Villany vagy vezetékes hiba lenne? Láttatok már ilyet?
Sziasztok!
Egy hete nézettem át a lakás vezetékhálózatát. A nappaliban csak konnektorcsere volt.
Viszont a szaki nem szólt, hogy a szárazhelyiségekben (nappali, háló) nincs földelés (panel lakás). Csak a vizes helyiségekben van: konyha, fürdő.
Ez gondolom még nem is lenne gond addig, amíg (nálunk nincs klíma) be nem dugtam egy fém padlóventilátort, és mikor arrébb tettem volna, hozzáértem a radiátorhoz, és jó erősen megrázott.
Először azt hittem, hogy a ventilátor tönkrement, de nem.
A ventilátornak, ha olyan aljzatba dugom, ahol nincs földelés, a fém részein világít a fázisceruza, ha olyan konnektorba dugom, ahol földelés van, akkor nem.
Plusz ezeknek a földelés nélküli konnektoroknak a földelés részén (gondolom, ide földelés nélküli kellett volna), ahogy beledugok egy fogyasztót, világít a fázisceruza.
Szerintetek mitől van a hiba?
Köszi a válaszokat!
Röviden: egyre több eszközben van hálózati zavarszűrő áramkör (telefont meg hasonlókat ne zavarja) és ezek bizony nem működnek rendesen földelés nélkül.
/használati útmutató ki is szokott rá térni, hogy tilos földeletlen hálózatra csatlakoztatni/
Földeletlen dugalj már nincsen.
A ventilátorral mi van az kèrdèses. Lehet szivárgó áram, amire kismegszakító nem old le, esetleg csak ÁVK ha van, vagy volna. Másik eset, hogy indukált fesz van a burkolaton.
De ugye azèrt olyan a dugvilla, vagyis földelèses, hogy ezt a hibaáramot elvigye, ès ne okozzon gondot.
Az a baj, hogy nem csak a ventilátor, hanem bármilyen fogyasztót dugok bele a konnektorba és bekapcsolom, utána a konnektor földelő részéhez érintem a fázis ceruzát világít.
Arra gondoltam, hogy mivel nincs tényleges földelés de olyan konnektorokat használok amik földeléshez találtak ki ez lehet a hiba.
A fázisceruza becsap!
Minden sz@rtól világít, nem mèrvadó. Kár azzal mèregetni, használj rendes műszert!
Azèr világít a csatlakozatlan fèm darab, mert kapacitív ès induktív kapcsolat is van.
A fázisceruza jelzése nem mérvadó.
Nincs már földelés nélküli dugalj. Nálam is rendes földeléses konnektorok vannak a panelban a két kisszobában, ahol nincs földelés. (Egyébként nyilván védővezetőről beszélgetünk, nem földelésről.) Nincs velük semmi probléma.
Kérdező! Milyen dugvillája van a ventilátorodnak? Nem csak egy sima ráöntött villa, ami a védővezető érintkezőit nem is érinti? Nálam és a szüleimnél az összes ventilátornak ilyenje van. Ezek ún. kettős szigetelésű készülékek, nincs szükségük védővezetőre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!