Új ház, gipszkartonfal glettelve van, ha lealapozom mehet rá a tapéta?
Meg az van a tapéta használati utasításán, hogy csak a falat kell beragasztózni, de bárkit kérdeztem, mindent beragasztóznak, a csíkokat is... Akkor most kinek kell hinni?
Még egy utolsó kérdés: Honnan tudom mennyi takarást kell hagyni az illesztésnél? Ahol most lakunk ott egymás mellett vannak pontosan a tapátacsíkok, de sokan azt mondják, ha megszárad összemehet, ezért kell a takarás... közben meg ha pár mm takarással teszem fel a tapétát, egyrészt csúnya, másrészt nem ragad oda rendesen az a kis szél akármennyit ragasztózom...
Én csak a tapétát szoktam ragasztózni!
A "takarás" meg tapétaminta függő, van amelyiket takarással kell, van amelyiket "élbe" kell illeszteni, ahogy a mintája kívánja.
Köszi!
Utóbbi javaslatot inkàbb hanyagolnám, ennyi időm nincs rá, meghagyom a profiknak:)
Valóban jobb a tapétát ragasztózni, hiszen a falra kent ragasztót lekefézéskor visszahordod a tapétára (nehéz kicentizni, mert sietni kell, mivel a fal különböző mértékben szívja el a ragasztót és az állítgatás közben kiszáradhat az alja). Ha a gyártó azt ajánlja, hogy a falat kell bekenni, akkor azt kell tenni - feltehetően ez a fajta papír lassan is puhul be.
A makulatúra papírt nem azért rakjuk, hogy a tapéta ne menjen össze a széleknél (épp ellenkezőleg, a papíron jobban össze fog húzódni mint a gletten), hanem azért, hogyha feszüléskor megtépné a glettet, akkor a tapéta az illesztéseknél ne nyíljon szét, hanem látszólag a falon maradjon. Ha azt akarjuk, hogy ne menjen szét a tapéta az illesztéseknél, akkor jól ráütögetjük tenyérrel az előzőre, ezt leellenőrizzük 2 perc múlva is, utána ún. varrathengerrel lepréseljük.
Rárakni manapság nem szoktuk a tapétát a másikra, ezt csak a nagyon vékony papíroknál lehet megtenni, illetve szükséges.
Ha nagyon színes a tapéta a makulatúrát vagy az említett előre kimért illesztési pontokat egy hasonló színű műanyagfestékkel érdemes alákenni. Így, ha esetleg elrontod a tapétázást, legalább a laikusok nem veszik észre a fehéren vakító rést.
Remélem tudod, hogy a tapéta váltómintás (A/B lapok), 1 pontra szabható vagy szabadon szabható-e? Az első kettőnél a sarkoknál át kell fordulni a maradékkal!!! Mérésnél ezt figyelembe kell venni. 10.05-ös tapétánál ilyenkor 3 lap jön ki egy panelmagasságnál és lesz 2 méter hulladék.
No meg a papír kb fél centit nyúlhat széltében, 10 lapnál már 5 centi csúszás... Ha a fal ferde, akkor további csúszások lesznek, mivel ragaszkodni kell a függőlegeshez, mégis én pl. vagy egy ajtótokhoz vagy egy falhoz állítom be az elsőt jelölgetések, kicsapások, mérések nélkül.
Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? :)
Vinyltapétánál érdemes a falat lealapozni, mert átüthet a fal foltossága hónapokig (kifelé nem tud száradni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!