Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Nagyon régi vályogháznál a...

Nagyon régi vályogháznál a falat becsapkodták cementes habarccsal, ha erre rárakom a mészhabarcsot ledobja?

Figyelt kérdés
Drága jó kőműves cimborám hiába mondtam neki, hogy ne rakjon bele cementet, jó erős anyagot csinált... Ma csinálta, beraktunk egy kályhát, fűtöttük a helyet, hogy nehogy lefagyjon, és a nagyokos hazament cementért, mert direkt elhoztam, nehogy belecsempéssze... Már meg is kötött, holnap akarnánk vakolni, de nem tudom, rá merjünk-e vakolni, nem fogja-e ledobni? Mert amivel ezelőtt volt (így vettem) az cementes volt, de azt ledobta, meg volt puffadva, úgyhogy leszedtem. Mögötte közel 10 centis rétegben volt porózus a fal, úgyhogy 45-ös vályogfalból kb 15 centi ami eredeti. Mert mint a két oldalról bekenték. Most nem tudom, mi rá merjük-e rakni, a sima mész+homokot, nem akarom hogy ledobja. Mit javasoltok? Mostmár elmegyek a mesterhez, mert megrögzött, hogy az cementtel jó. Mert azt nem rágja úgy át a patkány meg egér. Pedig haveri alapon ingyen csinálja, ő jön ha kőműveskedni kell, én megyek ha neki kell, amit én tudok.
2013. dec. 14. 17:51
 1/4 Dreigang válasza:

A cementes vakolatra mehetne akár a diszperzit is, csak ott dobja le, ahol hosszan nedvesedik, és salétromos lesz, a meszes festést max. később.

Ennél alapjaiban lényegesebb viszont a vakolat:

hogy mikor fogja ledobni a cementes vakolatot a vályog, nehezen jósolható, nálunk kb. egy év után kezdett elválni a vályogtól a cementbe rakott csempe, de akkor teljesen, már csak önmagában áll (bontásra várva). Ha kellősítette, akkor lehet, hogy tartósabb, de az alap probléma a fal természetes nedvességáramlásának megakadályozása a cement által. Ezáltal a lakás klímája és a falazat állapota biztosan romlani fog. Vagyis vályogra cement vakolat: semmilyen körülmények között.

A porózussá vált falazatot akár gúzolással, pl. homokos-meszes lével érdemes megkötni. Eredetileg sárral (vagy szalma-aprítékos sár) tapasztották, a kellősítése, megkötése híg sárlével történő belocsolás lehetne.

Helyetekben a cementet inkább most szedném le, mint meszelés után, és tavasszal folytatnám a munkát.

2013. dec. 14. 22:03
 2/4 anonim ***** válasza:
A vakolatot azért dobja le a fal mert vizes nincs alulról vízszigetelés. Innentől kezdve vakolhatod bárhogy bármivel úgy is ledobja. Kár így rákölteni 10 forintot is. Előbb szigeteld a falat ha nincs alapja csinálj utólag és szigeteld.
2013. dec. 15. 18:48
 3/4 vacla válasza:
Üdv a sárfal és a cementes vakolat közé egy semleges közeg (nád szövet függő és vízszintes) kellene,de ezt a kőművesnek tudnia kell az 1.minden jól le írt.
2013. dec. 16. 17:06
 4/4 Dreigang válasza:

Kérdés, hogy miért működött azelőtt a falszigetelés nélküli vályog falazat:

1. a jobbaknak égetett tégla/fagyálló kő alapjuk van, ami egyben lábazat is, és valamelyest védi a vályogot a talajnedvességtől

2. kerülték az ártérre, belvizes területekre való építést

3. megoldották a csapadékelvezetést (főleg lejtős területen izgalmas)

4. megvédték a falat a csapadéktól, csapóesőtől (pl. erősen kiálló eresz, tornác)

5. a falat kívül-belül döngölt föld aljzat vette körül, ami biztosította a talaj nedvességáramlását

6. állandóan lakták, fűtötték a házat.

Ha most egy beton aljzatot készítünk a helyiségekben, az önmagában véve fokozza a fal nedvességterhelését. Ekkor már mindenképpen indokolt az utólagos, vízszintes falszigetelés, ami valamennyivel egyszerűbben elkészíthető, mint az égetett tégla falaknál, akár egy Ytong fűrész és némi kátránylemez használatával.

2013. dec. 17. 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!