Láttatok már az Álomház című sorozatból részeket? Ez egy felújítással foglalkozó műsor Amerikában. Több részt is láttam, de én túl drágának találom a felújításokat.
Meg az érdekelne, hogy ott miért vannak más falak? Mert általában csak kirúgják a falat , vagy kalapáccsal verik le.
Nálunk mennyibe kerülne egy falat kibontani, hogy egybenyithassuk a konyhát és a nappalit? Köszönöm :)
7eshez, bocsi csak nem értek egyet vele
-zaj
Már régóta egyre csendesebb elszívókat csinálnak és annak se kell egész nap mennie.
-odaégett kaja
Ezzel én nem is kalkulálnék mert ez normál esetben elég ritka dolog.
-kijött feketén
Az hogy az apósa kőműves az nem jelenti azt is, hogy feketén lett megcsinálva, se az olcsó villanyszerelés sem.
-kőműves napi díj 30e-től kezdődik
Ha a fal bontható azt már saját kezűleg is meg lehet csinálni, bár kell egy bontókalapács is. Manapság már sokan sok mindent maguk csinálnak pont ezért, bár a bontás bevállalhatóbb mint a villanyszerelés, mert ahhoz kell a szakértelem és nem is veszélytelen.
-minden tiszta por lesz
Lehet venni takaró fóliákat egy 4x5 m-es kb 400Ft. Mindent le kell takarni mert tényleg nagyon poros, de a takaró fólia egy kicsi költség ebben és saját kezűleg is feltehetőek pl festőszalaggal.
-festetni is kéne egy új konyhában és akkor már nappaliban is
Ha minden klasszul le volt takarva nem kell ettől az egész lakást szinte újra festeni. A bontás helyén elég szépen levakolni és festeni, bár látszani fog, de ha szépen megcsinálják (ami manapság ritka) akkor nem zavaró és elég akkor festeni a lakást amikor az amúgy is aktuális. Aki ügyes az le is tudja festeni maga akár az egész szobát, csak ne folyjon meg de legyen eléggé fedett is a festés, már is olcsóbb.
-szagelszívót is át kell rakatni vagy ha nincs azt is venni kell
Át lehet azt rakni ha ügyes valaki és utánanéz alaposan hogyan kell ezt csinálni. Annyira nem kényes ez. Kérdés persze ki szeret bevállalni ilyesmiket?
Egy fal kibontása, bár nem csináltam és árakat most a neten néztem ki, saccolásra biztosan elég reális. Én megcsinálnám mint ahogy a vakolást festést csapszerelést stb csináltam már, de ez egyéni.
statikai szakvélemény
(kétszeri kiszállással)
40000Ft
bontás házilag
0 Ft
sitt konténer (saját megrakodással)
20000 Ft
vakolóanyag 5 kg (bőven elég)
1300 Ft
festék 5 l (bőben elég)
2000 Ft
csempe maradékból kellene hogy egyforma legyen
0 Ft
csemperagasztó 5 kg
1500 Ft
fugázó 5 kg
2500 Ft
takaró fólia 4x5 m
500 Ft/db (ebből több is kell és van nagyobb is)
festőszalag 50 m
500 Ft
Ez ha magatok csináljátok sacc 68 e Ft. 100e -ből akkor is ki fog jönni valószínűleg ha drágább lesz pár dolog. Bontásál én megkérdezném a statikust mire számítsak a bontandó fal szélein és alján, tetején. Ott biztosan kézi véső/kalapács lenne ami igényes munkát adna. Elsőre mindent teljesen letakarnék mert minden totál poros lesz én most takarítottam rokonnál mert nem takarófóliázott és komplett nagytakarítás kellett. Érdemes kiadni rá mert nagyobb mindenen állni fog vastagon a por. Szóval a fal széléig letakarnék mindent és mehet hajrá. :)
11-eshez.
Igen, de itt a szélsőségeket kell figyelembe venni, vagyis a főzést, nem pedig a poharak elmosogatását. Engem tévézés közben kifejezetten zavar ha valaki 3 méterre mögöttem csörömpöl. Főzés közben a leghalkabb szagelszívók is elég zajt termelnek, hogy a háziasszony ne hallja a tévét rendesen.
-Nem mindenkinek van a rokonságában kihasználható családtag, vagy nem biztos, hogy maga szeretne taknyolgatni ha az minőségileg volt előtte kivitelezve. Nyilván nem egy 50 éves lepukkant lakásról van szó, ahol oly mindegy, hogy hurkás a festék vagy ugrál a járólap, sokféle a konnektor stb. Rengeteg házilagos kivitelezést láttam, egyik sem érte el egy közepes szintű szakember szintjét.
A kibontott falhoz 5 kiló vakolóanyag? Talán 50. Ilyenkor a tégláig, 2 centinyi vakolatot kell pótolni 10-15 centis sávban és még szinteltérés is lesz a mennyezeten, amihez több anyag kell.
Egy 4-5 éves akár fehér szín is beérik annyira, hogy a javítások meglátszódjanak. Akkor már saroktól sarokig illik átfesteni, illetve érdemes az bontást egy aktuálissá váló festés előtt elvégezni... Nem utána egy évvel.
Nálunk a legújabb generációs szagelszívó van, sültkolbásznál bizony kell a 3-as fokozat és akkor a tévét már nem hallani a konyhából normál hangerőnél. Senki nem akar halláskárosodott gyerekeket szerintem csak azért mert a tévét fel kell tekerni.
