Megközelítőleg ezek mennyibe kerülhetnek?
- komplett új fürdő
- konyha felújítás, bútorral, gépesítéssel
- esetleg vezetékrendszer átnézetése, cseréje, új lámpák, stb.
- központi fűtés kialakítása 3 szoba + fürdő, wc, konyha lapradiátorokkal
- 2-3 ablak cseréje
Mindezt vidéki (nem BP környéke...) árakkal számolva, 100m2-es házra vonatkoztatva.
4 millióból meglenne?
"Nem, nem tudom a frankót, de nem is a nagyvárosi, luxus árakra vagyok kíváncsi."
Nem luxus árakról beszélek. (első voltam, most bővítek - felújítok tapasztalom, hogy az eredeti tervhez képest +20% lesz a vége(!))
Az elmúlt évben az építőipari anyagárak 15-25 százalékkal emelkedtek! És ez csak az anyag, a munkadíjról ne is beszéljünk!
Az meg hogy az ingatlanpiac árai ennyire eltorzultak nem egyedi!
"Legtöbben úgy válaszolnak mintha mindenki megengedhetné magának hogy hív egy kivitelezőt aki mindent megcsinál és annyit kér amit akar."
Nem engedheti meg magának mindenki ezt szerintem tudja mindenki, de az hogy Te nem érted meg, hogy ez az árakat nem befolyásolja a te bajod!
Fiatalok vagyunk, mi szinte mindent magunknak csináltunk, illetve házon belül oldottunk meg, bár a fürdőhöz nem nyúltunk és a konyhát is csak kicsit pofozgattuk ki. Vezetékekhez sem kellett nyúlni.
Az apróbb villanyszerelési munkákat megcsinálta apu, burkoló és asztalos ismerősöm van, de persze így is fizettünk nekik. Mi úgy indultunk neki, hogy mi leszünk azon ritka kivételek, akik nem lépik túl a tervezett költségvetést... Hát de! :) Nekünk csak fél milliónk bánta, de ha belépsz a lakásba, nem látszik rajta. :) Ebben csak festés (saját kezű), új függönykarnisok, konyha csempézés, új munkalap, mosogató, elszívó, a fürdőben új mosdókagyló, tükör, ventilátor és két ablakra redőny volt. No meg a nem tervezett költségek, sz*r zár cseréje egy kisebb vagyonért pl.
Persze ezeket is meg lehetett volna oldani olcsóbban, de mi úgy voltunk vele, hogy egyszer kell megcsinálni és akkor nem fogok a festéken, vagy egy hülye karnison egy-két ezreket spórolgatni. Ez szépen összeadódik.
Vagyis én azt mondom, hogy nem tudtok mindent magatok megcsinálni. Burkolatra mondjuk kalkuláljatok 4 ezer/nm anyagárat és járjatok utána mennyiért teszi ezt fel valaki. A festék elenyésző, ha nincs extra igényetek és megcsináljátok magatoknak, szanitereket is kitudtok nézni magatoknak, hogy mennyi lenne.
Szerintem ki lehet hozni 4 millióból, de a fűtés kérdéses, hogy beleférne-e. Az viszi a legnagyobb költséget, 1-1,5 millióval kb. simán lehet azt gondolom kalkulálni.
Még ablakok is, új vezetékek is... Necces. A többivel nem olyan durva tétel.
Az erős tévhit, hogy az embernek minden beletett pénze megtérül, ha egyszer eladja az ingatlanát.
Mivel a konyha volt nálunk a fő projekt, csak némi támpont:
Egy kisebb hűtő 70 ezer, egy tűrhető sütő+főzőlap mondjuk 100-120 ezer, egy elszívó minimum 20 ezer + csövezés, egy mosogató kb. 20 ezer + legalább 10 egy normális csaptelep. A munkalap beépítéssel 25-40 ezer. 5 nm burkolása munkadíjjal együtt nálunk 25 ezer volt. Egy asztal hozzá illő székekkel min. 40 ezer, de inkább 100, ha az ember nem elégszik meg a legolcsóbb komplett szettekkel. Persze minden méret és igény függő, de már elköltöttél 250-300 ezret és még nincs konyhabútorod, illetve a legalapabb, legolcsóbb árakkal számoltam, semmi cicoma, nagy hűtő, menő elszívó, gránit mosogató, mosogatógép.
Az a gond, hogy amikor az ember felújításba kezd, teljesen átalakul a kezdeti "kihozzuk a lehető legolcsóbban" felfogása. Látja az árakat és, hogy mit kap érte, aztán mindig ott motoszkál, hogy érdemes ezen spórolni? Hogy évek múlva is eszembe jusson, hogy miért spóroltunk akkor nm-enként 600 forintot? Pedig mennyivel szebb lenne....
A festéknél sem a festék a drága. Ha valami menő színt nézel is ki, kikeverik neked potom pénzért a roppant hasonlót. Kicsi hengert venni, nagy hengert, ecsetet, vödröt, rácsot, nincslétrámúgyhogyaztis..., maszkoló szalagot, takaró fóliát, stb. Ezen apró járulékos költségekből jön össze a többlet. Az ember nem is gondolná. És akkor még szerencséd van, ha szerszámokkal rendelkezel, vagy tudsz kölcsön kérni. Jól jön egy fúró, csavarbehajtó, csavarhúzókészlet, véső, kalapács, spakli, fándli, vízmérték, tapétavágó kés, stb stb. Ha ezeket mind meg kell venni igény esetén, az brutál költség. Ez a saját "berhelés" ára. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!