Szerintetek jó ötlet lenne szigetelni a vályogfalat légréses megoldással?
Tehát , a kőzetgyapot árakat tanulmányozva ugy találtam baromi drága. A vályogra meg nemm mehet akármi a szellőzés végett.
Arra gondoltam, a kijavitott falra léceket fúrok,csavarozok fel, mint párnafákat és erre megy rá a OSB lap 12es mondjuk. majd az osb-re meg a hungi, ragasztó, tipli stb.
Ez jó megoldás lenne?A fal szellőzése megoldott a párnafák által biztositott légréssel kb 3-5cm. felfelé tud távozni.
Igy sokkal olcsóbban kijönnék belőle és nem sokkal bonyibb megcsinálni!
A dolgok elején pontosan úgy csinálták a külső szigetelést, mert még nem voltak olyan jó ragasztó anyagok, mint most. És a külső burkolatot pedig palalapokkal oldották meg.
Működött, de sérülékeny volt és ma már a pala veszélyes anyagnak van nyilvánítva.
na várjál, az OSB és a tetőléc plusz hozzá a csavar és a tiplik stb, nem olcsó ugye azt tudod?
csak azért mondom, mert szerintem kb ugyan ott lennél árban, mintha vennél simán kőzetgyapotot.
elvben jó a megoldás,létezik ez a módszer. csak a kiszellőztetett rész miatt a hőszigetelési értéked nagyságrendekkel rosszabb mint amit a felrakott hungarocell ad.
de közvetlenül tudod a vályogfalat nádlemezzel vagy szalmabálával, lényeg: vályog pucolás kell rá [link]
Bocs, de szerintem vályogfalat nem szabad szigetelni. Önmagában a fal vastagság szigetel. Persze jóval gazdaságosabb műanyaggal körberagasztani a házat, meg divatos is, de pl. műanyag nyílászárókkal kombinálva olyanok ezek a házak, mintha egy nylonzsákban élnél.
Másrészt a párnafák által keletkezett légrés is csak akkor ér valamit, ha mozog benne a levegő. Így max a széltől véded a falat, de a hidegtől nem.
"Persze jóval gazdaságosabb műanyaggal körberagasztani a házat, meg divatos is, de pl. műanyag nyílászárókkal kombinálva olyanok ezek a házak, mintha egy nylonzsákban élnél"
ilyet szerintem csak az mond, akinek nincs pénze leszigetelni a házát, vagy korszerűsíteni a nyílászárókat, vagy van pénze de inkább az egészet fűtésre költi télen, esetleg szimplán csak buta.
mondjuk ekkora butaságot is régen olvastam már, hogy valaki ennyire szigetelés ellenes legyen a mai világban.
persze megértem, hogy vannak szentimentális emberek, akik ragaszkodnak a 30-40 éves semmit nem érő ablakokhoz, ahol csukott verzióban is lobog a függöny ha fúj kint a szél, vagy szívesebben nézegetik a kosztol elfeketedett kőporos homlokzatukat, mint egy olyat amit simán lemos évente egyszer egy slaggal.
egyébként nem divat leszigetelni a házat, ha kicsit is értenél hozzá akkor tudnád, hogy ha építesz új házat akkor lassan már 15 centis szigetelést kell tenned rá, hogy kaphass lakhatási engedélyt.
7.
Személyeskedő fröcsögéseddel sokat lendítettél a kérdező helyzetén. Gratula.
Akik ismernek, nem tartanak butának. Viszont láttam már "drájvitolt" 25 éves porotherm házat, ahol a műanyag ablak berakása után elkezdtek penészedni a szobák, így állandóan nyitni kellett a belső ajtókat, amikor nem akartak szellőztetni. Holott 25 évig nem volt penész. Igaz, akkor még nem volt elterjedt az automata szellőztetős ablak.
A vályogfalat,-tudod, amelyikről a kérdező írt,- kockázatos direktben szigetelni. A távtartós megoldás pedig a légrésbe bejutó hideg miatt csak félmegoldás lenne.
A lakhatásival meg ne gyere itt nekem, mert egyrészt sajnos tudom jól, milyen elrugaszkodott feltételeknek kell megfelelni, másrészt pedig a szóban forgó vályogfalhoz semmi köze nincs, mert gyakorlatilag nem lehet vályogtéglából lakóházat építeni.
Milyen érdekes, hogy a napkollektoros energiamegtakarítást valahogy nem követelik meg, ahogy a ház "becsomagolását", pedig ma már elég sokoldalúan felhasználható a napenergia családi háznál is. Csak abban nincs akkora biznisz valakiknek.
Bocs a riposztért, kedves Kérdező, de nem tartom sportszerűnek, ha látatlanban lehülyéznek.
Nos igazán köszönöm az aktivitást és a vitát, mégha személyeskedésbe is megy át nem bánom,hisz mindenki egy egy véleményt képvisel!köszönöm szépen!
Tehát egy példa a házam 65nm elhasználtam melegvizre és fütésre előző hónapban 160 m3-t Egy jóbarátom 10 éve épült 95 m2-es házát plusz garázst fütött 190 m3-el Nála 20 fok volt nálam 18.
Itt gondoltam,hogy a födémen kivül a falakat is érdemes szigetelni.
Ablakok újak fábol vannak, helyi anyagból! :)
minimum 15cm-t gondoltam. ez a közetgyapot kerül vagy 4000ft ba ha hungit raknék rá plusz osb nem lenne több mint 3500ft ok 500ft,de 100nm-en 50k !! Lécek lesznek,mert tetőcsere is várható.
Tehát mégegyszer:
Fal párnafázva arra osb majd arra a 15cm hungi ragasztva dübelezve majd dryvit és stb. jó ötlet? érdemes?
Írd már meg légyszives, hogy milyen vastag a vályogfalad, amit szigetelni szeretnél.
Én is inkább a födém szigetelést ajánlom. Nekem lambéria a mennyezetem, és kőzetgyapot volt felette. Mint utólag kiderült, a párazáró fóliát több helyen szarul tették föl. Szabályosan érezni lehetett, hogy fentről hűlünk. Leszedettem a kőzetgyapotot és kifújattam az egész födémet szórt habbal, és most jó meleg van, nem szökik el a tepedelem sok hő a födémen. Az a hőszigetelés, amin átjár a levegő semmit nem ér. Az csak a sugárzó hő ellen volt jó nyáron. Mikor 70 fokos a cserép, akkor sem volt meleg nagyon a plafon. De a téli fűtéskor nem ért semmit a kőzetgyapot a födémen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!