Kezdőoldal » Otthon » Felújítás » Ha belefúrok egy falban lévő...

CsigaLovag kérdése:

Ha belefúrok egy falban lévő elektromos vezetékbe csak a szigetelésbe, akkor azt honnan tudom?

Figyelt kérdés

Egy ezermester egy faliszekrényt felfúrt és megemlítette hogy egy elektromos vezetéket eltalált de csak a szigetelést súrolta le. Mondta, hogy kivéste és újraszigetelte. Kicsit gondolkodtam, és ha csak a szigetelést kapná el valaki akkor azt honnan lehetne tudni? Mert a villany nem megy el, nem hiszem hogy bekukucskál a fúrt lukon száloptikás kamerával stb. Lehet, hogy fullba kettévitte a drótot, elment az áram és ebből jött rá igazából? Sajnos a szekrény már fent van, de gondolkodom hogy leszedetem hogy mögénézzek, hogy mi történt.

A másik, hogy hogyan lenne szabályos megcsinálni? A vezeték egy műanyagcsőben fut elvileg, tehát azt is ki kellett vágni hogy újraszigetelje a vezetéket. Vissza kell bontani a falat a cső mentén az elosztóig? Újra drótozni, újra csövezni, újravakolni? Vagy van valami megoldás hogy csak a probléma helyén valamit csinálni?

júl. 31. 14:01
 1/7 anonim ***** válasza:
0%
Valószinűleg a biztosítékot nem vágta le de a szakit jól megkúrta az áram, ebből jöhetett rá hogy megfúrta a villanyt :D
júl. 31. 14:12
 2/7 anonim ***** válasza:

Szigetelés alatt valszeg a védőcsőre gondolt. Mindenesetre nem a legjobb ez így, látnod kellene, hogy mit csinált.

Én fúrtam már bele vezetékbe, a legviccesebb az, hogy én tettem oda a falba a csövet, tudnom kellett volna, hogy ott van.

Nah mind1, a lényeg, hogy van FI relém, így azonnal leoldott.

Ha összeért volna a fázis és a nulla, akkor lever a bizti. Ha a a nulla és a föld, akkor is. Ebből tudtam ,hogy sérült a vezeték, de biztosra nem tudhatod akkor se, ha nem vert le semmit.

Igazából olyan konnektor volt ami nem is volt használatban, így megszüntettem azt a részt, kihúztam a vezetéket és lefedtem az üres szerelvénydobozt. Majd leburkolom ha egyszer lesz rá időm.

Ha a csövet fúrta meg és sértetlen a vezeték, akkor elég lehet leszigetelni a csövet és levakolni. Gondot akkor okozhat ez az eset ha újra be akarsz húzni oda egy vezetéket (vagy pl cserélni a mostanit), akkor megakadhat a törésben a vezeték, jó esetben nem is megy tovább, rossz esetben megsérül a vezeték szigetelése.

Szóval a legjobb megoldás a cső cseréje lenne és a vezeték kihúzása, ha sérült, újrahúzása.

júl. 31. 14:26
 3/7 anonim ***** válasza:
51%
Feltehetően nem ezermester, hanem mínusz ezermester volt...
júl. 31. 14:52
 4/7 anonim ***** válasza:
Vagy csak 999 mester volt, 1 dolog, a fúrás nem ment neki :D
júl. 31. 14:55
 5/7 A kérdező kommentje:

Oké, tehát akkor az valóban kiderülhet különböző jelekből, ha valaki “csak” a szigetelést súrolja le fúráskor. Azt hittem, hogy valamilyen nyilvánvaló jel csak akkor következik be, ha valaki fullosan ketté fúrja a vezetéket.

Mondta a srác, hogy a vezetékeknek bizonyos magasságokban és helyeken kellene mennie a falban, szóval meglepi volt, hogy pont eltalált egyet. Nem kellett volna ott lennie….

júl. 31. 15:45
 6/7 anonim ***** válasza:
Nincs a vonalában kapcsoló, felete kötődoboz vagy ilyesmi?
júl. 31. 16:07
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Valszeg a fúró hozott ki műanyag forgácsot onnan vette észre.
júl. 31. 22:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!