Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mennyit fogok veszíteni, ha...

Mennyit fogok veszíteni, ha nem az ablak alá helyezem a fűtőtesteket a régi típusú, szigeteletlen, faablakos társasházi lakásban?

Figyelt kérdés

Interneten található tanácsok mindenképpen az ablak alá elhelyezést javasolják, amit teljesen megértek műszaki és levegő áramlástani szempontból.

Én mégis gondolkodom azon, hogy nem az ablak alá teszem a fűtőtestet.

Vajon jobban fogok így fázni? Sokkal rosszabbul fogok járni?

Pro és Kontra érveim:

- Nagyon jó kilátásom van a városra, ha az ablak alá teszem a mindennel együtt 21,8cm mély fűtőtestet, sokkal nehezebb lesz kihajolni az ablakon és nézegetni a várost (szoktam ilyet tenni, nem csak álmodozás)

- Szeretem a földig érő függönyt lakberendezés szempontjából, most is ilyen van fent, ráadásul nehéz volt kiválasztani a megfelelőt. Ha az ablak alá teszem a fűtőtestet, a függöny így ebben a formában nem maradhat, azaz nem lehet földig érő függönyöm (a fűtőtest elektromos, tilos függönyt elé tenni)

- Ha nem az ablak alá teszem, akkor el tudom helyezni a fűtőtestet a szoba egyik olyan részében, ahol van levegőáramlás, mégis a legkevesebbet használt szoba rész, legkevésbé lesz útban a fűtőtest

- Ha az ablak alá teszem, akkor a szigeteletlen fal miatt a fűtőtest fal felé eső része az utcai falat fogja fűteni

- Áramlástanilag a legjobb elhelyezési mód az ablak alatt lenne

jan. 25. 12:13
 1/10 anonim ***** válasza:
67%
A lakásodnak hő igeénye van, mindegy hol a radiátor ugyan annyit kell vele fűteni, az már más kérdés, hogy a huzatos ablakon beáramlő hideg leveő melegítés nélkül körbejár majd téged.
jan. 25. 12:23
 2/10 anonim ***** válasza:
43%
Főleg a hely kihasználhatóság miatt teszik a radiátort az ablak alá, nem rontja a teljesítményét ha máshova helyezed el.
jan. 25. 12:53
 3/10 anonim ***** válasza:
75%
Nem a levegő áramlás miatt teszik oda, hanem mert akkor nem tudsz bútort tenni oda ahová a radiátort teszed.
jan. 25. 13:48
 4/10 anonim ***** válasza:
11%

6. osztályos fizikai alap ismeretek szükségesek az 1# válasz feldolgozásához, és 1. osztályos matek a példa megértéséhez.

bugyuta példa 1: Ha 1000 wattot kell előállítani az adott helyiség fűtéséhez, egy meghatározott hőmérséklethez, akkor mindegy hova teszed azt a radiátort, mert mindig ugyan annyit kell neki fűtenie, fix előremenő hőmérséklet esetén.

bugyuta példa 2: 1000 watt hőenergiát lead:

1000 wattos radiátor 1 óra alatt

2 db 500 wattos radiátor 1 óra alatt

1 db 500 wattos radiátor 2 óra alatt.

Komolyan mondom az itt válaszolók/értékelők jó része nem tudom mit csinált általános iskolában. (csak az sértödjön meg, akire vonatkozik)

jan. 25. 13:49
 5/10 A kérdező kommentje:

Lehet én sem voltam egyértelmű a kérdezéskor. Nem feltétlenül a fűtési költség szempontjából érdekel az elhelyezés jelentősége, hanem hőérzet szempontjából.

Szóval ha nem az ablak alá teszem a radiátort, előfordulhat, hogy a hőáramlás rosszabb lesz a szobában, és ugyanannyi befektetett energia mellett fázósabb érzetem lesz egy teli szobafal mellett elhelyezett radiátor esetében, egy ablak alá helyezetthez képest?

