Mennyit fogok veszíteni, ha nem az ablak alá helyezem a fűtőtesteket a régi típusú, szigeteletlen, faablakos társasházi lakásban?
Interneten található tanácsok mindenképpen az ablak alá elhelyezést javasolják, amit teljesen megértek műszaki és levegő áramlástani szempontból.
Én mégis gondolkodom azon, hogy nem az ablak alá teszem a fűtőtestet.
Vajon jobban fogok így fázni? Sokkal rosszabbul fogok járni?
Pro és Kontra érveim:
- Nagyon jó kilátásom van a városra, ha az ablak alá teszem a mindennel együtt 21,8cm mély fűtőtestet, sokkal nehezebb lesz kihajolni az ablakon és nézegetni a várost (szoktam ilyet tenni, nem csak álmodozás)
- Szeretem a földig érő függönyt lakberendezés szempontjából, most is ilyen van fent, ráadásul nehéz volt kiválasztani a megfelelőt. Ha az ablak alá teszem a fűtőtestet, a függöny így ebben a formában nem maradhat, azaz nem lehet földig érő függönyöm (a fűtőtest elektromos, tilos függönyt elé tenni)
- Ha nem az ablak alá teszem, akkor el tudom helyezni a fűtőtestet a szoba egyik olyan részében, ahol van levegőáramlás, mégis a legkevesebbet használt szoba rész, legkevésbé lesz útban a fűtőtest
- Ha az ablak alá teszem, akkor a szigeteletlen fal miatt a fűtőtest fal felé eső része az utcai falat fogja fűteni
- Áramlástanilag a legjobb elhelyezési mód az ablak alatt lenne
6. osztályos fizikai alap ismeretek szükségesek az 1# válasz feldolgozásához, és 1. osztályos matek a példa megértéséhez.
bugyuta példa 1: Ha 1000 wattot kell előállítani az adott helyiség fűtéséhez, egy meghatározott hőmérséklethez, akkor mindegy hova teszed azt a radiátort, mert mindig ugyan annyit kell neki fűtenie, fix előremenő hőmérséklet esetén.
bugyuta példa 2: 1000 watt hőenergiát lead:
1000 wattos radiátor 1 óra alatt
2 db 500 wattos radiátor 1 óra alatt
1 db 500 wattos radiátor 2 óra alatt.
Komolyan mondom az itt válaszolók/értékelők jó része nem tudom mit csinált általános iskolában. (csak az sértödjön meg, akire vonatkozik)
Lehet én sem voltam egyértelmű a kérdezéskor. Nem feltétlenül a fűtési költség szempontjából érdekel az elhelyezés jelentősége, hanem hőérzet szempontjából.
Szóval ha nem az ablak alá teszem a radiátort, előfordulhat, hogy a hőáramlás rosszabb lesz a szobában, és ugyanannyi befektetett energia mellett fázósabb érzetem lesz egy teli szobafal mellett elhelyezett radiátor esetében, egy ablak alá helyezetthez képest?
Amúgy még egy pozitív érv eszembe jutott a nem ablak alá helyezéshez. Ugye írtam, hogy ablak alá helyezve, a radiátor hátsó fele az utcai falat fűti. Ha egy belső válaszfal elé teszem, akkor a másik szobával közös falat fűtőm a radiátor hátsó felével, ez nekem picit kedvezőbbnek hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!