Honnan lehet tudni, hogy egy villanyvezeték át van már húzva, rézzé?
Nemrég vásárolt lakásunkban elöljáróban próbáltuk kideríteni, hogy szükséges-e áthúzatni a vezetékeket. A kábeldobokban, volt zöld-sárga, kék, illetve fekete vezeték is. Ezekről úgy tudom, az első a földelés, a kék a 0, a fekete pedig a fázis. Hogyan tudnám megállapítani, hogy vajon ezek már réz vezetékek-e? (vagy mindenképp hívjak egy villanyost?)
Azért gyanítom, hogy esetleg át vannak már húzva, mivel van egy (szerintem) max 15 éves biztosítéktábla van beépítve. Egy ehhez hasonló: [link]
Mit gondoltok?
Ha leveszed a fedelet, megláthatod a bekötött (csupaszított) vezetékek színét.
A réz meg az aluminium színét csak meg tudod különböztetni!
A szigeteléssel nem mész semmire, egy kapcsolót vagy konnektort kell kiszerelni a falból és megnézni a bekötését. Remélem azért az alumíniumot meg tudod különböztetni a réztől.
Fontos!!! Bármilyen szerelés előtt áramtalaníts és csak a teljes szerelés befejezése után kapcsold vissza a villanyt!
Egyébként semmi baj sincs az alumíniummal! A távvezetékek, az áramvezető sínek is alumíniumból vannak az elosztóhálózatokon. Ez csak egy hülye őrület kicserélgetni.
Ráadásul a mai LED-es világban a világításra jutó energia a töredékére esett. Jellemzően 100mA alatti akár a csillárok fogyasztása is. Itt egyáltalán nem indokolt a csere.
Nem mondom, van azért ahol indokolt lehet, például nagyobb fogyasztók esetében: tűzhely, sütő, klíma, bojler. Egy lakásban szerintem elég ezeket kicserélni.
"Egyébként semmi baj sincs az alumíniummal! A távvezetékek, az áramvezető sínek is alumíniumból vannak az elosztóhálózatokon."
Ja, csak ott állandó és szakszerű karbantartás van.
"Ez csak egy hülye őrület kicserélgetni."
Így aztán mégse. Amerikában a szövetségi kormány is azt javasolja.
És ezek az emberek eljárnak szavazni is. Nem tudja leírni helyesen azt a szót, hogy megkülönböztetni, pedig még alá is húzza pirossal.
(Mindenki a saját portáján söprögessen először!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!