoldást is a bejárathoz.
Az egyik ajtó lehet hagyomás masszív fa ajtó, amely nyíljon befelé.
A másik ajtó nyíljon kifelé. Ennek a kerete acél zártszelvényből is készíthető akár. Ill. a nyíló része is szintén készíthető zártszelvényből, hegesztéssel.
Középre még behegesztesz egy vasat, vagy átlóba, aztán kívűlről 3-as acéllemezekkel bevonod popszegecsek segítségével.
Na azon nem lehet olyan egyszerűen betörni.
A belső ajtó meg tetszőleges módon hőszigetelhető utólag is akár hungarocell lemezekkel, vagy ásványgyapot segítségével.
Még az 50-es, 60-as évekből származik ez a dupla ajtós megoldás.
A külső ajtó készíthető persze fából is, annak mégjobb a hőszigetelése.
Annyi az egész, hogy rendszeresen karban kell tartani. Legalább 3-4 évente újra kell festeni.
A csapadék elleni védelem tekintetében nagy előny az is, ha a bejárati ajtónál kívülről egy tető van kialakítva.
A hőveszteség pedig szélfogóval csökkenthető fűtéskor, téli szezonban.
én egyszerűen nem hiszem el, hogy 5x írom le ugyanazt, hogy mi az, ami nem érdekel, és 6-odjára is erről ír vki.
persze, lehetne tripla ajtót is készíteni, csak épp ezt írtam, hogy nem akarok és nem tudok 3x-4x-5x annyit költeni rá.
meg azt is leírtam, hogy az előszobát nem fűtöm, ergo a hőszigetelést észre sem venném.
erre csak erről van szó...
kiégek, komolyan, hogy ezen az oldalon tök mindegy, mit kérdez az ember, mindenki ír valami totál más dolgot, csak a kérdést hagyja figyelmen kívül.
ne fárassza magát, aki idetéved, én már biztos nem jövök vissza, felesleges.
kár itt bármiről is érdeklődni.
Oké, akkor én leírom amit azt hittem hogy már kihámoztál a válaszokból.
Értem, hogy neked mi a preferencia, de:
- hőtágulása minden anyagnak van.
- a fa egy idő után vetemedik kb egész életében
Értem, hogy nem szempont a hőszigetelés, értem, hogy nem szempont a biztonság, a hangszigetelés, de egy 60-80 ezres HiSec jellegű ajtó pont azt tudja amennyibe kerül. Lépcsőházon belül is hallani ahogy fütyül a huzat amikor a lakásban szellőztetnek és a folyosón lehet hallani, ha bent valaki nagyobbat szellent (tapasztalat).
Ha neked nem preferencia ezek közül semmi, akkor szerintem tök feleslegesen kérdezel, vedd meg azt ami a legolcsóbb, hogy ne egy lyuk legyen az ajtód helyén. Én ezt tudom tanácsolni.
Összegezve: acélból csak drágát, fából semmilyet, mert vetemedik és ahhoz képest drága. Akkor ott a műanyag, na azokról pont semmit nem tudok első kézből, de szerintem az lesz a Te megoldásod.
Nem tudom, mi baja lett a kérdezőnek.
Mellesleg a 11-ben amit leírtam, látható mennyire olcsó, de ennek ellenére praktikus megoldás.
Csak kell egy kis házi barkácsolás. Az alapanyag meg kb. 20-30 ezerből megvan.
Ha a kérdező ebből azt látja, hogy 3x- 4x -es a többletköltség, akkor sajnálom.
A boltokban kapható acél ajtók is azért silányak, mert nincs jól megoldva a merevításük. Hiába van kívülről bevonva egy esztétikusnak látszó műanyag réteggel, ha alatta egy alúlméretezet és statikailag is több konstrukciós hibával bíró acélkeret lapul meg.
Az ilyen persze hogy tömkre megy, állásába is, de nem a hőmérséklet miatt.
Ismeretes tény, hogy 1m hosszú zártszelvény hossza a téli-nyári időszak közötti -30 től +50 fokos hőingadozásra hosszban csak bő 1 mm-tert változik.
Ha valaki olyan hülye, hogy fél mm-es hézagot tervez be, az persze hogy megszorul majd.
De ennél sokkal nagyobb játékot kell hagyni, akkor nem lesz baj.
Szóval a szokásos vetemedést lehet a hőmérsékletre fogni, de az egy baromság, mert a háttérben a rossz konstrukció, a rossz kialakítás és a helytelen méret -alaktűrések megválasztása van!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!