Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Egy 50nmes budapesti lakasba...

Egy 50nmes budapesti lakasba mennyibe kerül korulbelul a teljes vezetékcsere?

Figyelt kérdés
Tud valaki megbízható embereket?
2018. jan. 2. 10:39
 1/4 anonim ***** válasza:
Vízvezeték? Szennyvízvezeték? Esetleg villany? Igények?
2018. jan. 2. 10:54
 2/4 A kérdező kommentje:
Igaz... villany. Az egész lakásban kb 2 konnektor működik.
2018. jan. 2. 10:56
 3/4 anonim ***** válasza:
Nem tudom mennyire függ a négyzetméter.Nekünk ősszel 160ezer volt,80nm.
2018. jan. 2. 19:43
 4/4 Ignis Subdialis ***** válasza:

Ez leginkább attól függ, hogy kell-e vésni vagy nem. Vésni (marni) akkor kell, ha a vezetékek nem kábelcsatornában futnak, hanem csak úgy bekenték őket a vakolatba. Ha van kábelcsatorna, akkor abból csak kirángatják a vezetékeket és újakat tolnak bele. Ha pedig közvetlenül szétrohadt vezetékek vannak a vakolat alatt, akkor végigvésik őket és vagy beépítenek kábelcsatornát és MCU kábeleket húznak bele vagy nem építenek be kábelcsatornát és MCBU kábeleket építenek be, ami tulajdonképp egy plusz védőburkolattal ellátott kábelköteg. Ez utóbbi olcsóbb, viszont hosszú távon kedvezőtlenebb, mert ugye ha csere van, akkor megint vésni kell, nem lehet csak egyszerűen kihúzni a kábelt a kábelcsatornából és tádám.

Mi 3 évvel ezelőtt kértünk árajánlatot egy 48 nm-es lakásra, 4 szaki jött ki és mérte fel és 3 egymástól függetlenül kb. ugyanannyira saccolta, a negyedik meg olyan hajmeresztő "műszaki" megoldásokat javasolt "spórolásképp", hogy komoly kételyeim támadtak a szakértelmét illetően - vele nem foglalkoztunk többet, nyilván nem akarunk egy életveszélyessé vált rendszert egy másik életveszélyes rendszerre cserélni csak mert olcsón számítják...

Szóval ezt a lakást vésni kellett, plusz én külön kértem a mennyezeti vezetékek cseréjét is, mert mint kiderült, azt nem szokták, arra hivatkozva, hogy a modern lámpák még kevesebbet fogyasztanak mint a régiek, így kisebb a terhelés. Viszont nálunk alumínium vezetékek futottak és a lámpa kiállás a plafonon már teljesen szétoxidálódott volt és konkrétan töredezett a vezeték, ráadásul eleve hibásan voltak összekötve a kapcsolóval, szóval ezért kértem külön, hogy húzzanak új vezetékeket a plafonon is.

Ezen felül nekünk nem csak elromlottak a konnektorok, hanem eleve nem is voltak, úgyhogy +2-3 konnektort kértem a szobákba, konyhába.

A "versenyben maradt" szakik árajánlatai nagyon precízek voltak, ami mondjuk nem csoda azután, hogy kb. másfél órán át méricskéltek a lakásban, szedegették le a konnektorokat, kapcsolókat, hogy megismerjék a felépítést. Megkaptuk aztán helyiségenként részletezve, hogy miből hány méter/darab kell, mennyi a munkadíj, anyagköltség.

Összességében úgy festett, hogy az anyagköltség így 3 éve 75000-85000 Ft volt, a munkadíj pedig 260-300.000 Ft.

Még annyi, hogy a vésős verziónál az árajánlat tartalmazta a sitt elszállítását és a beépítésnél a fal glettelését is, azonban természetesen szobafestést már nem vállalnak a villanyszerelők, az pedig nem árt, miután a teljes lakásban mindenhol glettelt szürke csíkok húzódnak a munka után. (Privátban tudok adni neveket.)

2018. jan. 2. 22:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!