Melyik a legjobb lámpa/izzó világításra? Milyet vegyek?
Soha nem volt még saját házam, most sikerült vennem egyet, azonban szeretném mindenből a legjobbat venni bele.
A szüleimnél a nappaliba és a konyhába nagyon drága csillár illetve 8 ágú mennyezeti lámpa van, de iszonyatosan rossz a világítás, arra elég, hogy ne ess orra a sötétben..
Melyik a legjobb izzó? Hideg vagy meleg fényű lenne jobb?
Energia fogyasztás illetve élettartam szempontjából milyet kellene venni?
Rengeteg féle volt a boltban, az eladó semmi hasznossal nem tudott szolgálni.
Mivel járnék a legjobban?
Melyiknek van a legerősebb fénye, ami nem ég ki 1 hónap alatt és a cseréje izzónként nem annyira drága, vagy ha már drága, akkor legyen hosszú élettartamú!
Led égőt vagy kompakt fénycsövet vegyél. A szobába kompakt fénycsövet ajánlok, ledet is vehetsz, de az nagyon költséges lesz (lednél általában sokat kell próbálgatni még rátalálsz a tökéletes típusra). Olyan helyen ahol sokat kapcsolgatod (folyosó, fürdőszoba, wc) mindenképpen ledet vegyél, a kompakt fénycső nem bírja a kapcsolgatást és lassan is melegszik be. Mindkettő hosszú élettartamú (ha nem gagyit, hanem minőségit veszel), a kompakt fénycső ált. 2-5 év (napi kb. 2-3 óra használattal számolva, a led 5-10 év.
A hagyományos izzó színhőmérséklete meleg fehér, 2700K, ha a hagyományos izzó fényét szereted, ilyet vegyél.
Fontos, hogy ledből, kompaktból is jót vegyél, egyszer vettem egy nagyon olcsó kompaktot, 2 napig bírta.
A fényerő is fontos.: a 40 wattos hagyományos izzó kb. 470 lm fényerőt ad. Egy 470 lm-t adó kompakt fénycső fogyasztása 7-9 watt, ugyanilyen fényerőt adó ledé 5-6 watt, a hagyományos 60 wattosé kb. 800-850 lm, ilyen fényerőt adó kompakt fogyasztása 11-15 w, a ledé 8-10 w, a hagyományos 100 wattos izzó kb. 1500 lm-t ad, ilyen fényerőt adó kompakt 20-23 wattot fogyaszt, a led 12-15 wattot.
A led égő egyetlen hátránya (nem feltétlenül hátrány) hogy koncentrált fényt ad, nem szórja úgy szét a fényt, mint a hagyományos vagy kompakt. Persze lehet olyanokat kapni ami ugyanúgy mindenfelé világít, de az ilyenek kb. 3000 ft-nál kezdődnek.
A második hozzászóló írta le jól.
Annyit tennék hozzá, hogy én már éve óta átálltam a led világításra a családi házamban, tehát a gyakorlati oldaláról írom:
A mostaniak ledek, már 50ezer üzemórát, és 50ezer kapcsolást bírnak ki.
Ami világít is, az 400 Lumentől indul.
Mindenképpen "melegfehért" vegyél.
Nálam 5 Wattos/400 Lumenes (melegfehér) gyertyaégők vannak.
A boltban drágák, de a nagykereskedésben ezer Ft/db-ért vettem.
Az ára simán visszajön a villanyszámlán, mivel a világítás, csak a tizedébe fog kerülni!!!
LEDnél ne ess abba a hibába h rá van írva h megfelel adott hagyományos izzónak.. Ahogy mondják elöttem is pl egy 400 lumen fényerejű spot 6-7W kb hasonló mint egy 50W os halogén spot. Szal ebből lehet arányosan számolgatni. Ahol nem világítassz sokat oda jó a kompakt energiatakarékos is szerintem, a LED egyenlőre inkább oda javasolt ahol sokat világítassz.
Az olyan helyekre, mint pl egy udvar, ahol gyorsan kell a fény a kapcsolás után, oda meg halogén izzós körte javasolt, mert keveset használja az ember, gyorsan bemelegszik, és olcsó.
Nálunk a konyhába pl vettem ikeába 3 spotos lámpát, kb 3-4 huf/ darabért, és 2ő van. Ebbe vettem 6db 400lumenes spot izzót (7W) és ez egy tisztességes méretű konyhába tökéletes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!