Cserépkályháról parapetes gázkonvektorra váltás: lehet utólag engedélyeztetni?
A 2000-es évek elején a meglévő cserépkályhánkat lecseréltük parapetes gázkonvetorokra. Ehhez szükséges volt a lakáson belül újravezetni a gázcsövet, ami utólag kiderült, ugye engedélyköteles.
Erről akkor nekünk nem szólt a szakember, így az átalakítás megtörtént.
Viszont mióta tudom, hogy kivitelezési terv, engedélyeztetés és stb. kellett volna hozzá, felmerült a gondolat, hogy utólagosan engedélyeztessem.
Mi ennek a módja? A szigorodó kormányrendeletek miatt lehetséges egyáltalán? Ha a 10 évenkénti ellenőrzésen elhasalok, valóban elzárhatják a gázt a lakásban? Ha el akarom adni a lakást gondot okozhat a feketén átkötött gázkonvektor?
Légyszi csak olyan írjon, aki járt már hasonló cipőben, esetleg gázos szakember!
Már nem lehet parapetes konvektort tervezni, szóval én inkább hagynám az egészet.
Nem fogsz vele "lebukni" sohasem...
Nálam hasonló...
A nyolcvanas évek elején a kádár kockába gáz lett szerelve,kéményes konvektorokkal,vízmelegítővel,stb.
2006-ban parapetes kombikazánt akartam,megpróbáltam a hívatalos utat,azaz még a csövek bontására is kellene terv,és engedély!!! Azután az új kiépítésről is,akkor is,ha meglévő a nyomvonal,csak el van vágva,és a továbbiakban a fent említett kazán megy majd onnét.
Ez csak úgy lehet,hogy szerződött partner megtervezi,beadja,ülnek rajta 1~2(3)hónapot,mire döntés születik,majd leveszik a gázórát,a szerződött szerelő kb.egy óra alatt csövet vág,kiépíti a kazánhoz az új csatlakozást,majd jön a nyomáspróba. Ezután óra vissza,plombázás...
Ez cirka 170K lett volna.
...
Jött egy ember(nyugdíjas gázszerelő),gázcsap elzár,cső elvág,csatlakozás kiépít,kazán felszerel,beköt. Nyomáspróba,-minden ok.
Kazán garancia miatt márkaszervizes kijön,szerelövel a kazán beüzemel,minden ok.
A szerelő kér 20-t(38csm-s falat is lyukasztani kellett az elvezető csőnek).
Az egész központi fűtést magam csináltam.
Update:
Apámé volt hívatalosan a ház,2009-ben meghalt. Akkor mindenhova cseréphályha lett rakatva,úgy hogy szinte csak a meleg víz előállítására használjuk a gázt,fűtésre ha havi(!)8~10órát.
2012-ben kijöttek,hogy gyanúsan keveset fogyasztunk,rákérdeztek az átalakításra is,kértek papirokat...néztem bambán,hisz a gázkazán beüzemelési naplója szerint 2006-ban volt-én meg 2010-ben örököltem a házat.
Jegyzökönyvet vettek fel,hogy sértetlen,manipulálatlan,szabályos a gázvétel,alternatív fűtés működik,ragaszkodtam hozzá,ezért kézzel beleírtam,hogy az éves fogyasztásom 80~100m3...azóta hozzám se szóltak.
Köszönöm a válaszokat!
Én olyanokat olvastam, hogy lehet parapetes gázkonvektort, csak nem homlokzaton (se utca, se udvar, se kertre néző) legalább 10 m-re legyen a másik háztól, nem lehet ablak alá... és hasonlók, ami nagyjából tényleg annyit jelent, hogy ellehetetlenítik a létesítését. Akkor ezáltal a legalizálását is a már feketén bekötötteknek. Amúgy azóta gázóra csere és egyebek történtek, és a fogyasztásban sem valószínű, hogy mérhető a dolog, mert a cserépkályha is gázosra volt átalakítva. Csak hát nem igazán szeretném, ha ebből nekem vagy esetleg a későbbi tulajnak gázelzárás vagy gázóra leszerelés legyen a vége.
Akkor sajnos mégiscsak maradnak a kerülő utak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!