Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » 20 m²-es szobába milyen...

20 m²-es szobába milyen radiátor elég?

Figyelt kérdés
2017. dec. 27. 13:12
 1/6 A kérdező kommentje:
Vagyis hány watt teljesítményű elég,hogy ki tudja normálisan fűteni hogy nem hideg a szoba?
2017. dec. 27. 13:14
 2/6 A kérdező kommentje:
És azt lehagytam,hogy vegyestűzelésü kazannál fütjük a házat.
2017. dec. 27. 13:20
 3/6 anonim ***** válasza:

Sok mindentől függ!

Szigetelés,falazat,ablak nagysága,fajtája a szoba tájolása,födém,stb...

Van azonban egy szájhagyomány útján terjedt ökölszabály. A hagyományos(pl: kádár~kocka)házak szobáinál a hőigény a légköbmétert kell szorozni 50~55-tel= olyan teljesítményű radiátor szükségeltetik.

Ha új ablakok,szigetelés van a házon,ez a szorzó akár 25~30-ig is lemehet

2017. dec. 27. 15:19
 4/6 anonim ***** válasza:

Ez sok dologtól függ... Az én szobám 16 nm-es (igaz, nagyon kicsi belmagassággal, ferde plafonnal) és egy 300 wattos olajradiátort használok napi 12 órában, bőven elég. De ugye, ez nem valami informatív s ha bejön -20 fokos fagy vagy nem tartózkodom sokat bent, akkor nem is elég.

Szigetelés után nyolcadannyi fűtéssel SOKKAL melegebb a házam, úgyhogy a pocsék és az igen jó szigetelés között nagyságrendi váltás is van a fűtésigényt nézve. S azért van még pár fontos szempont.

Hány légköbméteres a 20 nm-es szoba, 18 vagy 25 fok kell, mennyi a hulladékhő, milyen a benapozás, mennyi hőt kap a lakás többi részéből... A hulladékhő jó szigetelésnél számít igazán, az én házamnál egy átlagos téli napon a fűtésigény talán harmada ebből származik (egyszer kiszámoltam, de már rég volt) - de ha fázósak lennénk, ez jóval kevesebb lenne. Ha többen laknánk itt, több. Egy plusz ember a szobámban kiváltaná a fűtést.

2017. dec. 27. 17:18
 5/6 anonim ***** válasza:
Nomeg hogy milyen meleg vízzel üzemelsz.
2017. dec. 27. 18:31
 6/6 holloi válasza:
180x60 kétsoros lap szerintem elég.
2017. dec. 29. 05:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!