Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Mi a megoldás egy ilyen...

Mi a megoldás egy ilyen helyzetre? Élet-halál kérdés lehet. Egy hajléktalan ismerősöm kapott egy önkormányzati lakást használatra, de ennek az a feltétele, hogy teljeskörűen felújítja vagy felújíttatja, aminek része az elektromos (folytatás lent)...

Figyelt kérdés
... hálózat felújítása is. De a földelés nincs is bevezetve a lakásba, csak a fázis és a nullavezeték. És ez egy társasházi lakás, egy kb. több mint 100 éves, régi gangos, belső udvaros, függőfolyosós házban a második emeleten, és ha volt is felújítva, az már évtizedekkel ezelőtt lehetett. Földelés nélkül ugye papíron sem lesz jó a hálózat, de a földelés bevezetéséhez a közös falakat is meg kellene ugye bontani, ami meg nem az ő hatásköre. Szerény véleményem szerint amúgy az egész házat fel kéne újítani tokkal-vonóval, mert egy pusztulat az egész, de a helyzetet még az is súlyosbítja, hogy villanybojlere lett, és azt meg konkrétan életveszélyes földelés nélkül használni. Hova forduljon segítségért? Szeretné csendben meghúzni magát, mert aggódik, hogy nehogy megint hajléktalan legyen, de ez így nem maradhat. Papíron se jó, és ráadásul életveszélyes. És fogalma sincs, hogy ott a házban van-e egyáltalán földelés, és ha van, akkor az jó-e még, vagy már rég megette a rozsda. A ház felújítását a lakóknak kellene finanszírozni, de ebbe az önkormányzati lakásba kinek kellene bevezetnie a földelést? Az önkormányzatnak?

tegnapelőtt 23:45
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ő ezt sehogyan sem tudja megoldani. Ez a fogyasztásmérő méretlen oldalán van megfelelően kialakítva é a PEN szétválasztása. A méretlen oldal közös rész, akárcsak a ház külső és közös részei. Reg szerelőt keress, kijön megnézi, elmondja mit tud csinálni, hogyan. Látatlanba nem lehet megmondani. Az ismerősödnek 3 szállal el kell menni az óráig neki, a lakástól-lakáselosztótól.

Az óra környéki szerelés amúgyis plombabontással jár, reg szerelő kell hozzá.

tegnap 04:46
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Menjen nyugodtan oda és maradjon ameddig bír (van hogy az önkormányzat nehezen tud kidobni valakit) lehet szerencséje lesz egy időre...
tegnap 05:28
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Saját hatáskörben a lakáson belül fel lehet újítani az elektromos hálózatot. Amíg nem jön zöld-sárga a lakásba, addig a lakáselosztóban lesz a PEN-csomópont.

Ami az EPH-t illeti, amelyik fémfelülettel kis ellenállás mérhető a nulla felé, az bekötném (mert ha van a nullán túlfesz, úgyis megjelenik rajta) ami szakadást mutat, oda csak elvinném a zöld-sárgát és csak akkor kötném be, ha a társasházi helyi földelés rendeződött.

Villanybojler kismegszakítóját használat előtt lekapcsolnám. Sajnos ez sem egy életbiztosítás, mert ha bárhol a házban a vízvezetékre van kötve a védőföld és lesz egy zárlat, abból kialakulhat veszélyes helyzet.

De a közös földelést csak a társasház közösen tudja megoldani.

tegnap 10:31
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Konzultálni kell a közös képviselettel és az önkormányzattal is. A falak az közös tulajdon/közös terület jogilag, szóval nem lehet nem bevonni a Társasházat.
tegnap 10:57
 5/8 anonim ***** válasza:

Előre kéne konzultálni egy VBF felülvizsgálóval, mert itt nem nagyon lesz olyan megoldás, amibe a tudatlanabbja bele ne kötne. Ezt nem helyettesíti a Gyakori multiuniverzális zsenicsapata. :D

Ha én lennék felülvizsgáló (de már kiszálltam a dologból,szóval ne zargasson senki), én végignézném a házat, mert teljesen valószínűtlen, hogy az utóbbi 50-60 évben senki sem bővített automata mosógép, stb miatt, és akkor valamilyen érintésvédelmi megoldást alkalmaztak, amihez lehet igazodni. Ez nagyjából két megoldás lehetett, vagy a vízcső, vagy a PEN.

tegnap 13:46
 6/8 anonim ***** válasza:

5: VBF? Ez mit jelent?

Milyen végzettséged van?

tegnap 20:02
 7/8 anonim ***** válasza:

Na, és neked?

És szerinted mi az a NIMSZ?

:D

tegnap 21:29
 8/8 A kérdező kommentje:

#6: VBF = Villamos Biztonsági Felülvizsgálat

Viszont én azt kérdezném tőled 5-ös, hogy tudnál esetleg ajánlani magad helyett valakit, aki jól, lelkiismeretesen dolgozik, és nem túl drága? (Azért fogalmaztam így, mert természetesen inkább drága legyen, csak csinálja meg jól, mert én is tudom, hogy annak nincs semmi értelme, hogy olcsó, de nem csinál jó munkát.)

tegnap 22:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!