4éve vásárolt teljesen felújított házunk belül a lamináltpadló szegély fölött a külső falaknál illetve az ablak fölött vizesedik,minden reggelre vízcseppek vannak a falon. Valaki hasonló helyzetben?
9 vagyok. 10-es ez nekem is a tippeim között lett volna már csak a fizika miatt is, de pont a vita gerjesztés miatt nem akartam behozni. :D
A klíma általában felső síkban van, a meleg levegő pedig felfelé száll. Nyilván a klíma fúj, szóval valamennyire "kevergeti" a térben a levegőt, de ez kevés ahhoz, hogy felületeket "átmelegítsen", pláne padló közelben. Erről megoszlanak a vélemények, szerintem kiegészítésnek jó, fő fűtési rendszernek harmatos lófütty.
A padlót újra építették elvileg. A válaszfalak el lettek bontva? Mert ezek alatt sosincs víz szigetelés, de még az alap is ritka.
Így válasz falak mentén feljön a pára, hiába vízszigetelték a padló, és hiába kötötték össze a főfal víz szigeteléséve.
A pára ott csapódik ki ahol hő híd van.
Nyílászárok hogyan lettek beépítve? Beton párkányok maradtak? XPS van körbe a nyílászáró keretben? Kívülről eps-el el lett takarva a purhabozás, úgy hogy 2-3 cmt rátakar a tokra is?
A gumiszigeteléses ablakok bent tartanak minden párát, te meg nem szellőztetsz eleget.
Minél magasabb a páratartalom, annál melegebb felületen is le fog csapódni a víz. (De hogy falon lecsapódjon, ahhoz már azért hihetetlen körülmények kellenek.)
Ha mondjuk 22 fokos a szobalevegő, és 90%-os a relatív páratartalom, akkor már 20,3 fokos felületen is lecsapódik a pára. És ennyi különbség azért valószínű is, hagyományos fal esetén.
Ezt az értéket egy harmatpont-táblázatból néztem ki:
Ha komolyan utána akarsz járni, akkor legalább egy hygrométert vegyél, hogy lásd, mennyi bent a pára:
Esetleg még egy infrahőmérőt is, ami annyira éppen nem pontos, de a fal és a levegő hőmérsékletének összehasonlítására jó:
Ezekkel és a táblázattal már pontosan tudod elemezni, hogy miért csapódik le nálad a víz a falon.
12+
Hol teregsz?
Ha nincs szárítógéped vegyél! Az ha nem a lakásba csapódik ki a teregetésből adódó pár már nagy sokat fog segíteni a helyzeten. De akár meg is szüntetheti a problémát
Hányan vagytok általában, mekkora a légtér, rendszeresen főztök, van sok szobanövény, bent teregettek?
Magas a páratartalom, ezek okozhatják.
Páramentesítő jó lenne, vagy ablakokba légrést kellene szerelni.
Esővizet elvezetitek a háztól?
Eresz csatorna körben van a házon?
Van egy érzésem, nagyon elcsesztetek több dolgot is felújítás közben.
https://www.youtube.com/watch?v=QysZOx8-8fc&ab_channel=K%C3%..
https://www.youtube.com/watch?v=MnJVpb_6vtE&ab_channel=K%C3%..
Ezeket nézd végig aztán mérlegeld mik maradtak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!