Társasházi lakás, feszültség a fázison, akkor is, ha minden ki van kötve. Mi történik itt?
Sziasztok!
Természetesen villanyszerelő lesz a megoldás, de szeretném megérteni a problémát, és kikérni a véleményeteket. Illetve abban nem vagyok biztos hogy saját, vagy szolgáltatói villanyszerelőnek kell-e ebben az esetben szólni.
Adott egy társasházi lakás, felújítás alatt. A villanyórából beérkezik négy (?!) vezeték. Föld, nulla, és két fázis. (Legalább is a színek erre utalnak). A két fázisvezetékből egyik volt eddig is csak bekötve, illetve a villanyórában lévő három kapcsolóból egyik használva.
Van még két frissen kialakított áramkör az egyik szobába, új ÁVK, kismegszakítók, pár konnektor, lámpa, lámpakapcsoló.
A jelenség a következő:
A föld és a nulla közt sikerült kb 80V-t mérni. Az első gondolatom hogy a lakáson belül lett valami elrontva.
Elkezdtem felmérni, hogy mi lehet a baj, és oda jutottam, hogy konkrétan mindent kikötöttem: A villanyórából érkező drótok lógnak a levegőben, semmihez sincsenek kötve, és így is mérek a föld és nulla közt 12-13V-t.
Szóval úgy is feszültséget mérek, hogy semmi, abszolút semmi nincs bekötve. Gondolom innentől a baj - legalább részben - a lakáson kívül van.
Gondolom kábel sérülés szóbajöhet, de attól függően hogy mekkora részét bontom le a hálózatnak, mindig mást, de a 12V-nál határozottan többet mérek. Úgy is ha az első elosztónál lebontom a wago-kat, úgy is, ha csak egyik vagy másik vonalat kapcsolom be. 20-30V, 60-90V
Nagyon aggasztó és teljesen káosz a dolog.
Ráadásul, a multiméterem a fázis és nulla közt 0.85 khz frekvenciát mért. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy nem-e a multiméterem szar, de sajnos a fázisceruza is pislákol a földelésen. Szóval valami baj biztos hogy van.
2 fázist nem szokás adni, de a szerződésedből kitűnik, hogy 1 vagy 3 fázisod van, de az órai kismegszakítókból is.
A bejövő vezetékeket ha már szétszedted, ott kéne mérni a bejövőkön a feszültségeket.
A digitális műszerek is megmérik a kapacitív feszt, mert terhelésük az nulla, ugyanúgy átráznak mint a fázisceruza
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!