Gáz vagy villany bojler?
Nekem egy ismerősöm egészségesen ment be a fürdőszobába, és súlyos sérültként jött ki, aki élete végéig gondozásra fog szorulni.
Pedig nem történt más, mint hogy csendesen szivárgott a gázbojler, míg fürdött...
Szóval én villanyra szavazok.
Ennyi erővel a ház bármely más gázüzemű készüléke veszélyes... mert millióból 1 embernek szivárog a gáz, nem kell ennyire szarni... én meg olyat ismertem akit agyoncsapott az áram... akkor én szavazzak a gázra?...
Amúgy szerintem is villany.
Amúgy meg mégcsak nem is kötelező a fürdőben lennie annak a boilernek...
Mindegyiknek megvan az előnye és hátránya. (és a veszélye). A gázszag elég feltűnő, hamar észre lehet venni. Az elektromos vízmelegítőhöz megfelelő EPH kialakítás és FI relé szükséges (az első amúgy is előírás).
A gáz jóval olcsóbb, gyorsabban melegíti a vizet, annyi van amennyi kell. A cserére most kis utánjárás kell, hogy mik az új feltételek.
A villanyhoz új áramkör kialakítás lesz szükséges. Jobban vízkövesedik mint a gáz, mert sokszor melegítgeted ugyanazt a vizet. Az elmenő meleg után hideg jön be, ami hűti a vizedet, és nem képes gyors után fűtésre. Vannak már dupla belső tartályos bojlerek, ami bármilyen állásban felszerelhetőek, ezekkel sokminden kiküszöbölhető.
Villanyvolt és rühelltem nagyon,a felmelegített víz kb fele mint meleg víz kijött, egyszerűen nem tudtam megszokni azt,hogy nincs meleg víz és akkor kb 2 óra várakozás jön (nappalira volt kötve 100liter). Szóval én kifejezetten utáltam. Viszont amit az előző írt dupla tartályos bojler azon sokat agyaltunk és valószínű olyanra cseréltük volna.
De a központi vegyes fűtéshez egy kazánt is dobattunk ami akkor már legyen kombi és akkor minden szempontból a villanybojler helyén volt tökéletes. Turbós lett berakatva. Mivel anno az albiba ilyen veterán átfolyós gázos volt ezért is volt nehéz megszokni a villanyból elfogy a meleg víz dolgot,de az átfolyós is igényel kicsi megszokást amire kb 2 nap alatt vissza álltunk a villany után. Hátránya a számlákon látszik mert pl a 10 perc zuhany megduplázódott miután ha 1 órát állok alatta akkor is ugyan olyan meleg jön mint az elején. A szüleimnél tartályos gáz van, akkor még lehetett volna a fürdőbe a villany helyére rakatni,de nyílt égesterűt nem mertek,így a fürdőtől 8 méterre egy külső tárolóba került ahol folyamatosa szellőzés és nyugodtabbak sokkal.
Villany.
Ha jól van méretezve, sosem fog kifogyni, egy két extrtém esetet kivéve.
Ha veszel a házra napelemet is, akkor meg lehet ingyen is a melegvízed, míg a gázt nem tudod kiváltani....
Nyáron simán elég a mi éghajlatunkon egy tetőre szerelt vízmelegítő is. Ha van kedved ebbe is érdemes beruházni.
Hőszivattyús bojlert javasolnék, ha meg tudod oldani anyagilag. Nem olcsó mulatság, de visszahozza az árát.
Egy sima 120l bojler 30-40k között van egy hőszivattyús 230k. De egy átlag 4 fős családdal számolva 250kw eszik a sima és 50-60kw között a hőszivattyús.
Tapasztalatból mondom, hogy ha fűtve van a fürdőszoba a fürdés idején és a fürdéssel is sok energia szabadul fel a melegvíz hatására, akkor a hőszivattyú azt újrahasznosítja. Ha éjszakai áramról megy akkor 4-5 év alatt hozza vissza az árát, ha normál tarifáról, akkor 3év alatt.
A 2. hozzászólás:
egy ismerősöm beült egy kocsiba és rokkantként szállt ki egy baleset miatt. SENKI ne üljön autóba!!!
A gázzal anyagilag egyértelműen jobban jársz, be kell tartani a szabályokat és akkor biztonságosan üzemelteted.
Erre csak ennyit lehet írni.
"6"vagyok......
Nem tudom pontosan mi a szabály, de már nem lehet bárhova gázbojlert felszerelni tudtommal(nyílt égésterű készülék), szigorítottak rajta. Ha lecseréled akkor a katasztrófavédelemmel kell átvetetni....ennek utána kéne érdeklődni!!!!
"9" reagálva
Te átfolyós vízmelegítőre gondoltál, a gázbojlerbe van előmelegített melegvíz, csak nem villany melegíti elő hanem gázláng.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!