Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Milyen fűtéssel járnék a...

Milyen fűtéssel járnék a legjobban?

Figyelt kérdés

Vettem egy 60 négyzetméteres házat. Felújítandó így nincs benne fűtés.

A nyílászárók már ki vannak cserélve, a homlokzatra majd fog jönni 10cm szigetelés illetve álmennyezettel a belmagasság le lesz hozva 255cm-re amibe majd lesz rakva 10 vagy 20cm gyapot.

Gáz:

Csonk van a ház elött. A rendszer kiépítéséte kaptam egy 2.2 milliós ajánlatot, de megmondom őszintén, én nagyon nem szeretnék gázzal fűteni. Illetve, ha még is ez lenne jobban hajlanék a padlófűtésre.

Klíma H tarifával:

2 szobába + 1 a konyhába lenne, de ugye jönne erre az évente 1x (vagy inkább 2x?) tisztítás ami klímánként 20.000 forint körül van így ez megemelné a kiadásokat. Persze ennek a bekerülési költsége a legolcsóbb, viszont akkor a fürdőbe kellene egy kiegészítő fűtés.

Erre mit javasolnátok? Illetve valóban igaz, hogy terjeszthet baktériumokat?

Hőszivattyú H tarifával:

Számomra persze ez lenne a legszimpatikusabb. Padlófűtés menne róla, de drága a bekerülés. A kérdésem az, hogy nagyjából mennyi lehetne egy ilyen rendszert kiépíteni?

okt. 20. 09:15
 1/6 anonim ***** válasza:
55%

10cm többet rakj ha van lehetősèged. Sokat nyom a fűtèsszámlán ès a belső hőeliszláson, amitől komfortosabb. Álmennyezet sztem felesleges, padlasra normális hőszigetelès 20cm. Álmennyezetbe csupa hőhidas a hőszigetelès, nem jó.

Így lehet alacsony hőfokú fűtèsed amit bármivel megoldhatsz. Padlófűtèsnèl aljzatot fel kell szedni, 10cm hőszigetelès min kell.

Klímánál a hőcserèlő nedves, párás, ezèrt jó baktèriumtelep, illetve por is tapad rá. Ezèrt kell tisztítani ès fertőtleníteni.

Fürdőbe bármilyen ventilátoros gyorsan felmelegíti, csak ne fürdő emberre fújja, mert hideg èrzetet ad. De fürdès idejère bármi megteszi ami fűt.

okt. 20. 09:31
 2/6 anonim ***** válasza:

Nem tudjuk milyen falazat, de jó eséllyel mehetne rá 15-18 cm szigetelés is.

Én raknék be H tarifával központi klímás hűtés/fűtés/szellőztetés rendszert. A hidegburkolatos helyiségekbe (vagy mindenhova) elektromos padlófűtést kiegészítésként. Emellé persze be lehet építeni még egy nagyobb törölközőszárító radiátort a fürdőbe, az úgyis hasznos.

okt. 20. 12:01
 3/6 A kérdező kommentje:

És lenne benne hőtükör fólia? Akkor is lenne hőhíd?

Akkor a padlófűtés igen megdobná a költségeket

A klímánál, ha rendszeresen tisztítva illetve fertőtlenítve van nem lesz gond?

Köszönöm a válaszod!

40-es tégla. Törölközőszárítóra nekem azt mondták, hogy szart se ér, csak a villanyórát pörgeti. (Egyèbként azt akartam)

okt. 20. 15:09
 4/6 anonim ***** válasza:

Akkor is hőhidas lesz, mert az összes fal a hőszigetelèsen kívül a hideg tèrben van. A födèm az összes falra viszi a hideget a padlás felől.

A hőtükör fólia csak annyi, hogy a hő sugárzásba terjedő rèszèt kèpes visszaverni. Semmi több.

Klímát rendszeresen takarítva a problèmamentes.

Ha elèg jó a hőszigetelès, akkor gyorsabb a belső hőáramlás mint a vesztesèg, így egyenletes hőfok alakul ki. A fürdőben sem lesz alapvetően hideg, max komfort miatt 1-2 fok hőt kell emelned. Ez gyorsan bármivel megvalósítható. Akár fali fűtővel is,

okt. 20. 15:30
 5/6 anonim ***** válasza:
Lètezik lègcsatornázható klíma is, illetve radiátorokkal is lehet hőszivattyút üzemeltetni.
okt. 20. 15:40
 6/6 anonim ***** válasza:

Az álmenyezetet gondold át jobban. Én nem javaslom hogy 255cm-re lehozd. Amellett hogy semmi értelme, a közhiedelemmel ellentétben lényeges fűtési költséget nem spórolsz vele, és még aránytalanul nyomasztó is lesz odabent a tér. Értékcsökkentő faktor is az alacsony belmagasság, későbbi eladáskor gond lehet. A hőszigetelés elhelyezését semmiképp nem javaslom az álmenyezetbe. Csak a padlásfelőli hőszigetelést javaslom.

Ami a falak hőszigetelését illeti, előzetesen ellenőrizni szükséges a vízszigetelést, a falak vizesedését meg kell szüntetni (minden második régi ház szenved ettől...).

Ami a fűtést illeti, a legkomfortosabb és a legolcsóbb fentartású az a gázkazános fűtés. Ha most nem is kötteted be a gázt, én mindenképp kiépítenék egy radiátoros rendszert (esetleg padlófűtéssel kiegészítve igény szerint) egyenlőre vegyestüzelésű kazánnal. Aztán később, ha mégis behúzatod a gázt, akkor már egyszerű lesz beüzemelni a gázkazánt.

A klímás, hőszivattyús fűtéseket én elfelejteném, én is úgy kezdtem, hogy majd ilyet csinálok. Hát a nagy frászt, sorra jöttek a buktatók, meglepetések. Rossz irány volt. Drága, gazdaságtalan, esetleg műszakilag se lehetséges, ha nem akarsz még egy plusz gondot, akkor leteszel róla. Persze saját döntésed, ha azt mondod kell a hőszivattyú, vágj bele. Villanybővítés, H-tarifa bekötése, évekig húzódó folyamatok, stb.

okt. 20. 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!