Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Társasházi lakás, feszültség...

Társasházi lakás, feszültség a fázison, akkor is, ha minden ki van kötve. Mi történik itt?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Természetesen villanyszerelő lesz a megoldás, de szeretném megérteni a problémát, és kikérni a véleményeteket. Illetve abban nem vagyok biztos hogy saját, vagy szolgáltatói villanyszerelőnek kell-e ebben az esetben szólni.

Adott egy társasházi lakás, felújítás alatt. A villanyórából beérkezik négy (?!) vezeték. Föld, nulla, és két fázis. (Legalább is a színek erre utalnak). A két fázisvezetékből egyik volt eddig is csak bekötve, illetve a villanyórában lévő három kapcsolóból egyik használva.

Van még két frissen kialakított áramkör az egyik szobába, új ÁVK, kismegszakítók, pár konnektor, lámpa, lámpakapcsoló.

A jelenség a következő:

A föld és a nulla közt sikerült kb 80V-t mérni. Az első gondolatom hogy a lakáson belül lett valami elrontva.

Elkezdtem felmérni, hogy mi lehet a baj, és oda jutottam, hogy konkrétan mindent kikötöttem: A villanyórából érkező drótok lógnak a levegőben, semmihez sincsenek kötve, és így is mérek a föld és nulla közt 12-13V-t.

Szóval úgy is feszültséget mérek, hogy semmi, abszolút semmi nincs bekötve. Gondolom innentől a baj - legalább részben - a lakáson kívül van.

Gondolom kábel sérülés szóbajöhet, de attól függően hogy mekkora részét bontom le a hálózatnak, mindig mást, de a 12V-nál határozottan többet mérek. Úgy is ha az első elosztónál lebontom a wago-kat, úgy is, ha csak egyik vagy másik vonalat kapcsolom be. 20-30V, 60-90V

Nagyon aggasztó és teljesen káosz a dolog.

Ráadásul, a multiméterem a fázis és nulla közt 0.85 khz frekvenciát mért. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy nem-e a multiméterem szar, de sajnos a fázisceruza is pislákol a földelésen. Szóval valami baj biztos hogy van.

nov. 23. 11:10
 1/6 anonim ***** válasza:
19%
Nagyon szépen elvezetted magadat a hülyeirányba.
nov. 23. 11:45
 2/6 anonim ***** válasza:

2 fázist nem szokás adni, de a szerződésedből kitűnik, hogy 1 vagy 3 fázisod van, de az órai kismegszakítókból is.

A bejövő vezetékeket ha már szétszedted, ott kéne mérni a bejövőkön a feszültségeket.

A digitális műszerek is megmérik a kapacitív feszt, mert terhelésük az nulla, ugyanúgy átráznak mint a fázisceruza

nov. 23. 12:49
 3/6 A kérdező kommentje:

Első kommentelő, nem értem a stílust. Ha konstruktívan hozzá tudsz szólni, elmondani pontosan mi a hiba, azt megköszönöm, egyébként mi értelme volt a fentinek? Jól esik belerúgni abba aki segítséget kér?

Második válaszoló:

Köszönöm az értelmes hozzászólást. Viszont nem teljesen értem mire akarsz kilyukadni. Azt mondod, hogy ha már szétszedtem ott kellene mérni a bejövőn a feszülséget. Pontosan ez történt. Pontosabban, ezt is mértem, ott lett 12v mérve.

A szerződés nincs kéznél, az óra három fázisú. Ettől függetlenül a második fekete vezetéken nincs áram akkor sem, ha mindhárom kapcsolót bekapcsolom, illetve eleve nincs is annyi vezeték, szóval ha három fázisom is volna, sokra nem megyek vele. Igazából ez csak érdekesség, nem tudom hogy a problémával kapcsolatos-e.

nov. 23. 14:18
 4/6 anonim ***** válasza:
Nem a stílus a lényeg.
nov. 23. 15:28
 5/6 anonim ***** válasza:

2# nem tudni hol van szétválasztva a PEN. Ha óránál, akkor nem lehet ennyi különbség. De ha a társasházi felszálló 5 ér, akkor lehet jogos a 12V mérésed.

A többiről nehéz véleményt mondani látatlanba. Talán fotó többet mutat, óra mögé, és a óra előtti fővezet3ket úgysem látod. 3fázist régen oda adtak, ahol vilkanytűzhely volt, másként csak 1fázist. Persze 10-20 éve ig3nyelhettek.

nov. 23. 16:06
 6/6 anonim ***** válasza:
51%

"Köszönöm az értelmes hozzászólást. Viszont nem teljesen értem mire akarsz kilyukadni."

Akkor mit köszönsz rajta? Miért hívod értelmesnek, ha nem érted?Sületlenségeket hadoválsz, és még sértődékeny is vagy.

Segítek, lásd, hogy én vagyok az egyetlen, ezt a "A digitális műszerek is megmérik a..." kezdetű mondatot kellene értelmezned.

nov. 23. 17:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!