Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mi a véleményetek a fürdőkádak...

Mi a véleményetek a fürdőkádak földeléséről? Tényleg szükséges?

Figyelt kérdés

Új fürdőkád keresgélése közben találtam olyan cikkeket, amik a kád földelésének szükségességéről szólnak, és egy kicsit megijedtem, mert eléggé veszélyesnek írják le a földeletlen fürdőkádakat. Ugyanakkor egyetlen ismerősöm sincs, akinél földelve lenne, és még sohasem hallottam ebből következő balesetről.

Nem bánnám, ha olyan szakember is írna, akiről tudom, hogy nem a pénzemre hajt :) Köszi!

2015. júl. 26. 19:26
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Ez valami ostobaság. A fürdőkád nem elektromos árammal működik, hogy földelni kelljen. Sőt! Legtöbb esetben a közelében sincs villanyvezeték.
2015. júl. 26. 20:06
 2/11 anonim ***** válasza:
0%
hát akril vagy porcelán kádat nem tudom miért kellene, a konnektorok legyenek földeltek és jól van
2015. júl. 26. 20:21
 3/11 anonim ***** válasza:
82%
Az öntöttvas és lemezkádakat szokták földelni, mivel a víz vezeti az áramot. A villanybojler is árammal működik, a kombicirkó is stb. Ezért kell a földelés.
2015. júl. 26. 20:39
 4/11 anonim ***** válasza:
79%
Nem vélemény kérdése. A szabvány kérdése. A fém fürdőkádakat kötelező földelni
2015. júl. 26. 20:42
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Lusta vagyok ide leírni amit mondani szoktunk, de a válasz ott is hogy minek, hülyeség, ilyet még nem hallottam, erről is a zorbántehet és társai.

No kérem szépen, ezt úgy hívják, EPH, magyarán be kell kötni az EPH-ba.

Nem magyarázgatok, van az interneten sok minden elég beírni hogy "eph fürdőkád" és okosodhatsz is, én meg holnap újra hallgathatom hogy mekkora baromság ez.

egy villszer

2015. júl. 26. 20:52
 6/11 A kérdező kommentje:

Akril, egyébként, mondjuk ezt tényleg leírhattam volna.

Kedves utolsó, ha van rá egy kis időd, nem bánnám, ha leírnád részletesen, mert szeretem tudni, mi miért történik. Az egész ház tavaly nyáron kapott teljesen új elektromos rendszert, őszintén szólva nem tudom, hogy érintésvédelmileg mit intézett a szaki. (Majd rákérdezek.)

Ha jól értem a guglizást, akkor a kád érintésvédelmét akár én is meg tudom csinálni, mivel semmi köze az elektromos vezetékekhez, csak egy spec. idommal össze kell kötni a lefolyót a csapteleppel?

2015. júl. 26. 21:25
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

akrillt is be kell kötni, méghozzá az elfolyóbe kell fémbetétet rakni és azt lekötni.

nem a fémkád a leglényegesebb, hanem, hogy az elfolyó rendszer egy távoli potenciált hoz be. nem a kád miatt ráz, hanem a víz hozza be az elfolyórendszeren azt a helytől idegen nullapotenciált amitől rázhat az akril kád is.

Általánosságban sosem kötötték be, és sok villszer nem is foglalkozik vele, de a lakásoknál és házaknál is kötelező az EPH kialakítása és az is volt régen is.

Egy lakásban meg cifra dolgok történhetnek, mert a fölötted lelakó rossz villanybojlere téged is agyonvághat; ezért kell többek közt az EPH (de más jelentősége is van). de zuhanytálcát, vízvezetéket, gázcsövet, fűtést is be kell kötni, megfelelő helyen, és az órákat átkötni. mindezt szabvány írja elő és nem viccből.

2015. júl. 27. 09:17
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
megtudod magad is csinálni, de nem jól írtad le. Kell egy EPH csomópont amibe minden nagykiterjedésű fémszerkezet bele van kötve. min 2,5mm2 z/s vezetékkel. A fővezetékek 6mm2 min.Az EPH csomópontot össze kell kötni a védővezető csomópontjával és a helyi földelő szondával is. De egy kivitelezésnél más mód is van, de mindezt leírni hosszú.
2015. júl. 27. 15:11
 9/11 A kérdező kommentje:

Nagyon köszi! Annak van bármi jelentősége, hogy a vízvezeték ötrétegű alucső, nem pedig réz?

Jelenleg a házban lévő nagyobb fémszerkezetek: bojler, lakótérben álló, nem vízteres kandalló, plusz a szokásos háztartási nagygépek. Fém víz- vagy gázcsövek nincsenek (gáz egyáltalán, és nem is lesz), a régi csöveket a felújításkor eltávolítottuk.

2015. júl. 27. 19:47
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

5 rétegű csőnél egy végen lévő fémrészt kössél be, ahol be van tekerve szelep, vagy máshol egy kilátszó vízzel érintkező fém részt.villanybojlert is.elfolyó vízcső fém toldalékbetétet(mint írtam már).

amennyiben 2,5mm2 zöldsárgával vitték a védővezetőt (tévesen földelésnek hívják), akkor arra is kötheted ezeket a fémszerkezeteket; megfelelő így is.

villanybojlerhoz gondolom van áramvédőkapcsoló (FI relé), ez mindenképpen életet ment, és egy jó EPH is.

a kötéseknél a fémek jól és stabilan érintkezzenek.

2015. júl. 28. 03:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!