Gázkonvektor cseréje központi fűtésre, tényleg csak az engedély hozzá cirka 1millió?
Figyelt kérdés
Lakásfelújításba kezdünk és egyik kedves ismerős hívta fel rá a figyelmünket,hogy úgy hallotta,hogy a konvektorok cseréjéhez az engedély csak egy millió körül van. Nem akarom elhinni. Csinált mostanában valaki ilyesmit,hogy képben legyek nagyjából?2017. jún. 23. 00:46
1/11 anonim válasza:
Kell egy gázterv. 50-60 ezer ennél esetleg kevesebb. Ez tartalmazza a bontási tervet tehát a szükségtelen csövek eltávolításának tervét. Majd az új csövek helyét. Ez ugye elég távol áll az egymilliótól. Aztán van még ilyen érintésvédelmi engedély. Annak nem tudom a költségét mert nekem a gázszerelő intézte és belekalkulálta az árba. Egy villanyszerelő aláír egy papírt. Hozzám ki se jött ellenőrizni. Gondolom egykét tízezresnél nem kerül többe. Maga a közpinti fűtés kiépítés csövek radiátorok nem engedélyköteles terv se kell. Terv csak a gázátalakításhoz kell a kazán helyét is azon kell feltüntetni. Most csináltattam átalakítást már csak át kell venni a gázműveknek. Ez se kerül már plusz pénzbe. Tehát nem kell bedőlni ilyen egymillás mendemondáknak.
2/11 anonim válasza:
És az hogy konvektorok vannak fönn és megszünteted az nem jelent semmi oriási költséget . Nem tudom ez az egy millás engedély hogy jött ki. Én pont ilyen mendemondák miatt jártam pórul. A gáz benn volt egy kis házban amit örököltem. Majd hozzátoldtam és a gázt feketén körbevitettem a házon mindenhova. Most hogy kondenzációs kazánt is szeretnék a vegyes mellé derült ki hogy nem szabályos a csövek elhelyezése a falon. Mert utólag akartam csináltatni gáztervet és kész. Az egészet le kellett bontani és a csöveket elvinni a földbe. Ha tudtam volna hogy nem olyan oriási összeg az engedélyeztetés már 8 éve eleve így csináltattam volna meg.
3/11 anonim válasza:
Lehet, hogy butaságot írok, de nem értem. Miért kellene bármiféle engedély ahhoz, hogy szépen elzárjam a gázt, kidobjam a konvektort, a feleslegessé vált gázcsöveket meg levágjam/levakoljam (ami kell a tűzhelyhez/bojlerhez azt persze békén hagyva)? Ezen az alapon a gáztűzhelyem elektromosra cseréléséhez is engedély kellene.
4/11 anonim válasza:
A bürokrácia ìgy találta ki, ezt nem kell èrteni.
Az egy milla inkább teljes költsèg. Vagyis az ùj szerelèst ès anyagokat is beleèrtve(kazán...). De ìgy mèg többre is rùghat.
5/11 anonim válasza:
István...lassan már ahhoz is kell engedély,hogy ránézz a gáz csőre.
6/11 anonim válasza:
ma 08:32 Sajnos ez már nem így megy. Én is így csináltam először. Ugye már csak kondenzációs kazán rakható fel. Amit vagy kivezetsz a falon ha lehet vagy kell hozzá egy drága kémény. Esetleg ha van régi gázkémény abba bele lehet vezetni a csövet. De a kérdezőnek nincs. Na szóval az első alkalommal mikor a kéményseprő kimegy és gondol egyet elkéri a gáztervet mit csinálsz? Bátyám így járt , meglátta a kéményseprő az új gázkazánt rögtön mondta ez mintha eddig nem lett volna itt. Na akkor kérem a gáztervet mondta. A kéményseprők már a katasztrófavédelemhez tartoznak. Gázterv persze nem volt. Na akkor be kell nyujtani a gázterveket a katasztrófavédelemhez záros határidőn belül mondta különben baj lesz. Mit volt mit tenni rajzoltatott egy tervet utólag. Engedélyeztette és kész. Én már ezt a tortúrát nem akartam csináltattam gáztervet . A régi vezetékre akartam utólag mint fentebb már írtam de nem volt szabájos. Újra vezetékeltettem a földben. Persze berakhattam volna feketén is de minek. Járjak úgy mint a bátyám? Így is úgyis bajom lett volna belőle előbb utóbb.
7/11 A kérdező kommentje:
6 éve végigcsináltam a lakásom felújítását, ahova még gáz sem volt bevezetve,tehát eleve ahhoz,hogy a csonk bent legyen alapból kellett az engedély,plusz perkálni,aztán a fűtés kiépítéséhez újabb engedélyek, kazán behelyezéséhez újabb engedély, pont most kerestem őket elő. Az engedélyekkel, kombi kazánnal, radiátorokkal,csövekkel, munkadíjjal együtt fizettem 6éve 800.000ftot 58nm-re. Így most én is úgy kalkulálom,h kb 1,2-1,5millából jönne ki cakkpakk az egész,igaz itt annyival előrébb vagyok,h legalább a gáz be van vezetve az ingatlanba.
2017. jún. 23. 09:43
8/11 A kérdező kommentje:
6os válaszoló: anyagilag ennek milyen vonzata volt kb?
2017. jún. 23. 09:46
9/11 anonim válasza:
Most hogy mégegyszer olvastam a kérdést látom gázfűtést nem ír csak központit. Ami lehet csak vegyeskazn is. Ha tehát nem lesz gázkazn természetesen nem kérnék engedélyt konvektor megszüntetésre (persze kell) csak levágnám őket a csöveket meg ledugóznám.
10/11 anonim válasza:
ma 09:46 Attól függ mit akarsz csinálni. Még mindíg nem írtad akarsz e gázkazánt vagy csak vegyes lesz. Ha csak vegyes kazán radiátorokkal akkor csak leszerelitek a konvektorokat és ledugózzátok a gázcsöveket. Semmi terv nem kell és engedély se. Ha gázkazánt is akarsz . Kell terv mint már fentebb írtam 50-60 ezer. Érintésvédelmi papír. Az nem lehet sok. 1-2 tízezer szerintem de nekem ez benne volt a gázszerelő munkadíjba. ÉS minden készülék márkának van saját hivatalos beüzemelője. Azt mondták az 15 ezer lesz majd ha már minden kész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!