A mesteremberek (falfestők, burkolók stb) miért kóklerek?
Felújítàsban vagyok,de egyszerűen fel nem fogható milyen megbízhatatlanok a mester emberrk.
Ez mièrt van??
Valaki vagy mesterember, vagy kókler. A kettő kizárja egymást.
A hozzáértők külföldön vannak, aki itt maradt, azok egy része a derékszöget sem ismeri. Van egy kicsi csoport itthoni hozzáértőkből, de ők a következő 3-4 évre el vannak havazva munkával.
Akarsz sokat keresni? Úgy értem, tényleg sokat? Tanuld ki azokat a szakmákat (v azt az egyet, amelyik neked legjobban tetszik) amik művelőinek kifizettél most a felújítás alatt egy rakat pénzt. Már tudod, hogyan nem szabad dolgozni.
A szakik másik fele meg válogat, annyi a munka, mert a többiek külföldön mosogatnak. Van egy fotelom, amit át kellene kárpitozni, de egy szál fotellel senki nem foglalkozik, itt tologatom egy éve és senki nem vállalja.
A szüleimnek a vegyes kazánja romlott el, úgy kellett a kazánost odaimádkozni, mert ő csak irodaházak meg sulik fűtésével dolgozik, komoly helyeken. Végül csak megsajnálta őket, nehogy megfagyjanak.
Tavasszal kezdem a konyhafelújítást, már keresgélem a szakikat: hidegburkoló nincs, az az egy, aki dolgozik, az nagyon húzta a száját, mert nagyon kicsi felületet szeretnék lecsempézni, úgyhogy azért, hogy jobban tetsszen neki, bedobtam, hogy akkor leburkolhatja az erkélyt is... na így kell szakikat keresni ma Magyarországon.
Sok szaki meg felvesz más profilokat, pl tudják, hogy nincs aki lerakja a laminált padlót, úgyhogy a festőim azt is vállalnák, stb. Így lesz a sok kóklerség.
Mert a rendszerváltással lényegében megszűnt a korábbi értelemben vett szakmunkás képzés, amikor széleskörű elméleti és gyakorlati ismereteket is szereztek a diákok az adott szakmát tekintve. Iskolai képzés iskolában, gyakorlati képzés előbb iskolai tanműhelyben majd valami gyakorlati termelő munkát végző ipari termelési helyen. A ai képzés lényegében betanított munkásokat képez, akiknek bizonyos adott gépek, berendezések felszerelését, működtetését, esetleg kisebb javítását tanítják meg, de nem a mélyreható részleteket és a berendezés elkészítésének módját, csak magát a tevékenység lefolytatását (azt is részletek nélkül). Veszel bármit, hogy saját magad oldd meg a feladatot, és az árún nincs részleteiben feltüntetve sem az összetétel, sem az egészen részletes használati útmutató, sem az "ellenjavallatok" stb. Veszel egy zsák hobbi betont, szinte semmi használati útmutatást nem találsz rajta, mintha a barkács felhasználónak tökéletes betonozási ismeretei lennének a legfelső fokon. Ha egy festés/mázolás még évek után is tökéletes marad, akkor az többnyire nem a festő felkészültségén múlik, hanem a festék minőségén (amire viszont semmi nem utal a festékes dobozon. Nem akarom elkiabálni, de én most meg vagyok elégedve a napsütötte erkélyajtó mázolásával, mert vagy 3 év után is tökéletesnek tűnő állapotban van, semmi repedés, zsugorodás a festékrétegen (igaz, ez vizes emulziós festék volt és nem a hagyományos szerves oldószeres).
Én vagy 15 éve fizettem ki egy vagyont OKJ-s üveges/képkeretező szakmáért. Naiv módon azt hittem, hogy majd részletesen megtanítják, hogyan kell fából asztalos módszerekkel elkészíteni a keretet majd a megfelelő felületi kezelést és díszítést megvalósítani. Ugyan már ! Arra ment ki a dolog, hogy megtanítsák, hogyan kell a folyóméterben kapható keretléceket leszabni és összeállítani a piacon kapható készülékekkel !! Ezek után gondolom, hogy a többi hasonló képzés is ilyen színvonalú.
Egyrészt a többség nem mesterember, csak sima kókler. A szakmunkások nagy része nem elhivatottságból tanulta ki a szakmáját, csak letudta a minimális szintet hogy legyen egy papírja és gyakorlatilag nem ért jobban hozzá mint az átlag ember.
Másik hogy aki külföldre megy az nem "mosogatni" megy hanem a szakmájában dolgozni. Az a vicces hogy ugyanaz a kókler odakint dolgozik mit a kis angyal mert egyrészt 4x annyit fizetnek neki, másrészt meg is tudják követelni a minőséget és ha nem biztosítod akkor te fogsz bukni rajta. Itthon meg örülj hogy ennyiért megcsinálom egyáltalán mentalitás megy.
A legjobban az #5-ös írta le a problémát, de a legtöbb hozzászólónak igaza van, ehhez képest nem tudom, miért pontozzák le őket.
A hagyományos szakmunkás képzés megszűnt, az OKJ-s tanfolyamokon betanított munkásokat képeznek, kb. annyit is ér a tudásuk. Akik komolyabb szakemberek, külföldön vannak, vagy nagy állami beruházáson dolgoznak, ahol kell a szaktudás és a minőség. A lakosságnak csak a maradék jut és annyit is ér a munkájuk. Főleg, ha valaki még mindezt olcsón is akarja.
Az iskolából frissen kikerülteknek egy szakember szárnyai alá kéne kerülnie néhány évre, hogy lásson és tapasztaljon, de ez már nem így van. A normális és a nem normális szakembereknek is annyi munkájuk van, hogy imádkozni kell nekik, vagy dupla árat fizetni, hogy szóba álljanak veled.
Nekem mákom van. Van egy burkoló ismerősöm, a családban van villanyszerelő, a festést/tapétázást meg mindig is megoldottuk magunknak. A közelmúltban több felújításon is átestünk és bátran állítom, hogy úgy énis tudok nőként festeni, mint a mai szakik. Így meg ha hibás is helyenként, nem idegesítem magam annyira rajta, mintha kifizettem volna valakinek egy vagon pénzt. :)
Ne általánosíts... Azért mert te mellényúltál még nem lesz minden szakember kókler...
De a megrendelők is megernének egy misét ezen az alapon...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!