Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Villanyszerelés otthon? Adott...

Villanyszerelés otthon? Adott egy 55nm panel lakás. Hogy vezetékezzem újra? Kell minden helységet külön körre tenni ezáltal körönkét egy megszakító? Nem elég egy megszakító?

Figyelt kérdés
A villanyórán 10 Amperos megszakító van ami nekem kicsi mert klímát akarok rakatni ami ugye 3,5 KW-os. Megérdeklőttem az áramszolgáltatónál hogy mi a menete az amperbővítésnek. Namármost egy szakember sem fog nekem igazolást adni a házban található 20 éves vagy öregebb aluvezetékre így nem kötik be a 20-30 Ampert nyilván könnyen világíthat is majd az összes kábelezés ha megy a mikró vasaló mosógép. Az igazolás a feltétele hogy mennyi ampert adhat maximálisan az émász. A lakást átvezetékelem 1,5mm-es rézre oké. A klímának külön 2,5mm-es réz vezetéket húzok be oké. De van értelme annak a sok kismegszakítónak ahol bejön a lakásba a bizsera? Összesen van 7 helyiség vécét gardróbot folyosót beleértve és van 6 kismegszakítóm. Kérdezem én nem lenne elég 1 az egész lakásra és 1 a klímának? Mi értelme van hogy körönként le van választva ez a rettenetes egy fázis? Mert ha legalább 3 fázis lenne akkor értem hogy ha elmegy az egyik fázis másik körön lehet nem megy el és van áram.
2017. márc. 7. 14:24
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem értesz hozzá, szakemberre bizzad!Szakma az szakma!
2017. márc. 7. 14:31
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Pl. én úgy jártam, hogy zárlatos volt a hűtő, lecsapta a kismegszakítót.

De mivel a világítás külön körön van, így az nem ment el.

Hidd el van oka.

Sőt én a konnektorokat sem venném egybe az egész lakásban.

2017. márc. 7. 14:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

"Mester születik" újabb epizódját láthatják kedves nézőink.

Legalább ne a gép mellől próbálnál villanyt szerelni, hanem valaki olyannal, aki látott is már ilyet.

2017. márc. 7. 14:56
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Hm. Ha fáj a fogam, elmegyek fogorvoshoz. Ha elromlik az autómon a fék, vagy az index, autószerelőhöz megyek.

Ez ugyanez. Ugyanúgy életveszély nekiállni, ha nem értesz hozzá. Szakember. Ha van rokon, haver, barát, megúszhatod "okosba" anyagköltségen plusz némi piával, ha nincs, akkor bizony keményen tejelni kell, mert ez egy szakma, a szakmát szakember űzi, a szakembernek meg abból van a kenyérrevaló, hogy pénzért végzi a szakmunkát.

2017. márc. 7. 15:15
 5/9 anonim ***** válasza:

Az én javaslatom az lenne,keress egy olyan szakembert,aki az áramszolgáltatónál dolgozik ,és van engedélye belső szerelések elvégzésére .Nálad nem csak vezetékelni kell,hanem az óra után a nagyobb amperú kismegszakítókat bekötni .Ennek van hivatalos menete,amit az áramszolgáltató embere könnyedén elintéz,még olcsóbban is .

Nem olyan egyszerű ám a villanyszerelés ,mint ahogy gondolod .

2017. márc. 7. 15:24
 6/9 anonim ***** válasza:

Nekem 3 szobás panelban 10 db kismegszakító van + FI relé (25A villanyóránál) .

Klímám nincs is, ha lenne akkor azoknak még külön kört vittem volna.

Sütőnek, mosógépnek külön kör. A konnektorokat is szétosztottam, készülve rá hogy vízforraló, mikró vagy porszívó se jelentsen gondot.

2017. márc. 7. 18:00
 7/9 anonim ***** válasza:
44%

Az elmúlt évben szinte magam csináltam az egész lakásfelújítást,-a villanyszerelést is. Semmi nem maradt a régi cuccból az 55 éves társasházban. Csak az év-reléket,és a kismegszakítókat kötötte be szakember,és ő "intézte" a hálózatbővítésemet is.

Mikor kijöttek a szolgáltatótól bővíteni,kicsit csodálkoztak is,hogy 2 fí felé,és 12(!)automata van egy 47m2-s lakásban,de tetszett nekik,és elismerték,újabb 55 évig itt biztosan nem lesz gond az elektromos rendszerrel.

Mondjuk én minden aljzathoz(konnektorhoz)2,5-s rezet húztam,-neked is javaslom!

Minden nagyfogyasztóhoz külön(konyhai konnektor,bojler,mosógép) kötés nélkül húztam vezetéket,közvetlenül az automatától,ill sínről.

Kicsit talán túl is van biztosítva,de nyugodtan alszok.

Anno 15 évig voltam önkéntes tűzoltó,láttam pár elektromos tűz miatt kiégett lakást.

2017. márc. 7. 19:42
 8/9 anonim ***** válasza:

Régen divat volt mindent egy kismegszakítóra kötni, de nem igazán jó. Már én is külön kötöttem minden szobát, sőt külön kaptak az áramtemetők amik mennek mikor nem vagy otthon. Fürdőben a mosógép, konyhában a hűtő. Bojler kettő van így kapott mindkettő külön. Ezeknek külön van, mert ha pl. a hűtő bekaksizik akkor hamar lecsapja a kismegszakítót ami kicsivel nagyobb mint amit felvesz áramot működés közben. Ellenben az egy nagy kismegszakítót nem biztos, hogy lenyomná.

Fi relé alap.

Nálam is 2.5 vezeték van. Meg jól mondták, az is hasznos, hogy nem lesz vaksötét, ha valahol probléma van, mert a villany világít másik helységben stb.

2017. márc. 7. 22:25
 9/9 anonim ***** válasza:
75%

Kedves kérdező!

Az a nagy baj, hogy alapszinten sem érted a villanyszerelés mikéntjét.

Ráadásul azt hiszed, hogy a 3,5 KW az a klíma áramfelvételét jelenti.

Olvasd el az alábbiakat, hogy képbe kerüljél.

(Majd hívj egy villanyszerelőt.)

[link]

2017. márc. 8. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!