Amúgy még egy pozitív érv eszembe jutott a nem ablak alá helyezéshez. Ugye írtam, hogy ablak alá helyezve, a radiátor hátsó fele az utcai falat fűti. Ha egy belső válaszfal elé teszem, akkor a másik szobával közös falat fűtőm a radiátor hátsó felével, ez nekem picit kedvezőbbnek hangzik.

jan. 25. 16:24
 6/10 anonim ***** válasza:
0%
Teljesen mindegy hogy hol van. A vaskályhákat, kéményes gázkonvektorokat se teszik soha az ablak alá.
jan. 25. 20:15
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Hacsak nem lesz egy meleg hőfal az ablaknál a radiátor által, folyamatosan azt fogod érezni hogy huzat van
jan. 27. 09:25
 8/10 anonim ***** válasza:
48%

Azért rakják az ablakhoz, mert az a leghidegebb pont a helyiségben, egyenletesebb lesz a hőmérséklet.

A fazékban az ételt sem felülről melegítjük.

jan. 27. 13:50
 9/10 anonim ***** válasza:
60%

Van különbség, de már lényegesen kisebb azért, mint régen.

Anno a rosszul szigetelő faablakok idején hidegebb időszakokban természetes volt, hogy az ablak belső oldalán jég, úgynevezett jégvirág keletkezett, hiába pakolták a kályhákat a helyiség belső oldalán. Ami azt jelentette, hogy az ablaküveg mellett 0 fok közelében volt a hőmérséklet, a helyiség másik oldalán meg 20 fok körül.

Manapság már a hőszigetelő ablakok sokkal kevesebb hőt engednek ki (ill. hideget be), de azért még mindig az ablak felőli oldal a leghidegebb. Az itt lévő fal is hidegebb, mivel a másik oldalán a szabad levegő van, nem fűtött tér.

Ha nálad faablak van, feltehetőleg az se annyira ramaty már, de akár több fokkal is hidegebb lehet a szoba ablak felőli oldala, amennyiben nincs ott a radiátor, hogy kiegyenlítse a különbséget.

Azt meg tudod nézni, fagypont körüli időben nálad konkrétan mennyi különbség van a helyiségek ablak felőli, ill. ellenkező oldala közt. És el tudod dönteni, hogy mennyire fog zavarni az itteni hideg, vagy tudsz úgy élni, hogy ezt a részt elkerülöd, nem tartózkodsz itt sokat.

Egy ilyen szerkezettel meg tudod nézni, hogy hány fokos a fal az ablak oldalán meg a többi oldalon, valamint hány fokos maga az üveg (mikor nem süt rá a nap):

[link]

jan. 27. 15:27
 10/10 anonim ***** válasza:

A radiátort azért javasolták régebben az ablak alá tenni, mert a feláramló meleg konvekció az ablakon megakadályozta a pára lecsapódását.

Én magam is sokat veszekedtem a generálkivitelezővel a házam felújítása során, mert ő a konyhaablak alatt meg akarta hagyni a korábban odatett radiátort. Én meg azt mondtam, hogy az egész földszinten padlófűtés lesz, így a konyhában IS. Nem lesz egy darab radiátor sem, és az ablak előtt is konyhapult lesz. Mondjuk az ablak is ki lett cserélve mindenütt fából készült két üvegréteggel rendelkező modellre (12 éve), de a kivitelező azt jósolta, hogy állandóan folyni fog a hőszigetelt ablak üvegén is a víz a radiátor nélkül. De nyilván én voltam a megrendelő, kötöttem az ebet a karóhoz, úgy csinálta, ahogyan én mondtam. 12 év tapasztalata az, hogy nem kell a radiátor a konyhaablak elé, sohasem folyt a pára az ablakon. Nyilván szellőztetek, és a páratartalmat 40-60% közti értéken tartom. Ha meg sütök-főzök, akkor megy a kültérre kivezetett páraelszívó.

Ha a te ablakodon behúz a cúg, akkor annyit fogsz érezni, hogy hideg levegő áramlik a padlón. Mert míg korábban a radiátoros fűtés a beáramló hideget felkapta magával, összekeveredett a meleg levegővel, és ez indult útjára a szobában, most ez nem lesz meg, és a hideg levegő az ablakon bejőve lecsorog a padlóra, és lent folyik szét.

jan. 28. 15:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!