Kéményseprő figyelmeztetés 5c, külső nyílászárók tömítettsége - ez mit jelent?
A kéményseprő ma itt hagyott egy figyelmeztetés, melyre ez van írva: "5c, külső nyílászárók tömítettsége". Valaki tudja, hogy ezzel mégis mit kellene kezdeni?
4 éve lakunk itt, eddig semmi bajuk nem volt ezzel. Kombi cirkó van a fürdőszobában, ahol ugyan az ablak termo üveges, de 20 éves fa ablak, megvetemedve, bezárni sem lehet rendesen. A szobaajtón is van szellőző nyílás.
Ha szellőző kell, honnan tudhatom meg, hogy mégis milyen kell?
A cirkó miatt az ablakkeretbe szellőző nyílást kell tetetni. Bár csak a mostani műanyag ablakoknál kötelező.
Lehet, a thermo üveges ablak miatt írták.
4-esnek: Azóta persze felhívtuk a kéményseprőket, annyit mondtak, hogy szellőző kell és ők nem csinálják meg. Szóval, hogy falra, ablakra, milyen, hova, és főleg mibe nem köt bele a következő kéményseprő, az nem derült ki és a telefonos nem is tudja.
Viszont annyit mondott, hogy nem igaz ami a papíron van, hogy 30 napon belül el kell intézni és akkor sincs semmi, ha nem csináljuk meg, csak nem vállalják a felelősséget, ha valami baj történik - mintha valaha is vállalták volna...
Kedves kérdező !
Először is nem a "kéményseprőnek van baja", hanem neked lesz ha a nyílt égésterű készülékednek nem lesz megfelelő levegő utánpótlása.
(Tudom mostanában sokat számít a hírverés, de ne ezzel akarj bekerülni a TV-be.)
Sajnos a média és mindenféle hatóságok, szervezetek sokáig és mélyen hallgattak arról, hogy a légbevezetés hiánya egyértelműen visszaáramlást okoz és az pedig mérgezést. A halálesetek jelentős számáért is ez a felelős.
Köszönd meg, hogy hivatalosan is felhívták rá a figyelmedet, mert ugye a szó elszáll...de ezt most írásba kaptad.
Csak nem bírom ki, hogy ne reagáljak Enigma-108 badarságára. Már bocsánat. :)
A kéményseprők felváltva mondják, hogy kell / nem kell szellőző - tehát a szellőző szükségessége nem tény, hanem vélemény, a fele így gondolja, másik fele úgy.
A fürdőszoba a lakás felé szellőzik, tehát egy 100nm-es lakással van összekötve a szellőzése, ez talán elég. Valamint van szénmonoxid érzékelőnk. Emellett az egyik kéményes elszólta magát, hogy hány légköbméter felett nem kell szellőző és annál nagyobb a fürdőszoba.
Nem tudom, hol látsz több halálesetet, én ilyenről nem hallok, csak amikor valaki tákol magának valamit. Viszont ismerősi körben hallottam olyat, hogy a frissen épített, engedélyezett házban szénmonoxid mérgezés történt. Így a 20 éve működő dologhoz inkább nem nyúlnék hozzá, ha nem lenne muszáj, mert abban bízom.
És az egészet lezárva: Ha a kéményseprők jót akarnának nekem, akkor nem kukacoskodtak volna, mikor turbós cirkót akartam és nem próbáltak volna rám verni plusz 250 ezres költséget a gyári kémény megtoldására felfelé (ami a szomszédnak sincs), meg fix létra kiépítésére a külső falra (mikor itt a 4 méteres rendes létrám). És akkor most egy vadi új, biztonságos turbós cirkóm lenne, nem pedig egy nyílt égésterű.
Szerintem ez elég jól elmondja, mennyire érdekli őket a biztonságunk.
"Csak nem bírom ki, hogy ne reagáljak Enigma-108 badarságára. Már bocsánat. :)
A kéményseprők felváltva mondják, hogy kell / nem kell szellőző - tehát a szellőző szükségessége nem tény, hanem vélemény, a fele így gondolja, másik fele úgy."
Kedves kérdező !
Egyáltalán nem kell bocsánatot kérned, mivel szakmai kérdésben csak neked lehet véleményed laikusként meg pláne.
Veled ellentétben én viszont szakembernek számítok és 9 évet dolgoztam a szakmámban. Megnyugtatásul- és hogy kicsit tisztázzam a képet- közlöm, hogy a kéményseprőt nem a te biztonságod érdekli hanem az előírások amiket köteles betartatni, mivel a nevét és aláírását hagyja maga után a címen, mely alapján évekkel később beidézhetik a bíróságra.
Az, hogy egyik kéri másik nem kéri, nem azt jelenti, hogy ez vélemény hanem azt hogy egyik másik figyelmetlen és/vagy képlékenyebben értelmezi a szabályokat és előírásokat amik elég bonyolultak.
Az, hogy hány négyzetméteres egy lakás vagy ház a fizikát cseppet se érdekli. Számtalan esetet láttam pro és kontra ahol lehetett volna baj mégse lett és ellenkezőleg is.
Szóval részemről édesmindegy mit tartasz "badarságnak" és ezzel szemben hangoztatod a saját "igazadat" ami tulajdonképpen egy laikus véleménye. Te dolgod. Én csupán segíteni próbáltam. Ha részletesebben érdekel a téma ajánlom a korabeli GOMBSZ, majd a GMBSZ tanulmányozását és értelmezését.
(hatályos [link]
valamint az
Égéstermék-elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. 1. rész: Egy tüzelőberendezést kiszolgáló égéstermék-elvezető berendezések.(MSZ EN 13384-1) ( [link] ) sok sikert kívánok !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!