Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Fűtéskorszerűsítés megéri?

Fűtéskorszerűsítés megéri?

Figyelt kérdés
Régi öntöttvas radiátorok, és csövek vannak. Ezeket megéri lecserélni lapradiátorokra, réz csövekre? 340 m2-es a ház, egyenlőre csak gázfűtés van. Szigetelés, műanyagablakok vannak.

2015. nov. 19. 19:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
hogy a francba ne érné meg! Kisebb km- miatt kevesebb víz amit fel kell melegíteni, így kevesebb energia kell!
2015. nov. 19. 19:35
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Egy adott levegő és falmennyiség adott hőmérsékletre való felmelegítéséhez ugyanannyi energia kell, akár öntöttvas a radiátor, akár lapradiátor és a csövekre ugyanez érvényes. A különbség a kazán üzemelési frekvenciájában lesz. Lapradiátor esetében valószínű hogy a kisebb keringetett vízmenyiség miatt a fűtési rendszer hőkapacitása olyan kicsi, hogy akár még folyamatosan is üzemelhet a kazán, mert a kevesebb víz kevesebb hőmennyiséget tud leadni, a lehűlt vizet pedig folyamatosan fel kell melegíteni, azaz a kazán folyamatosan üzemel majd. Öntöttvas radiátor és nagy víztérfogat esetében pedig talán képes annyi hőt akkumulálni, hogy egy időre le is kapcsolhat a kazán.
2015. nov. 19. 19:56
 3/11 anonim ***** válasza:

1 es ,rosszul gondolod ezt a dolgot .Felesleges pénzkidobás amig minden híbátlanul működik .nagyon sok helyen tartották meg az öntöttvas radiátorokat is ,ahol felújitás volt .

Igaz hogy idő kell amig felmelegedik,de sokkal tovább is tartják a meleget .Akkor milyen megtakaritásról beszélsz .

Ahogy kazán leáll,máris erőteljesen hűlnek vissza a radiátorok .Voltál te már kazán fűtő,vagy fűtés szerelő ?

2015. nov. 19. 20:03
 4/11 anonim ***** válasza:

Egyet értek a 2 sel.

Előző .

2015. nov. 19. 20:06
 5/11 anonim ***** válasza:

esztétikai szempontokból igen, megéri.

amúgy nem sok a jelentősége, talán annyi hogy az elöregedett csőrendszert érdemes kimosatni, mert az öntöttvas rengeteg dzsuvát tud a rendszerbe termelni.

én is csak azért cseréltem ki az összes régi Dunai vasműs radiátoromat újra, mert a falon kívüli csövek ritka ocsmány módon voltak megcsinálva, és házfelújításnál mind1 volt hogy a fal szét lett vésve az új csövezés miatt.

3 rétegű falban futó csöveket raktam be.

2015. nov. 19. 22:07
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Utolsó, ez a kimosatás hogyan zajlik?

2015. nov. 19. 22:27
 7/11 puritan ***** válasza:

Szerintem kizárólag esztétikai szempontból indokolt. Egy öntöttvas radiátor ronda ugyan, de soha az életben nem fog kilyukadni. A lemezradiátor pedig biztos hogy átrozsdásodik 10+ év alatt.

Másik szempont. Ha tervezed, hogy gázkazán mellett, vagy helyett valami szilárd tüzelésű kazán használatát is, akkor sokkal előnyösebb a régi nagy keresztmetszetű csőrendszer. Mert ez gravitációs elven, elektromos szerkezetek nélkül képes fűteni.

2015. nov. 19. 23:46
 8/11 anonim ***** válasza:

2 nek részben van igaza.

sajnos az új fűtési rendszerekre sem az jellemző, hogy folyamatosan megy a kis víztömeg miatt a kazán.ez már egy alul méretezett rendszer így. nem utolsó sorban, a háznak is van hőtároló tömege, főleg a régieknek. egy kis vízzel rendelkező és jól méretezett rendszer gyorsan reagál, és kisebb a hőingadozás is.(még egy könnyűszerkezetes házban sem megy non stop a kazán)

amíg egy nagy víztömeg simán túltolja a lakás hőfokát, és mire ismét felmelegszik, addigra jobban vissza is hűl.

valamint egy fűtési rendszer akkor működik gazdaságosan, ha jól van méretezve. sem az alul, sem a túlméretezés nem jó, mert rossz a hatásfoka, sőt akár nagyon rossz is lehet.

az esetleges átalakítás ennek a függvénye; és a jövőnek, de az sajnos sosem tuti.ha nem a teljes átszerelés, de akár némi változtatás vagy részleges átalakítás is számíthat.

ehhez pedig épületgépész kellene, aki több mindent ki tud számolni, méretezni, és nem csak saccolni; meg így szoktuk szerelni és jó szokott lenni szerelők.

2015. nov. 20. 03:32
 9/11 anonim ***** válasza:

az adott infó édes kevés, ebből nem sokat lehet megtudni. legfontosabb, hogy az eddigi hőveszteségedet mennyivel csökkentetted a szigeteléssel? ha néhány 4-5cm a szigetelés, hát akkor hagyd a fűtést. viszont ha 10 cm-t rápakoltál, akkor ezen a m2-en lehet még mit megtakarítani. egy túlméretezett gázkazán sokat fogyaszt(talán régen is kicsit nagyobb lett véve, akkor akár a fele is eléglehet...ha...).

és a m3 mennyiségű vizeddel sem tudod megbeszélni, hogy a felfűtés után már ne adjon le még egy csomó hőt, hanem tartogassa késöbbre.

keress egy épületgépészt sztem is, pláne ha elég vastagon szigeteltél.

2015. nov. 20. 06:55
 10/11 anonim ***** válasza:
Ne haragudj de ha nem zavar hogy a falon kívül megy a cső én ugyan le nem cserélném lapradiátorra. Egyébkén ekkora házban ez egy vagyon lenne. Most vetted a házat? Ha csúnyának tartod a rendszert újjá varázsolhatod , persze nem télen. Szólsz egy csőszerelőnek tavasszal nyáron ,leengedi a vizet le kapja a radiátorokat azt csá. Slaggal ki mosatod a radiátorok belsejét az alja kissé iszapos szokott lenni. Le takarítod pókhálózod őket. Veszel egy elektromos festékfújót és radiátor zománcot. Szépen le fújod őket. A csöveket lefested ecsettel. Ha megszáradt minden a csőszerelővel visszarakatsz mindent és feltöltitek vízzel. Én is így csináltam nagyon szép lett.
2015. nov. 20. 10:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!