Bojler 1/2 -es kimenetre 3/4 okoz gondot?
Mivel az egész házat kell ellátnia, kvázi "gerinc". A leágazások lehetnek kisebb méretek.
Most egy ujjnyi rézcső hozza be a melegvizet és marha kevés. Ha 2 csapot kinyitunk, akkor érezhetően nem bírja ellátni vízmennyiséggel.

Nem feltétlen. A 3/4-es cső akkor is indokolt lehet, ha a bojler kimenete csak fél colos, azonban csak a strangnál lenne indokolt. Tehát ha aljzatban, ha falban szerelsz, akkor a bojlertől elrohansz egy 3/4-es stranggal a csapok felé és arról pl. T-idomokkal lefordulsz de már 1/2 collal. Az utolsó csaphoz, ha túl messze van az előtte lévőtől, még oda is érdemes akár 3/4 collal elmenni. A helyzet az, hogy egyrészt nagyobb csőben a vízáramlás kevésbé turbulens, így ez kisebb energiaveszteséget jelent, másrészt a víznyomás pont, hogy akkor fog csökkenni, ha 1/2 colos csővel mész el a bojlertől a csapokhoz és 1-nél több csapot nyitsz ki (egyszerre), akkor drasztikusan fog csökkenni a víznyomás. Hiába 1/2 colos a bojleren a csatlakozás, jóval kisebb mértékben fog csökkenni a víznyomás, ha 3/4-es a strangod és csak a csapokhoz fordulsz le a strangról 1/2 collal, de ez nekem nem szakmám, majd max. jön egy vízszerelő és megmondja, hogy a villanyszerelő ne pofázzon bele a vízügyekbe.
Hideg víz belső hálózat kiépítésénél is érdemes ugyanezt követni, azaz a strang 3/4, és a csapkiállásoknál erről 1/2 collal fordulsz le.
Magamnak csinálok kb mindent. A fűtésnél és a víznél is bevált eddig, hogy speciel 26os csővel megyek és 20-assal ágazok le. Ezzel eddig nem volt semmi gond. Ránézésre nekem a 26os tűnik a 3/4-es megfeleljének, de valahol olvastam, hogy az a colos, fene tudja.
Szóval a melegvíz bejövőnek el kell látnia egy konyhát és 2 mosdót. Erre a fél colt kevésnek tartanám.

Minél kisebb a cső, annál több nyomás esik rajta a távolság függvényében. (néhány méteren elhanyagolható)
Ha azonos nyomásod van egy 1/2 és 3/4 csőben, akkor a nagyobb cső azonos nyomáson több vizet szolgáltat.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!