Fa nyílászáró (nem bontott, nem 100 éves, hanem új) mennyivel jobb mint a műanyag?
Az attól függ, milyen konstrukció, ki, hol, miből gyártotta.Tíz évvel ezelőtt cseréltem vadonatúj fa belső nyílászárókat, hibátlanok. ráadásul natúr, látni az eredeti fa mintákat.
A bejárati ajtót nem kellett volna, arra jobb a műanyag. Persze betörőbiztos.
ha nem párásodik a lakás túlságosan, és jól van lekezelve a fa, akkor örök darab.
Én Budapesten műemlék házban élek, ahol speciel több mint 100 évesek a külső belső faajtók és még nem vetemedtek, pedig vannak olyan két szoba közti elválasztó ajtók, amik közel 5m-es táblák.
A vidéki nyaralónak használt házunkban is faajtók vannak, ezek "újak" (15 évesek) és hibátlanok.
Nekem nincs az a pénz amiért műanyag ajtó kellene, nem is biztonságos, ... bár aki be akar jutni valahova, az tűzön-vízen keresztül bejut.
Ha utánanézel, az igazán igényes építkezéseken már nem raknak műanyagot, sőt, Amerikában és a nyugati országokban már ósdinak számít.
Nem lélegzik jobban. Pont az a lényege a jó ablaknak, hogy lég- és hőszigetel.
Szerintem egyéni preferencia kérdése.
A fát sokszor azért veszik mert az "természetes" Csak azt felejtik el, hogy ahhoz, hogy a fa bírja az esőt meg a párát, le kell kezelni, jó kis oldószeres lakkal :)
Persze teljesen más minőségi érzetet ad egy jó fa ablak, vagy ajtó. Szóval ha megteheted, vegyél fát.
A fa előnye, hogy egyedi kinézete van az erezetnek köszönhetően, és természetesebb látvány. Ha rosszul van elkészítve (pl. "előző héten még rigó fütyült a fán amiből készült") akkor hamar vetemedik (időjárástól függően pár hét9 Ha jól van megcsinálva, akkor soha nem fog.
A fő előnye a szépsége, és mivel drágább, lehet vele vetíteni az ismerősöknek.
"A műa gagyi öregszik ,tűzveszélyes , törik , öngyújtóval kiégetik és bejutnak"
A fa is öregszik, sőt rendszeresen felület kezelni kell, nem mint a műanyagot. A fa is tűzveszélyes - jól ég, ezért szoktunk azzal fűteni. A fa is törik, gyengébb a szilárdsága mint egy jó minőségű műanyag ablaknak. Bejutnak? Sok fa ajtón úgy be tudok menni, hogy nyoma sincs (bár az én alapszakmám épületasztalos, nem betörő).
Nem tudom, hogy ki találta ki ezt a hülyeséget, hogy lélegző fal vagy nyílászáró.
Fa nyilván szebb, de 5 évente szerintem minimum festeni kell. Hátránya, hogy körülbelül kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tulajdonságokkal bíró műanyag. Ezért tesz a többség műanyagot, nem azért, mert az tetszik neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!