Panellakás elektromos hálózat bővítése 3 fázisúra és több amperre ELMÜ részéről menyibe kerülhet kb?
Hamarosan egy kisebb panellakásba fogunk költözni, ahol a lépcsőházi villanyóránál egy kismegszakítót látok, 16A-est, illetve van egy címke 15A felirattal rajta.
A lakást belül szeretnénk átvezetékezni a régi alu helyett rézre, ahol lehet, ott külső kábelcsatornában vinnénk el, hogy a panel vésést megússzuk.
Ami jelentősebb fogyasztókkal számolok:
Indukciós főzőlap, elektromos sütő, mosogatógép, mosógép, hűtőszekrény, pár konyhai aprógép (mikró, pirító, vízforraló, ezek ritkán mennek együtt), inverteres klíma (3.4 kW), két számítógép, négy monitor, TV és a többi szokásos kisebb dolog (világítás, töltők, ilyesmi).
Gondolom ezek már nem elvetemült dolgok egy mai háztartásban.
Távfűtés van, úgyhogy bojler és elektromos fűtőtest nincs.
A kérdésem, hogy az ELMÜ részéről ehhez mit kellene igényelni, ez hozzávetőlegesen mibe kerülne? Ha jól tudom, 32A-ig jár alanyi jogon. Vajon nekem mennyire lenne szükségem? 3x16? És akkor csak a 48-32=16A-es amperenkénti hozzájárulást kell megfizetnem, vagy van egyéb költség feléjük? Egy ilyen művelet mennyi időt vesz igénybe? Ez utóbbi azért érdekes, hogy a belső villanyszerelőt mikorra lehet lefoglalni?
Természetesen a lakáson belül is el kell végezni a munkákat, de az egy másik kérdés, most kifejezetten addig érdekel, hogy a lakásig bejöjjön a megfelelő áram a villanyórától.
Köszönöm, ha tudtok segíteni.
a 3 fázis az 400V
Minek neked annyi egy panel lakásban ahol minden elektromos fogyasztó 230V ról megy?
Nem kell neked semmit tenned csak egy szakival behúzatni a rézs kábelt az alu helyére azt kész
"Természetesen a lakáson belül is el kell végezni a munkákat, de az egy másik kérdés, most kifejezetten addig érdekel, hogy a lakásig bejöjjön a megfelelő áram a villanyórától."
Először a lakást kell szintre hozni.
Ameddig nincs megfelelő állapotban a lakáson belüli hálózat, addig az ELMŰ nem végezheti el a kismegszakítók cseréjét.
6-8 nap átfutási és kivitelezési idővel hivatalosan lebonyolítják a bővítést.
Én 16 Amperről módosíttattam 32-re, mert az inverteres klímát már szerintem nem bírta volna el, voltak jelei.
32A-re emeltettem, ez valóban ingyenes az áramszolgáltató részéről. Ki kell töltened egy kérvényt és azt kell aláíratnod először a szerelővel, aki a villanyórától behozza a lakásba a bővítést. Van a szolgáltatónak egy listája azon szerelőkről, akiket ők elfogadnak. Ebben az az érdekes, hogy én pont nem olyannal csináltattam, hanem a klímásnak volt egy villanyszerelő bandája is, akik már régen összedolgoztak az áramszolgáltatóval, de a listában nem voltak benne.
A szerelők egy nap alatt végeztek a bővítéssel és a klíma beszereléssel, ők voltak, akik összehangolták, hogy az áramszolgáltató részéről még akkor kijöjjenek a szakemberek, mert különben nem lesz áramod, ugyanis ők veszik át, ők plombálják, hitelesítik az órát és a kitöltött nyomtatványt is elviszik.
Nálam a 32A-ről működik a villanytűzhely villany sütővel, hűtő, két TV, két számítógép monitorral, klíma, mikrohullámú, vasaló, vízforraló, porszívó és az egyéb kisebb műszaki cikkek. Ezeket elbírja.
Ja, és persze a szerelőnek az volt az első, hogy megnézte, a házban és a lakásban a meglévő hálózat elbírja-e majd a bővítést. Enélkül neki sem kezdenek.
Előző voltam.
32 amperig ingyenes, felette 3600 ft/amper + áfa.
Kedves Kérdező!
Hogyan sikerült végül megoldani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!