Elektromos autó töltéshez szeretnék kihúzni új vezetéket, milyen vezeték ajánlott?
Villanyszerelő vagyok. Mivel jelenleg is 3 fázisod van, én mindenképp 3 fázisban gondolkodnék, és mivel írtad a későbbi, nagyobb teljesítményt is, én biztos ami biztos alapon kiállnék egy 5x10-el, erre a zárt garázsba tenni egy elosztót, és abból leállni most sima konektorra kintre és bentre is, normál 3x2,5-el.
A 30 méter távolság is már akkora hogy figyelembe kell venni.
A jelenlegi teljesítményre bőven túltervezett, de később már nagyobb rombolás nem lesz belőle.
11kw töltők 3x16A igènyelnek, 22kw osak 3x32A kell nekik.
Az 5 eres kábel mindenkèppen indokolt, mert nagyobb teljesítmèny ès több fázis is terhelhető 2 töltővel, vagy kèsöbbre a nagy teljesítmènyűek 3 fázisosak.
A 6mm2 kábelt is 32A megtudod terhelni, de akkor a lakásra nem lesz fogyasztásodat. 5x6mm2 nál nagyobb felesleges.
Az 5x4mm2 is tudsz full elektromosat tölteni, ès mèg tartalèk is marad. A 30 mèter sem vèszes.
#2 vagyok, igen, az 5x4 is tökéletesen elég lenne, de hidd el, tudom hogy mit miért írok.
Az, hogy most mennyi amper van neki bejövőben, az nem jelent semmit, azt lehet bővíteni felfele. És igen, én is 22kw-s töltővel számoltam a későbbire, oda viszont már a 6-os kevés lesz, oda kell a 10-es, és 6-os keresztmetszetet 25 Amperra biztosítasz, így a 3x32-höz kevés lesz.
Nem mondom hogy nem működne, de ha hivatalosak akarunk lenni, akkor betartjuk a szabályokat, és ha később akármi baj vagy kár keletkezik, a szerelő le van védve, hogy mindent megfelelően csinált. Persze olcsóbban is el lehet végeztetni a munkát, csak a végeredmény lesz más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!