Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Villany vagy vezetékes hiba...

Villany vagy vezetékes hiba lenne? Láttatok már ilyet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy hete nézettem át a lakás vezetékhálózatát. A nappaliban csak konnektorcsere volt.

Viszont a szaki nem szólt, hogy a szárazhelyiségekben (nappali, háló) nincs földelés (panel lakás). Csak a vizes helyiségekben van: konyha, fürdő.

Ez gondolom még nem is lenne gond addig, amíg (nálunk nincs klíma) be nem dugtam egy fém padlóventilátort, és mikor arrébb tettem volna, hozzáértem a radiátorhoz, és jó erősen megrázott.

Először azt hittem, hogy a ventilátor tönkrement, de nem.

A ventilátornak, ha olyan aljzatba dugom, ahol nincs földelés, a fém részein világít a fázisceruza, ha olyan konnektorba dugom, ahol földelés van, akkor nem.

Plusz ezeknek a földelés nélküli konnektoroknak a földelés részén (gondolom, ide földelés nélküli kellett volna), ahogy beledugok egy fogyasztót, világít a fázisceruza.

Szerintetek mitől van a hiba?

Köszi a válaszokat!

aug. 3. 19:00
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Röviden: egyre több eszközben van hálózati zavarszűrő áramkör (telefont meg hasonlókat ne zavarja) és ezek bizony nem működnek rendesen földelés nélkül.

/használati útmutató ki is szokott rá térni, hogy tilos földeletlen hálózatra csatlakoztatni/

aug. 3. 19:14
 2/7 anonim ***** válasza:
41%

Földeletlen dugalj már nincsen.

A ventilátorral mi van az kèrdèses. Lehet szivárgó áram, amire kismegszakító nem old le, esetleg csak ÁVK ha van, vagy volna. Másik eset, hogy indukált fesz van a burkolaton.

De ugye azèrt olyan a dugvilla, vagyis földelèses, hogy ezt a hibaáramot elvigye, ès ne okozzon gondot.

aug. 3. 19:15
 3/7 anonim ***** válasza:
61%
Hivj villanyszerelőt aztán újra kell kábelezni ott ahol nincs földelés
aug. 3. 19:19
 4/7 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy nem csak a ventilátor, hanem bármilyen fogyasztót dugok bele a konnektorba és bekapcsolom, utána a konnektor földelő részéhez érintem a fázis ceruzát világít.

Arra gondoltam, hogy mivel nincs tényleges földelés de olyan konnektorokat használok amik földeléshez találtak ki ez lehet a hiba.

aug. 3. 19:27
 5/7 anonim ***** válasza:
63%

A fázisceruza becsap!

Minden sz@rtól világít, nem mèrvadó. Kár azzal mèregetni, használj rendes műszert!

Azèr világít a csatlakozatlan fèm darab, mert kapacitív ès induktív kapcsolat is van.

aug. 3. 21:19
 6/7 anonim ***** válasza:

A fázisceruza jelzése nem mérvadó.

Nincs már földelés nélküli dugalj. Nálam is rendes földeléses konnektorok vannak a panelban a két kisszobában, ahol nincs földelés. (Egyébként nyilván védővezetőről beszélgetünk, nem földelésről.) Nincs velük semmi probléma.

Kérdező! Milyen dugvillája van a ventilátorodnak? Nem csak egy sima ráöntött villa, ami a védővezető érintkezőit nem is érinti? Nálam és a szüleimnél az összes ventilátornak ilyenje van. Ezek ún. kettős szigetelésű készülékek, nincs szükségük védővezetőre.

aug. 5. 20:04
 7/7 anonim ***** válasza:
A fázisceruza használatához szaktudás kell.
aug. 5. 21:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!