Summa summárum, ami az amerikai konyha mellett szól:
- a kisgyerekeket jobban szemmel tarthatja a mama főzés közben
- társadalmi életet tud élni mindenki a térben, nincs kirekesztve a konyhai ember
- közvetlenebb kommunikáció (rendelés, óhaj esetén)
ami ellene szól:
- több, nehezebben lokalizálható kajaszag a nappaliban (szagelszívó a hagyományos konyhában is lehet!)
- a főzés intimitásának hiánya
- zavaró zajok a nappaliban pihenők kárára
Szerintem azoknak előnyösebb akiknek kisgyermekeik vannak és zajos társadalmi, baráti életet élnek. A hétköznapi életben, ahol kisebb a nyüzsgés, a zárt konyha az előnyösebb hosszú távon. Főleg ott ahol szeretik a halászlét, pörköltöt, sült kolbászt, töltött káposztát stb... és nem levesporokat és félkész kajákat esznek.
Kell még munkavédelmi szemüveg az 1000 Ft, bőr munkavédelmi kesztyű 1000 Ft de szerintem kapsz 500 Ft-ért is. Egy olcsó fal véső 1000 Ft. Bontó kézi kalapácsot használtan néznék pár ezer ft. De szemüveget használjatok ha ti bontotok mert pattog.
Az amcsi felújítások amúgy szerintem is drágák, de ott sok minden drágább mint itt. Én is néztem már ilyen filmeket és egy 100 négyzetméter körüli ház ára 500e dollár ami most 115 millió Ft és azok nagyon lepukkant házak. Nálunk ugyanazok 30-40-50 millióért vannak.
A falaik ott azért vannak fából mert általában az déli meleg éghajlatú vidék amiket mutatnak és nem kell annyira fűteni. Meg olcsóbb is és a telepes időkből ehhez szoktak hozzá, részben mert van ott is tégla építés.
14hez
A tvzés közbeni csend tényleg zavaró tud lenni, ezt aláírom. Jaja. Ez nagyon egyénfüggő ki mennyit néz azért tv-t, szerintem nem a legfontosabb dolgok közé tartozik. Most néztem meg a saját elszívó hangját és ez egy közepesen drága darab. A motornak kb nincs is hangja, de a levegő csőben futó surrogását azt tényleg lehet hallani. Motorzaj az nincs. Ezzel együtt ezt elismerem hogy tv-zés közben ha csörömpöl valaki vagy ez a suhogás ahogy áramlik a levegő van akit zavarhat.
Én pl szebben megcsinálom mint amiket a szakemberek csináltak eddig itt, pedig volt már itt villanyszerelő, burkoló (szépen dolgozott csak egy falon levált pár m2), festő (lefestett minden szerelvényt zárakat stb és a plafonon átüt a folt), ajtós (beépítette ujjamat kidughattam alul a lyukon és a takaró léceken nincs egy derékszög), vízszerelő (csaptelepről lespórolt tömítéseket és ferdén tette a kád csapot stb), fűtés szerelő (a beragadt csavart kiütésekor lejött egy db vakolat a vibrációtól és nem csinálta meg), bútorasztalos (a konyhabútoron annyi hiba van hogy elsorolni is sok de kb 15 hiba). Én mindet szebben megcsinálom, bár van hozzá előéletem is azért. Láttam én is csapnivaló házi falfestést.
"A kibontott falhoz 5 kiló vakolóanyag? Talán 50. Ilyenkor a tégláig, 2 centinyi vakolatot kell pótolni 10-15 centis sávban és még szinteltérés is lesz a mennyezeten, amihez több anyag kell. "
Aha azt elírtam nagyon. Akkor legyen benne a 100e-ben és legyen 25 kilós ami 3000 Ft. Akkor se túl drága. Nagyon faltól függ ezt nem lehet így méretek nélkül megmondani, azért is írtam saccra a dolgot. De egy vékony falvastagságnyi területre túl sok lenne az 50 kg. Inkább a 25. A mennyezeten nem biztos, hogy van szint eltérés, de persze nagyon is lehet. Itt valóban több kellhet mint írtam.
A 7-esben így írta "Mivel minden tiszta por lesz, festetni is kéne", na erre értettem, hogy a por miatt azért nem kell festeni ha letakarják az egész lakásrészt előtte. Ezért írtam így hogy "elég szépen levakolni és festeni, bár látszani fog, de ha szépen megcsinálják (ami manapság ritka) akkor nem zavaró". Ha az tényleg szépen van megcsinálva, vagy is a régi festés helyén tökegyenesen van megbontva már a festés is és azt lefestik, akkor az egy teljesen egyenes új festés lesz, ami nem annyira zavaró. Azt tudom hogy a legtöbben nekiesnének és az eredeti festés összevissza és egy túl széles sávban lenne megbontva. De meg lehet azt úgy csinálni, hogy csak a bontott rész vastagságán kelljen vakolni/festeni. Tudom hogy a szakiik nem szeretik az igényes megrendelőt és ezért lenne teljes festés belőle.
Sültkolbász és tv. Megértem és tényleg zajos a tv-zéshez képest főként maxon az elszívó. Nálunk csak a levegő suhogása hallható, de ez tényleg suhog. :)
A leniekkel egyet értek az jól összefoglalja.
Villanyszerelő se biztos, hogy kell. A kérdező még nem írta a kiszemelt falon van e villany vagy gáz víz vezeték. Lehet szerencsés és nincs. Ha van is lehet olyan változatot csinálni pont a spórolás miatt, mivel egy komplett víz-gáz-villany átvezetékelés az költséges, hogy azt a falat alul meghagyják.
Így:
Ez a megoldás is nagyon esztétikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!