1,5 cm vastagságban szeretném kivakol egy helységet ami 60nm hogy számolom ki mennyi cement és mennyi oltott mész kell hozz?
Azt gondolom kiszámoltad,hogy 0.9 köbméter kell összesen.
Na, álljunk megy egy polgári szóra. Azt írod, "egy helységet ami 60nm"...
Nos, egy 60 nm-es helyiség (a helység ugyanis települést jelent) négy falának összegéből kivonod a nyílászárók területét.
Én is így értelmeztem a kérdést, hogy az alapterület 60 négyzetméter. Akkor még kellene a belmagasság is, hogy ki lehessen számolni.
Ha viszont 60 nm a teljes felület, akkor 1 köbméter anyag kb. elég.
Egy jótanács: ha mindenképp te akarod csinálni, húzz föl vezetősávokat a falra malterből a mennyezetig kb. 1 centi vastagságban. Figyelj rá, hogy függőben legyenek.
A sávok távolsága annyi legyen, hogy a leghosszabb kartesniddel átérd. Ha meghúzott a sáv, akkor kezdd el alulról felfelé kitölteni a sávok közti területet. Ha kész egy fal, egy egyenes léccel nézd át, húzd át a felületet. Utána jöhet a simítás.
Egy nap mindig csak annyit csinálj, amit be is tudsz simítani, ez általában 20 nm.
Reszemrol csupan annyit, hogy mivel E-Amerikaban eltem evtizedeket, en a gipsz alapu vakolatra szavazok es ott csak es kizarolag az hasznalt - mert mar eleve konnyebb felvinni, simabb a befejezett felulete es 100 ev mulva is olyan tomor az allaga mint 6 honap utan, kulonosen az a (ekokevert keszen vasarolt vodor) amibe apro (rovid) vekony uvegszalakat (mint a szigetelo uveggyapot szalai)kevernek. Szuper simara lehet csiszolni (draga lakasoknal ez egy kritikusan fontos szempont - ott)
A tradicionalis (homok/mesz/keveske cement) vakolat allaga a pontatlan mennyisegu kotoanyagok es nem alapos osszekeveres miatt gyakran mallik.
Sajat tapasztalat regebbi vakolatok(lakas es uzlethelyseg}.
A regi vakolat lukait (kotoanyag nelkuli kisebb-nagyobb homok galacsinok kiperegtek, azokat a lukakat fel kellett tolteni gipszel, utana stabilizalni kellett az egeszet valami kotoanyaggal raspriccelve jo vastagon, hogy beszivja, szaradas, es utana gletteles (simara teves es egyenetlenseg es durva/szemcses feluelet kitoltese) megintcsak gipsszel.
Es csak ezek utan johetett az alapozofestek.
Amugy a gipsz messze jobban tartja a kepszogeket tomorebb es ellenallob allaganal fogva.
A sima magyar tradicionalis vakolat biztos olcsobb mint a minosegi uvegszalas gipsz. De csinalnak cipot muborbol, hasitott borbol es valodi (felso reteg) borbol. Mindegyik vedi a labat... De az ar, kinezes, minoseg, elettartam nem ugyanaz. Itt is ugyanerrol van szo...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!