Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Talajszigeteletlen helyiségben...

Talajszigeteletlen helyiségben járólap alá elég-e a járólapragasztó (pl. Adesilex P9), vagy kell alá kenni valami vízszigetelőt?

Figyelt kérdés
A helyiség le van kőlapozva, tehát sima, vízszintes (csak jön fel a talajpára)
2016. júl. 31. 10:24
 1/7 anonim ***** válasza:
A kérdés ennél összetettebb: ha leszigeteled a padlót, a pára a falba fog menni és pillanatok alatt felvizesedik. Ilyen szigeteletlen házaknál páraáteresztő aljzatot érdemes készíteni, vagy a falak mentén körben egy szellőző sávot kialakítani.
2016. júl. 31. 11:35
 2/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszi! Én nem vagyok szakértő - ezért nem is vitatkozni szeretnék - max "rád szabadítom" az én laikus logikámat, avagy elgondolásomat : Én azt gondolom, hogy ha a padlót leszigetelem, nem tud feljönni a talajpára, hanem ott marad - és nem akar feljönni a falon, hanem elvan az ott. (lehet, hogy nem így van), Másfelől : Szerintem a falak szigeteltek (sőt, ez talán biztos is). A 60-as évek elején épült ez a ház (kb 53 éves). Tehát a falakon nem tud feljönni, mert az szigetelt. Páraáteresztő padlózat az megvan most is, le van kőlapozva (olyan kb 20 x 20 -as kőlapokkal. Csak nem lehet rá rakni pl szőnyeget (pl.semmit), mert bedohosodik. Szőnyeg nélkül pedig télen nagyon jön a hideg alulról. (ebben a szobában élek teljesen...alszom is).
2016. júl. 31. 12:54
 3/7 anonim ***** válasza:
A szerintem van a falaknál vízszigetelés nem elég. mert ha még sincsen, akkor gondok lesznek és egy csomó munka. Esetleg hajópadló mint régen jó megoldás volna (nem vastag lakkréteggel), az páraáteresztő, nem olyan hideg érzetet ad, és olajozva gyantázva elég tartós lesz.
2016. júl. 31. 20:43
 4/7 A kérdező kommentje:
De nem lehet rá szőnyeget tenni, mert a hajópalós szobákban is bedohosodott a szőnyeg a talajpárától
2016. júl. 31. 22:12
 5/7 A kérdező kommentje:
Majd utána nézek a tervrajzon (megvan valahol) hogy a tervezés tartalmaz -e szigetelőanyagot a falaknál. Mert, szerintem, ha terveztek, akkor csak odafigyelt rá az építtető (az akkori tulaj), hogy bele is építsék...
2016. júl. 31. 22:15
 6/7 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy nincs az aljzat szigetelve?

Egyébként mivel valószínűleg a padlóvonal alatt található a fal vízszigetelése, simán be tud ott hatolni a fal alá és szépen fel tud menni a pára a falszerkezet kapillárisain. Én mondjuk felbontanám az egészet és a falakat is megnézném, hogy milyen állapotban van a vízszigetelés (valószínűleg szar állapotban) és az alapján döntenék.

Valószínű egyébként, hogy a legjobb megoldás utólagosan átfűrészelni a falakat, HDPE vagy valami más lágy PVC lemezt behúzni és azzal összekötni az aljzat vízszigetelését is (amit utólag raktok le szintén). Utána pedig jöhet a hőszigetelés, rá egy vékonyabb aljzatbeton és a burkolat.

Kicsit drága mulatság, de a gány munka még drágábbá teheti az egészet. Gondolj bele, ha most félmegoldást alkalmazol (mondjuk kent szigetelést raksz a meglévő burkolatra és lejárólapozod) és mégis megjelenik a falban a nedvesség, akkor utána ott is bonthatod le a vakolatot, ugyanúgy le kell szigetelni és még a járólapot is szedheted fel ragasztóstul.

2016. aug. 4. 21:09
 7/7 A kérdező kommentje:
nagyon köszi!!!
2016. aug. 4. 23:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!