2005-ös építésű lakás nagyon penészedik, mert nincs rajta szigetelés. Mit lehet tenni?
Mi az hogy penészesedik, mert nincs rajta szigetelés?
Pont az rakja be a kaput.
1-es: ha valamihez nem értesz, akkor inkább ne okoskodj, rendben?? A penész többek között attól alakul ki, hogy a fal hőmérséklete olyan alacsony, hogy a levegő páratartalma kicsapódik.
Kérdező: sűrűbb szellőztetés, nagyobb teljesítményű párátlanító (nem ilyen ceresit stop játékok), magasabb belső hőmérséklet.
2#
Én csak azt nem értem, hogy régen hogyhogy nem volt ilyen probléma? Nagyanyám házában nőttem fel kamasz koromig, 55-ben épült, és 2004-ig semmi szigetelés meg flanc nem volt rajta. De nem emlékszem hogy gyerek koromban a penésszel küzdöttünk volna.
Mi volt a különbség? Jobban fűtöttek akkoriban? Vagy a meszelt falakon nem telepedett meg?
2.
Bocs, de én nem ezt tapasztaltam.
Sok helyen a túlzott szigetelés hozta elő.
"Sok helyen a túlzott szigetelés hozta elő."
Nem a hőszigetelés, hanem a fokozott légzárású ablakok => elégtelen szellőzés. Illetve a hibás hőszigetelés => fokozott hőhidak.
Na ez a két együttállás a melegágya a penésznek - magas páratartalom, alacsony (fal) felületi hőmérséklet kb. 3 ilyen nap és lehet aratni a gombát a falsarokból!
"De akkor ha nincs szigeteles akkor hidegek maradnak a falak tehat peneszedni fog hiaba szelloztetunk. Van nagy teljesitmenyu paramentesito keszulek is de megis."
Fűtés, szellőztetés, párátlanítás. Mekkora a első páratartalom és hány fok van a lakásban?
Egyéb:
Főzés => páraelszívó
Mosás - szárítás => szárítógép
Régen nem zártak úgy az ablakok, nem teregettek bent, sőt nem is zuhanyoztak, mert általában nem volt fürdőszoba, főzni a nyári konyhában főztek. Vagyis amellett, hogy önmagától is jobban szellőzött a lakás a régi nyílászárók mellett, még fokozott páraképződéssel járó tevékenységet sem igen folytattak bent.
Egyébként én még a fűtést látom problémásnak, arról nem beszéltél. Mi vettünk egy páratartalom mérőt, egy nap annyiszor szellőztetünk, ahányszor csak tudunk télen, kereszthuzattal. A fürdőben nagyobb teljesítményű ventilátor van. Ha teregetünk még gyakrabban szellőztetünk. Sajnos nincs hely szárítógépnek.
Viszont nagyon fontos a falak melegen tartása, vagyis szellőztetés után vissza kell fűteni a lakást.
Ha nincs megoldás, és máshol a társasházban ez nem gond, nem akarnak szigetelni, akkor keress fel egy szellőzés technikával foglalkozó céget. Pár ventilátorral meg fogják oldani a problémádat.
Ja és mégvalami. Ha a sarkok hidegebbek (mert azok), akkor klímával szoktunk rásegíteni a fűtésre, így idén télen pl. már egyáltalán nem volt penészünk, míg az előző lakó utólag beismerte, amikor megtaláltuk festésnél a nyomokat, hogy részben a penész miatt költöztek el.
A mész pedig a penész megtelepedését gátolja, tehát penészes helyekre egyébként a festők ezt ajánlják.
9# A meszet akkor jól sejtettem. Nekünk már volt akkor fürdőszoba, a 80-as évekelején voltam gyerek, de még így em penészedett. 3 helyen volt kályha, 2 szobákban, 1 a fürdőszobában. Annyira emlékszem, hogy kb. 5 évente volt meszelve.
Lehet egyébként valahol még kapni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!