Van itt olyan, aki elektromos fűtőpanelre váltott?
Igen így van. Kialakítani sokkal olcsóbb a villanyfűtés.
Használni lesz nagyon drága.
Neked kell kikalkulálni.
Annyit kell tudnod, hogy villannyal fűteni kétszer annyiba kerül, mint gázzal. És négyszer annyiba mint fával.
Kaptál ajánlatot gázfűtés kialakítására és villanyra is.
Vond ki egymásból a kettőt.
Na, most vedd elő a fa vásárlási számláidat éves szinten összesítsd számolj egy éves átlagot, és szorozd meg néggyel.
És az előbbi különbséget oszd el ezzel az éves fa-ár-átlaggal.
Évek számát adja majd az osztás. Hogy abból a pénzből amit megspóroltál most az olcsóbb bekerülési költséggel, hány évet fűthetsz a megspórolt összegből. Utána viszont tiszta bukóban vagy, mert a gázhoz képest dupláját fogod fizetni.
"igazat mondott-e arról, hogy a rezsi nem sokkal lenne drágább, mint gázzal"
Hogy a rezsid mennyi lesz, azt nem tudjuk, mert abban a szemétszállítás és a vízdíj is benne van.
Csak a fűtéssel kapcsolatban nyilatkozunk itt neked.
Én a kettes kommentemben azt írtam, hogy a fűtésed villannyal dupla annyi lesz mintha gázzal fűtenél. (És a fafűtéshez képest négyszerese.)
A hármas kommentelő szerint ennél rosszabb a helyzet, és szerinte nem duplája lesz a villanyfűtés üzemeltetésének ára a gázhoz képest, hanem négyszeres.
Igen, köszi, nem volt egyértelmű a kommentem.
Közben én is vettem a fáradtságot, és végeztem egy kis számítást. Remélem, jól számoltam.
A kondenzációs gázkazánnal az energia közel 100%-a hasznosul, valamelyiknél akár 109%-a.
Igen, megy ki a kéménybe is hőenergia, de ez a hatékonysági számítás ennek figyelembevételével készült, mivel a mai modern technológiákkal a "bent maradó" gázt nagyobb hatásfokkal tudja hasznosítani, így hiába szökik kifelé is egy minimális hőmennyiség, mégis közel 100 %-os hatékonysággal alakítja hőenergiává a felhasznált gázt a készülék.
1 m3 földgáz ára 110-125 ft körül van, mondjuk számoljunk átlagosan 120 Ft-tal. 1 m3 gáz átlatos fűtőértéke 34 MJ/m3, tehát 1 MJ-nyi hőenergia előállításához 0,0294 m3 kell, ez 3,5 ft-ot jelent mj-onként.
A mai modern fűtőpaneleket is úgy reklámozzák, hogy közel 100 %-os hatékonyságúak, ez nagyon jól hangzott a számomra, de a férjem mondta, hogy ez csak marketingszöveg, mert mi mássá alakulna át az elektromos áram az esetükben, mint hőenergiává?
Tehát ennél "energiatakarékosabb" nincs, ezért nem is reklámozzák ezeket a fűtőpaneleket A++ energiaosztállyal, mivel eleve D-nél jobbat nem tudnak elérni.
1 KWh-nyi áram díja 36-42 ft, mondjuk átlagban 39 ft, ezzel 3,6 MJ-nyi hőenergiát lehet előállítani. 1 MJ-nyi hőenergia előállítása árammal: 10,8 Ft-ba kerül.
Tehát közel 3X annyit kell fizetni vilanyfűtés esetén, mint gázfűtéssel ugyanazért a hőérzetért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!