Mennyibe kerül egy 40 nm-es lakás szőnyegpadlójának cserélése parkettára, vagy kőre?
40 négyzetméterre? Ne viccelj már!
Most készülök egy lakóház 4 szobájának, összesen 70 négyzetméternek a szalagparkettázására. Ebből egy szoba újra lett aljzatbetonozva (nem tudom mennyi lehetett összesen, 2-300 ezer...?), a másik háromban régi, felcsiszolásra már nem alkalmas, de egyenes és stabil parkettára kerül a szalagparketta.
Bizonyára sok függ attól, hogy mi és milyen állapotban van a szőnyeg alatt. Ha jó állapotú (nem töredezett, morzsódó) beton, akkor is feltételezem, hogy újraburkolás előtt kellhet neki egy felcsiszolás (a szőnyegragasztó eltávolítása miatt) és egy réteg aljzatkiegyenlítő.
Innentől kezdve pedig attól függ sok, hogy mivel burkolsz (járólap, laminált, szalagparketta, rendes parketta), és hogy a lerakást megoldod-e magad (pl. egy lamináltnál), vagy szakembert fizetsz (40 m2 laminált lerakásának a munkadíja pl. az olcsóbb szakiknál is 100-150 ezer Ft közé tehető).
Nekem a 70 m2-nyi felületre a szalagparketta (szegély, alátét meg minden nélkül, csak a burkolatanyag) 540.000 Ft lesz. Ugyanezt egy akciós, 3500 ft-os négyzetméterárú járólapból megúsztam volna 260-270 ezerből.
Járólaphoz persze még hozzájön a ragasztó és a fuga (40 m2-re talán 40-50 ezer ft), valamint a leghúzósabb: a munkadíj. De azért a parkettaalátétek ára is szemmel látható.
Szerintem megúszhatod akár valamivel félmillió fölött is, de felfelé a csillagos ég a határ.
Van 1x bontás elszállítás, aztán felület egyenlítés és annak az anyagszükséglete. Ezután burkolás, szegőzés, burkolatváltók beépítése és a hozzájuk tartozó anyagok. Esetleg kiszállítások.
Ha laminált lesz a választás, akkor 1.000.000-1.200-000-ra saccolnám
Ha kőből, akkor minimum 1.500.000Ft lesz
Persze semmiből nincs spórolás, hanem rendes rétegrenddel elvégzett szakmunka minőségi anyagokkal.
Azok be nem tartásával lehet olcsósítani, akár a felére is.
Kérdés, mi van a szőnyegpadló alatt?
Ha a szőnyegpadló alatt van egy jó állapotú, vízszintes, egyenes aljzat amrie lehet egyből burkolni, akkor a járólapozás kijön legfeljebb 20 ezer/nm körül anyaggal, munadíjal együtt, és az már nem a legalja minőség.
Ha a szőnyegpadló mondjuk egy régi, rossz járólarpa lett rátéve, és azt is bontani kell, sittet elszállítani, aljzatbetonozni stb, akkor tényleg reális lehet az akár 1,5-2 milliós ár. Meg persze járólapot is lehet venni 5 és 50 ezer forintos nyégzetméter áron is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!