Régi kémény elbontva, de nem kertünk engedélyt rá! Igy akkor mire számitsunk?
Tisztelt válaszadó!
Vásárolt házunknál felujítasba kezdtünk.
Sajnos utólag értesültem arrol hogy a 3db kéményt és az egyik benti főfalat nem szabadott volna elbontani engedély nélkül!! Természetessen teljessen szakszerűen statikus közreműködésével lesz kivaltva a főfal kiváltása... de engedélyt nem kertünk rá. Es új fűtésrendszer kiépítésénél nem a házban, hanem a házon kívül egy a háztol kb 3métrre lévő melléképületben szeretnénk a vegyestüzelésű kazánt és az új kéményt berakni. Mai napon beszeltem egy volt kéményseprővel aki hívta fel a figyelmem hogy engedélyköteles lett volna a bontás... és kerdeztem hogy az új építésének mi a folyamata, azt mondta hogy szerinte egy gépésszel kell megterveztetni az egész rendszert és benyujtani kiskunfélegyházi központba és ha elfogadják akkor utana szabad csak megépíteni a kéményt....
Teljess kétségbeestten kerdezem hogy valaki utba tudna igazítani? Milyen bírságra, vagy következményekre számitsunk? És az új kémenynél akkor hogyan kellene eljárnunk? Utolagos engedély letezik a bontott kéményekhez és a főfalhoz? Ki hogyan csinált esetleg ilyen átalakítast régebbi házában?
Köszönöm megnyugtató válaszod!! És a kémény magasságát mi alapján kell megszabni? Mert a belmagasság ahol a kazán lesz, 2.7 méter, a felett pala és ennyi... oda mi alapján szabjam meg a kémeny magasságát? Vagy az új kazán fogja megszabni, hogy neki mekkora kémény kell??
Köszönöm
Kedves Kérdező
Sajnos a kémények elbontása teljesen engedély kötelesek.
Egy ingatlanhoz 2kémény szükséges, a harmadikat Használaton kívülit tetősíkig le lehet bontani. Bírságra nem kell számítanod, amennyiben a statikus, vagy a bontást végző kivitelező készít egy Hivatalos Jegyzőkönyvet, hogy a kémények életveszélyesek voltak. Ha ez megvan, mehetsz a kéményseprő hivatalba. Bár azért a kivitelezőt megkérdezném, hogy ezt hogy gondolta?
"Egy ingatlanhoz 2kémény szükséges"
Idézz légyszíves hatályos jogszabályt, ha már le tudtál írni ekkora ökörséget!
Kivitelező??
Én, mint ács állványozó, apósom mint köműves vállalkozó, és plusz egy fogadott szakember (kőműves) fogjuk, fogják csinálni a szerkezeti munkákat amint az időjárás engedni fogja statikus mérnök közreműködésével...mielőtt ellezdtük a bontást, jogi fórumot olvasva arra jutottam hogy kémeny elbontása építése 6.33métrig nem engedelyköteles, mivel nincs szerepe teherhordásban, és csak a kéményseprőnek ( mostmár katasztrófavédelem )
Kell jelezni hogy vegyék át a kémenyt. Egy mondatot nem talaltam olyat hogy engedelyköteles a bontása, ezért is lepődtem meg azon hogy a volt kémenyseprő azt mondta engedélyköteles a bontás...hozzáteszem leier kéményben gondolkodom, a statikus azt mondja, azoknak van műbizonylatuk, amibe nem tudnak belekötni mivel a létező legjobb kémenyrendszerek egyike közé sorolják.. ilyet én sem hallottam még hogy 2kémenyt meg kell hagyni a házon.. a 3bol 2kémény olyan állapotú volt( a 30as falban élére fordított kisméretű tégla alkotta a kémémyt) hogy a statikus azt mondta hogy legfontosabb a kémenyt elbontani, mert majdnemhogy eletveszélyessek voltak már.. és egy masik statikust is bevonva a témába ma d.után beszélgettünk telefonon... azt mondta hogy a kémény megintcsak 6méterig nem engedélyköteles, csak a kémenyseprők felé lesz bejelentési kötelezettségem... úgyhogy itt ezt, máshol azt mondják...én már elvesztem az engedélyek, jogszabályok erdelyében!! :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!