Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Nyílt vízterű rendszernél...

Nyílt vízterű rendszernél felrobbanhat a vegyes-tüzelésű kazán, hogyha mondjuk áramszünet van és a keringető szivattyú leáll? Miért ad hangos rotyogó hangot állandóan a kazánunk 60-80 foknál?

Figyelt kérdés

Vegyes-tüzelésű kazánnal fűtünk, a tágulási tartály a padlástéren van, amely nyílt. Alapvetően gravitációs rendszerből átalakított a fűtési rendszerünk, így hát ugye alapvetően igen vastagak a csövek, néhol 2"-os is van, ahogy kijön az előremenő.. Azonban mivel sorra lyukadtak ki a régi öntöttvas radiátorok, ezért lecseréltük újakra, s beépítettünk egy keringető szivattyút (lefúvatószelep nincs). A kazán egy nem mai, szarvasi típusú kazán. ( [link] <-- ehhez hasonló, csak egy kicsit nagyobb)

Kérdéseim:

- A csőtermosztát 30 fokra van beállítva, de mégis 60-70 fokon kapcsol be a keringető-szivattyú, ez normális?

- Olykor 60-80 fokos égésnél bugyogó, ropogó hangokat ad ki a kazán(igen félelmetes), (mintha túlságosan levegős lenne a rendszer) de hiába akarom levegőtleníteni, a radiátoroknál ha megpróbálom, azonnal a víz folyik, nem jön levegő, tehát elvileg nem levegős a rendszer, vagy mégis?

2015. márc. 6. 12:38
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

Egyébként halkan jegyzem meg én is pont egy épületgépész technikus tanuló vagyok, igaz ez még csak az első évem, így igen sok is a hiányosságom, de annyira buta már talán nem vagyok én sem a rendszerhez. Persze nem túl sok a gyakorlatom a szakmában, és még nagyon sok is bennem a kérdőjel, de csőtermosztátot én bizony még nem láttam beépítve egyetlen szobában sem. A kazánhoz igen közel van, az előremenő ágon kb. 20-30 centire, látszólag elég jól odarögzítve. 60-80 fokról beszélünk, itt még elvileg nem igazán forrhat a víz, főleg akkor csinálja ezt a fortyogó hangot, amikor nagy huzatot adok a kazánnak, pl. begyújtás után.

9-es.: Én is a levegős rendszerre tippeltem, próbáltam is levegőtleníteni a rendszert, de nem volt semmi eredménye, egyből a víz folyt ki, amikor elkezdtem óvatosan kicsavarni..

2015. márc. 6. 16:38
 12/13 anonim ***** válasza:
2015. márc. 8. 07:14
 13/13 anonim ***** válasza:

Egy kazánfűtőnek, és épületgépészeti technikusnak is illene sejtenie, hogy a kazánban sem egyforma a hőmérséklet mindenhol.

A hőmérő a külső köpenybe van süllyesztve, a legnagyobb hőmérsékletet, pedig ott van ahol a láng éri. Begyújtásnál nagy lángnál a füstcsöveknél. Ahogy már írtuk forr a víz.

Amit nem írtunk, vízkő keletkezik, és rontja a hőátadást.

2015. márc. 8. 07:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!